De kosten van stroom: dit is goed om te weten

Over de kosten van stroom leggen we graag een paar belangrijke dingen uit. Zoals de gemiddelde prijs voor stroom en waar je precies voor betaalt.

Dit kost stroom gemiddeld per kilowattuur

Stroom kostte in de eerste helft van 2021 per uur gemiddeld € 0,22 voor 1 kWh. Dat is inclusief een marktprijs van € 0,07 en € 0,15 aan o.a. de energiebelasting. Door de stijgende gasprijzen in het najaar van 2021 gaan ook de stroomtarieven omhoog

Je kosten voor stroom berekenen per jaar of maand

Gemiddelde stroomkosten van twee personen

Het gemiddelde verbruik aan stroom in een huishouden van 2 personen is 2.800 kWh per jaar. De stroomkosten zijn volgens het Nibud dan gemiddeld € 38 per maand. Dat is € 456 per jaar. Check je eigen verbruik in Mijn Vattenfall en in de Energie-app onder Mijn Verbruik. Verbruik je veel meer? Ontdek in de Duurzaam Wonen Check onze slimme bespaartips.

Gemiddelde stroomkosten van een gezin

Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 3.840 kWh aan stroom per jaar. Dat komt volgens het Nibud neer op € 59 per maand, dus € 708 per jaar. Bij een gezin van 5 of meer personen ligt het gemiddelde verbruik op 4.110 kWh per jaar. De maandelijks stroomkosten zijn dan € 64 per maand. Keer twaalf is dat € 768 per jaar. In deze gemiddelden zitten nog niet de prijsstijgingen van najaar 2021.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Je stroomkosten berekenen via ons stappenplan

Benieuwd naar wat je bij ons gaat betalen voor je stroom? Dan adviseren we je allereerst om je gemiddelde verbruik per jaar aan stroom (en gas) op te zoeken. Start daarna ons online stappenplan. We helpen je bij het maken van je keuze. In de laatste stap zie je ons aanbod voor jou. Als je wilt, kun je het aanbod van je keuze direct aanvragen.

De opbouw van je stroomkosten ziet er zo uit

  • In Nederland betaal je allereerst een kWh prijs voor elke kilowattuur stroom die je verbruikt. Dat zijn je variabele stroomkosten.
  • Op elk contract staan ook vaste leveringskosten. Dat is een vast bedrag voor netbeheer, of je nu veel stroom gebruikt of niet. Vroeger heette dat het vastrecht.
  • Tenslotte betaal je ook energiebelasting die we voor je afdragen aan de Rijksoverheid.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over de kosten van stroom

Hoeveel kost groene stroom meer dan gewone stroom?

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze ambitie. Daarom zetten we volop in op groene stroom. Onze groene stroom wordt hier in Nederland opgewekt uit wind, water en zon. Zo komt er geen CO2 vrij. Omdat er nog niet genoeg groene stroom is voor iedereen, kun je nu ook nog kiezen voor standaard stroom. Ook als je gas of stroom en gas in één pakket wilt, kun je bij ons terecht. Start met ons energieadvies en vul je wensen in. In de laatste stap zie je onze prijs voor je (groene) stroom.

Wat kost een airco aan stroom?

Volgens Milieu Centraal kost een airco (of airconditioner voluit geschreven) tussen de 160 kWh en 430 kWh per jaar. Met € 0,23 per kWh liggen de stroomkosten van je airco per jaar tussen de € 37 en € 99. Bekijk ook andere apparaten met een hoog verbruik.

Wat kost een vaatwasser aan stroom?

Een vaatwasser gebruikt per jaar gemiddeld 230 kWh aan stroom. Reken je met een prijs per kWh van € 0,23 dan kost een vaatwasser afgerond € 53 aan stroom per jaar. Bekijk ook andere apparaten met een hoog verbruik.

Wat kost een jacuzzi aan stroom?

Laat je door de leverancier goed voorlichten over welke jacuzzi het beste bij je past en wat de kosten stroom zij. Je extra stroomverbruik kan variëren van 1200 kWh tot wel 3000 kWh per jaar. Als je uitgaat van € 0,23 per kWh kan een jacuzzi wel € 690 aan stroom per jaar kosten.

  • Hoe groter je jacuzzi hoe meer liter water je moet opwarmen tot 38 graden Celsius.
  • Hoe vaak je hem gebruikt hoe meer energie het kost om het water op temperatuur te houden.
  • Bij een model met goede isolatie en op een beschutte plek verliest het water minder snel zijn warmte.
  • Hoe lager de buitentemperatuur hoe meer energie nodig is om op temperatuur te blijven.

Meer lezen rondom stroomkosten