Stroomtarieven

Je stroomtarieven hebben invloed op de hoogte van je energierekening. Daarom is het interessant om meer te weten over de verschillende prijzen voor je elektriciteit.

Er zijn verschillende soorten stroomtarieven

We maken bij stroomtarieven op twee manieren onderscheid. Allereerst telt de looptijd van je contract mee. Ten tweede wanneer je het meeste stroom verbruikt.

  1. In je contract zie je of een vast of variabel tarief hebt.
    Je kunt een contract hebben voor onbepaalde of bepaalde tijd. Met een contract voor onbepaalde tijd heb je variabele stroomtarieven. Je krijgt dan meerdere keren per jaar bericht of er nog wijzigingen zijn in je stroomtarieven. Heb je een vast contract voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld tot 3 jaar vast? Dan betaal je gedurende de looptijd van dat contract dezelfde prijs per kWh voor je stroom. De energiebelasting of netbeheerkosten kunnen dan nog wel stijgen of dalen. Zo bekijk welk contract je hebt

  2. Je tariefsoort gaat over enkeltarief of aparte tarieven voor daluren en normale uren.
    Verbruik je overdag de meeste stroom, dan is meestal het enkeltarief het voordeligst voor je op jaarbasis. Verbruik je in de avonden en weekenden de meeste stroom, en is dit meer dan 51% van je stroomverbruik? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor de combinatie daltarief en normaaltarief. Het daltarief is namelijk meestal iets goedkoper dan het enkeltarief. Voor de stroom overdag betaal je dan wel het iets duurdere normaaltarief. In Mijn Vattenfall zorgen we voor inzicht in wat voor jou het slimste is. We rekenen dat uit met je echte verbruiksgegevens van het afgelopen jaar. Zo kun je ons tariefadvies vinden

Deze kosten zitten ook in je stroomtarieven

In je stroomtarieven zit meer dan alleen een prijs per kWh stroom die je gebruikt. Behalve die variabele leveringskosten per kWh betaal je namelijk ook:

Tarieven van groene stroom

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze ambitie. Daarom zetten we volop in op groene stroom. Die groene stroom wordt hier in Nederland opgewekt uit wind, water en zon. Zo komt er geen CO2 vrij. Ook als je gas of stroom en gas in één pakket wilt, kun je bij ons terecht. Ook handig: start met energieadvies en vul je wensen in. Je ziet dan direct wat je gaat betalen voor je (groene) stroom.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

Het afgelopen kalenderjaar ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Gemiddelde stroomtarieven in de afgelopen jaren

Stroomtarieven wijzigen regelmatig. Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zie je een tabel met gemiddelde energietarieven voor consumenten in de afgelopen jaren. Met een filter kun je selecteren op bijvoorbeeld alleen het variabel leveringstarief. En de periode in maanden kiezen.

Stroomtarieven vergelijken

We adviseren je om af en toe je objectief je stroomtarieven te vergelijken. 

  • Je kunt naar een energievergelijkingssite gaan. Vul je daar je verbruik in, dan krijg je aanbiedingen van diverse leveranciers te zien. Bedenk wel dat dat niet altijd volledig onafhankelijk hoeft te zijn. Misschien zitten (tijdelijk) niet alle energieleveranciers in de vergelijking. Of spelen verdienmodellen een rol in het gegeven advies.

  • Het Modelcontract is bij alle energieleveranciers gelijk. Zo kun je eerlijk vergelijken. Hou je gemiddelde verbruik per jaar aan stroom (en gas) bij de hand. Vraag daarmee bij twee of meer energieleveranciers de prijzen op voor zo'n Modelcontract.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Veelgestelde vragen over stroomtarieven

Wat zijn de goedkoopste stroomtarieven?

De goedkoopste stroomtarieven zijn daltarieven. Omdat in de avonduren en in het weekend de vraag naar stroom lager is. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief. Check direct ons tariefadvies voor jouw situatie in Mijn Vattenfall. Zo kun je ons tariefadvies vinden

Wat kost een kilowatt stroom?

De prijs van stroom varieert. Het is onder andere afhankelijk van het contract dat je hebt. Ben je klant bij ons, kijk dan in Mijn Vattenfall voor de stroomprijs die je betaalt.

Nog geen klant? Vul in een paar stappen ons aanbod op maat in. Dan zie je meteen de prijs van stroom per kWh.

Wat is een dubbele meter?

Er zijn meters met één telwerk (enkele meter) en meters met twee (dubbele meter). Het ene telwerk houdt het verbruik in de daluren bij. Het andere telwerk het gewone verbruik. Wil je gebruikmaken van het daltarief, dan heb je een slimme meter met minimaal twee telwerken nodig. Bij enkeltarief is één telwerk genoeg. Let op. Alle 'niet-slimme stroommeters' kunnen sinds 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen het normaal- en daltelwerk. Het signaal dat daarvoor nodig was, is op die datum uitgeschakeld door alle netbeheerders. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Hoe laat gaat goedkope stroom in?

Je netbeheerder bepaalt hoe laat 's avonds je daltarief ingaat. Dat kan bijvoorbeeld om 21.00 of 23.00 uur ingaan. Je betaalt dan tot 7.00 uur, in het weekend en op officiële feestdagen, minder voor je stroom. Lees meer over daltarief, normaaltarief en enkeltarief

Meer onderwerpen over stroom