'Handig zo'n slimme meter, Vattenfall. Niet meer die donkere meterkast in'

Nooit meer die donkere meterkast in om je meterstanden te zoeken. En altijd een jaarafrekening met je precieze verbruik. Zomaar een paar voordelen van de slimme meter. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Een slimme meter geeft zelf je meterstanden aan ons door

Er zijn slimme meters voor gas, stroom en warmte. Een slimme meter geeft je meterstanden automatisch en op een veilige manier door aan je netbeheerder of warmteleverancier. Via hen ontvangen we je verbruik. Zelf meterstanden opnemen voor de jaar- of eindafrekening is nu niet meer nodig.

Je slimme meter geeft exact inzicht in je verbruik

Schatten van meterstanden is verleden tijd. De slimme meter is de oplossing voor het precies berekenen van wat je hebt verbruikt. Zo zorgen we voor een nauwkeurige uitkomst op je jaarafrekening. En inzicht via je energierapport, in de Energie-app en in Mijn Vattenfall.

Steeds meer huishoudens hebben slimme meters

Ruim 3 miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme energiemeter. En het is de bedoeling dat iedereen met stroom en gas in 2022 zo'n slimme energiemeter aangeboden heeft gekregen van zijn netbeheerder.

Er zijn ook slimme meters voor stadsverwarming

Bij stadswarmte verzorgen we zelf het netbeheer en dus ook de slimme meters. Die noemen we de Warmtelink. Nieuwe huizen die we aansluiten op stadsverwarming krijgen al een meter die we op afstand kunnen uitlezen. Bij alle andere stadsverwarmingklanten vervangen we stapsgewijs per stad en wijk de bestaande meters. Vóór het jaar 2027 heeft iedereen een Warmtelink aangeboden gekregen. Lees meer over de Warmtelink

Dagelijks uitlezen meterstanden voor meer gemak

Alleen met jouw toestemming lezen we dagelijks je meterstanden uit. Bepaal voor welke onderwerpen je toestemming geeft: Mijn Verbruik, Termijnbedrag advies, Aanbiedingen en Advies.

Toestemming geven

Meer inzicht in je energieverbruik

Meer inzicht in je energieverbruik is altijd handig. Een slimme meter helpt daarbij:

  • Je krijgt automatisch ons maandelijks energierapport
    Hierop staat je energieverbruik van de afgelopen maand. Als je zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, zie je ook de teruggeleverde energie. En we vergelijken je energieverbruik met het landelijk gemiddelde verbruik (bron: Nibud).

  • Onze slimme meter app en Mijn Verbruik
    Heb je ons eenmalig toestemming gegeven om dagelijks je slimme meter uit te lezen? Dan voegen we automatisch je meterstanden toe aan Mijn Verbruik of aan het online termijnbedragadvies. Zo hoef je niet meer zelf je meterstanden op te zoeken en door te geven. 

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Slim verhuizen

De slimme meter hoef je niet los te schroeven en in te pakken. De meter blijft achter. Die blijft eigendom van je netbeheerder of warmteleverancier. Ga je verhuizen van 'slim naar slim', dan hoef je niets te doen. Nog een voordeel van een slimme meter.

Maar we hebben nog niet overal slimme meters. Daarom bestaat de kans dat je verhuist van slim naar oud, of andersom. In het overzicht hieronder zie je welke standen je in welke situaties door moet geven. We verhuizen je standen dan netjes mee naar je nieuwe huis. Of je nu een oude of slimme meter hebt.

Zo verhuizen we je slimme-meterstanden

Situatie oud adres Type meter
nieuw adres
Zo gaat de verhuizing
slim slim Stroom en/of gas
We vragen bij je netbeheerder de eindstanden van je oude adres op en de beginstanden van je nieuwe adres.

Stadsverwarming
Als je op zowel het nieuwe als het oude adres stadswarmte van ons hebt, hebben wij je standen al.
oud slim Stroom en/of gas
Je ontvangt een e-mail/brief om je meterstanden van je oude adres door te geven. Voor het nieuwe adres vragen we bij de netbeheerder de beginstanden op. En na 12 maanden de eindstanden voor je jaarafrekening van het nieuwe adres.

Stadsverwarming
Als je op het nieuwe adres stadswarmte van ons hebt, hebben wij je beginstand al.
slim oud

Stroom en/of gas
Je slimme meter blijft in je woning achter. We vragen de standen van je oude adres op bij de netbeheerder.

Stadsverwarming
Als je op het oude adres stadswarmte van ons hebt, hebben we je eindstand al.

Voor je nieuwe adres ontvang je een e-mail/brief met een opnamenummer.

andere leverancier slim

Stroom en gas
Fijn dat je klant van ons bent geworden. En makkelijk dat je al een slimme meter hebt. We vragen de beginstanden op bij je netbeheerder.

Stadsverwarming
Als je op het nieuwe adres stadswarmte van ons hebt, hebben wij je beginstand al.

Na 12 maanden vragen we de eindstanden op voor je jaarafrekening.

Slim met zonne-energie

Natuurlijk wil je graag weten wat je zonnepanelen opleveren. Je wekt nu zelf stroom op en dit salderen we. En lever je meer stroom terug dan je afneemt, krijg je een terugleververgoeding. Je moet wel je zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl. Zo weet je netbeheerder dat je stroom opwekt. Daarnaast heb je een geschikte meter nodig, zoals een slimme meter. Na je aanmelding controleert je netbeheerder of je meter geschikt is. Je krijgt hierover bericht.

Heb ik een slimme meter?

Lees meer over