De kosten van stroom: dit is goed om te weten

Over de kosten van stroom leggen we graag een paar belangrijke dingen uit. Zoals waar je precies voor betaalt en het prijsplafond.

Je energie kosten in 2023

Vanaf januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond.

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Je stroomkosten berekenen via ons stappenplan

Benieuwd naar wat je bij ons gaat betalen voor je stroom? Dan adviseren we je allereerst om je gemiddelde verbruik per jaar aan stroom (en gas) op te zoeken. Start daarna ons online stappenplan. We helpen je bij het maken van je keuze. In de laatste stap zie je ons aanbod voor jou. Als je wilt, kun je het aanbod van je keuze direct aanvragen.

De opbouw van je stroomkosten ziet er zo uit

  • In Nederland betaal je allereerst een kWh prijs voor elke kilowattuur stroom die je verbruikt. Dat zijn je variabele stroomkosten.
  • Op elk contract staan ook vaste leveringskosten. Dat is een vast bedrag voor netbeheer, of je nu veel stroom gebruikt of niet. Vroeger heette dat het vastrecht.
  • Tenslotte betaal je ook energiebelasting die we voor je afdragen aan de Rijksoverheid.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over de kosten van stroom

Hoeveel kost groene stroom meer dan gewone stroom?

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze ambitie. Daarom zetten we volop in op groene stroom. Onze groene stroom wordt hier in Nederland opgewekt uit wind, water en zon. Zo komt er geen CO2 vrij. Omdat er nog niet genoeg groene stroom is voor iedereen, kun je nu ook nog kiezen voor standaard stroom. Ook als je gas of stroom en gas in één pakket wilt, kun je bij ons terecht. Start met ons energieadvies en vul je wensen in. In de laatste stap zie je onze prijs voor je (groene) stroom.

Wat kost een airco aan stroom?

Volgens Milieu Centraal gebruikt een airco (of airconditioner voluit geschreven) tussen de 160 kWh en 430 kWh per jaar. Wat het daadwerkelijk kost, hangt van je tarief af. Op je energiecontract vind je terug wat je tarief per kWh is. Bekijk ook andere apparaten met een hoog verbruik.

Wat kost een vaatwasser aan stroom?

Een vaatwasser gebruikt per jaar gemiddeld 230 kWh aan stroom. Wat het daadwerkelijk kost, hangt van je tarief af. Op je energiecontract vind je terug wat je tarief per kwH is. Bekijk ook andere apparaten met een hoog verbruik.

Wat kost een jacuzzi aan stroom?

Laat je door de leverancier goed voorlichten over welke jacuzzi het beste bij je past en wat de stroom kosten stroom. Je extra stroomverbruik kan variëren van 1200 kWh tot wel 3000 kWh per jaar. 

  • Hoe groter je jacuzzi hoe meer liter water je moet opwarmen tot 38 graden Celsius.
  • Hoe vaak je hem gebruikt hoe meer energie het kost om het water op temperatuur te houden.
  • Bij een model met goede isolatie en op een beschutte plek verliest het water minder snel zijn warmte.
  • Hoe lager de buitentemperatuur hoe meer energie nodig is om op temperatuur te blijven.

Meer lezen rondom stroomkosten