Stroomtarieven

Je stroomtarieven hebben invloed op de hoogte van je energierekening. Daarom is het interessant om meer te weten over de verschillende prijzen voor je elektriciteit.

Er zijn verschillende soorten stroomtarieven

We maken bij stroomtarieven op twee manieren onderscheid. Allereerst telt de looptijd van je contract mee. Ten tweede wanneer je het meeste stroom verbruikt.

 1. In je contract zie je of een vast of variabel tarief hebt.
  Je kunt een contract hebben voor onbepaalde of bepaalde tijd. Met een contract voor onbepaalde tijd heb je variabele stroomtarieven. Je krijgt dan een aantal keer per jaar bericht of er nog wijzigingen zijn in je stroomtarieven. Heb je een vast contract voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld tot 3 jaar vast? Dan betaal je gedurende de looptijd van dat contract dezelfde prijs per kWh voor je stroom. De energiebelasting of netbeheerkosten kunnen dan nog wel stijgen of dalen. Zo bekijk welk contract je hebt

 2. Je tariefsoort gaat over enkeltarief of aparte tarieven voor daluren en normale uren.
  Verbruik je overdag de meeste stroom, dan is meestal het enkeltarief het voordeligst voor je op jaarbasis. Verbruik je in de avonden en weekenden de meeste stroom? Minimaal 45% van je stroomverbruik? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor de combinatie daltarief en normaaltarief. Het daltarief is namelijk iets goedkoper dan het enkeltarief. Voor de stroom overdag betaal je dan wel het iets duurdere normaaltarief. In Mijn Vattenfall zorgen we voor inzicht in wat voor jou het slimste is. We rekenen dat uit met je echte verbruiksgegevens van het afgelopen jaar. Zo kun je ons tariefadvies vinden

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Deze kosten zitten ook in je stroomtarieven

In je stroomtarieven zit meer dan alleen een prijs per kWh stroom die je gebruikt. Behalve die variabele leveringskosten per kWh betaal je namelijk ook:

Gemiddelde stroomtarieven in de afgelopen jaren

Trends in de stroomtarieven

Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zie je een tabel met gemiddelde energietarieven voor consumenten. Met een filter kun je selecteren op bijvoorbeeld alleen het variabel leveringstarief. En de periode in maanden kiezen. Vervolgens kun je dezelfde cijfers met het grafiekicoontje ook laten weergeven in een staafdiagram.

 • Begin 2020 ging het gemiddelde stroomtarief omlaag. Dat kwam onder andere door minder vraag naar stroom. Meer thuiswerken vanwege corona betekende een veel lager stroomverbruik in kantoorgebouwen. En bijvoorbeeld minder gebruik van laadpalen voor elektrische auto's. Het gemiddelde stroomtarief daalde in 2020 tot € 0,0707 per kWh.

 • In 2021 ging het weer beter met de economie. Bedrijven gingen weer meer stroom verbruiken. Daardoor is de stroomprijs elke maand weer omhoog gegaan.

 • In het najaar van 2021 is energie flink duurder geworden. Volgens de voorlopige schatting van het CBS in oktober 2021 tot gemiddeld al € 0,1064 per kWh.

 

Gemiddelde energietarieven voor consumenten

Stroomtarieven in de afgelopen jaren

Bron: CBS 4-11-21 Variabele leveringstarieven voor stroom inclusief btw. 

Tarieven van groene stroom

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze ambitie. Daarom zetten we volop in op groene stroom. Die groene stroom wordt hier in Nederland opgewekt uit wind, water en zon. Zo komt er geen CO2 vrij. Omdat er nog niet genoeg groene stroom is voor iedereen, kun je nu ook nog kiezen voor standaard stroom. Ook als je gas of stroom en gas in één pakket wilt, kun je bij ons terecht. Ook handig: start met energieadvies en vul je wensen in. Je ziet dan direct wat je gaat betalen voor je (groene) stroom.

Stroomtarieven vergelijken

We adviseren je om af en toe je objectief je stroomtarieven te vergelijken. 

 • Je kunt naar een energievergelijkingssite gaan. Vul je daar je verbruik in, dan krijg je aanbiedingen van diverse leveranciers te zien. Bedenk wel dat dat niet altijd volledig onafhankelijk hoeft te zijn. Misschien zitten (tijdelijk) niet alle energieleveranciers in de vergelijking. Of spelen verdienmodellen een rol in het gegeven advies.

 • Het Modelcontract is bij alle energieleveranciers gelijk. Zo kun je eerlijk vergelijken. Hou je gemiddelde verbruik per jaar aan stroom (en gas) bij de hand. Vraag daarmee bij twee of meer energieleveranciers de prijzen op voor zo'n Modelcontract.
Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Veelgestelde vragen over stroomtarieven

Wat zijn de goedkoopste stroomtarieven?

De goedkoopste stroomtarieven zijn daltarieven. Omdat in de avonduren en in het weekend de vraag naar stroom lager is. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief. Check direct ons tariefadvies voor jouw situatie in Mijn Vattenfall. Zo kun je ons tariefadvies vinden

Wat kost een kilowatt stroom?

Energie is flink duurder geworden. Vooral doordat er in heel Europa minder gas op voorraad is. De schatting van het CBS is dat het gemiddelde variabel leveringstarief voor consumenten in oktober 2021 verder stijgt. En uit zal komen op € 0,1270 per kilowatt stroom.

Stroomtarieven verloop

 

Wat kost 1 kWh in 2020?

Op de website van het CBS zie je precies het verloop van het variabel leveringstarief voor consumenten. In 2020 kostte 1 kWh stroom gemiddeld € 0,0707.

Stroomtarieven verloop

Wat kost 1 kWh stroom in 2019?

Volgens berekeningen van het CBS kostte 1 kWh stroom in 2019 gemiddeld € 0,0803. Dat staat in de tabel met het gemiddelde variabel leveringstarief voor consumenten van de afgelopen jaren.

Stroomtarieven verloop

Wat is een dubbele meter?

Er zijn meters met één telwerk (enkele meter) en meters met twee (dubbele meter). Het ene telwerk houdt het verbruik in de daluren bij. Het andere telwerk het gewone verbruik. Wil je gebruikmaken van het daltarief, dan heb je een slimme meter met minimaal twee telwerken nodig. Bij enkeltarief is één telwerk genoeg. Let op. Alle 'niet-slimme stroommeters' kunnen sinds 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen het normaal- en daltelwerk. Het signaal dat daarvoor nodig was, is op die datum uitgeschakeld door alle netbeheerders. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Hoe laat gaat goedkope stroom in?

Je netbeheerder bepaalt hoe laat 's avonds je daltarief ingaat. Dat kan bijvoorbeeld om 21.00 of 23.00 uur ingaan. Je betaalt dan tot 7.00 uur, in het weekend en op officiële feestdagen, minder voor je stroom. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Meer onderwerpen over stroom