Per 1 januari 2020 veranderen de overheidsheffingen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord op Prinsjesdag, wijzigen de overheidsheffingen flink. We leggen uit wat dit betekent voor je energierekening.

Een fossielvrij leven binnen één generatie

Een fossielvrij leven binnen één generatie, dat is ons doel. Ook het kabinet wil ons stimuleren zuinig te zijn met energie. Daarom gaan komend jaar de overheidsheffingen op stroom en gas omhoog. Maar daar staat tegenover dat je in 2020 over een groter deel géén energiebelasting betaalt. Hierdoor kun je in 2020 toch voordeliger uit zijn.

We leggen uit hoe het zit.

Consumenten gaan erop vooruit

In 2020 wil de overheid consumenten minder belasten en bedrijven meer. De 'overheidsheffingen' gaan omhoog: energiebelastingen en ODE (Opslag Duurzame Energie en klimaattransitie).
Daarnaast krijg je volgend jaar meer energiebelasting 'terug'. Want het deel waarover je geen belasting hoeft te betalen, gaat flink omhoog; 'vermindering energiebelasting'.

Voor een consument met een gemiddeld jaarverbruik van 1.300 m3 gas en 2.750 kWh stroom gaat de energierekening dit jaar ongeveer € 88,- omlaag, inclusief btw.

Overheidsheffingen
(te betalen)
 2019 2020
Stroom (0-10.000 kWh) € 0,14  € 0,15
Gas € 0,42 € 0,50
Vermindering energiebelasting
('terug' krijgen)
€ 311,62 € 527,17

De 'Vermindering energiebelasting' verrekenen we op je jaarafrekening. Dit staat op de pagina 'Energiekosten' bij 'vaste kosten stroom'.

Het bedrag dat je op de jaarafrekening staat, kan afwijken van het bedrag in deze tabel. Dat komt omdat het verrekend wordt over een verbruiksjaar in plaats van over een kalenderjaar. 

Bereken wat deze wijziging voor jou betekent

Via de website van Milieu Centraal, bereken je eenvoudig wat de wijziging van overheidsheffingen voor jou betekent.  

Overheidsheffingen 2020 berekenen

Je voordeel hangt af van je energieverbruik

Hoeveel je er op vooruit gaat, hangt dus af van je energieverbruik. Verbruik je minder dan het hierboven beschreven, dan ga je er nog meer op vooruit. 

In dit voorbeeld is niet gekeken of deze prjiswijziging gevolgen heeft voor je termijnbedrag. Daarvoor is een nieuwe berekening van je termijnbedrag nodig.

De energieprijs bestaat uit drie onderdelen:

Opbouw energieprijs

Je betaalt niet alleen aan ons, maar ook aan je netbeheerder en de overheid. Wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de overheid hun deel krijgen. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de opbouw van een termijnbedrag bij een gemiddeld energieverbruik van 1.300 m3 gas en 2.750 kWh stroom.
Taart_nw_cm_nov19.png

Binnenkort informeren wij je persoonlijk

Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie over de wijziging van de overheidsheffingen. En als deze wijziging invloed heeft op je energieprijs, ontvang je persoonlijk bericht. Zo weet je precies wat de tariefswijziging per 1 januari 2020 voor jou betekent. 

Veelgestelde vragen

De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Je betaalt energiebelasting en ODE voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3). De overheidsheffing ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ wordt gebruikt om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Vermindering energiebelasting wordt ook wel teruggave energiebelasting of heffingskorting genoemd. De overheid heft Energiebelasting om te stimuleren dat we zuiniger met energie om te gaan.

Een bepaalde hoeveelheid energie heb je echter gewoon nodig. De energiebelasting over dat deel krijg je terug. Het is een vast bedrag. En per 2020 wordt dit bedrag verhoogd. Je hoeft dus over een groter deel geen belasting te betalen. Een voordeel dus.

Dat regel je eenvoudig in Mijn Vattenfall.

Als het termijnbedrag wijzigt, betaal je de volgende maand het nieuwe termijnbedrag. Maar is je betaling al bij ons in behandling, dan schrijven we toch nog één keer je oude termijnbedrag af. De maand daarop is dan wel je nieuwe termijnbedrag ingesteld. Het teveel betaalde bedrag, verrekenen we natuurlijk op je jaarafrekening.

Heb je een slimme meter én ons toestemming gegeven voor het dagelijks uitlezen van je slimme meter? Dan sturen we je regelmatig een Seintje; een mailtje met advies over je termijnbedrag. Zo weet je steeds of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik en voorkom je verrassingen op de jaarafrekening.

Toestemming geven dagelijks uitlezen slimme meter

Heb je een contract met een vaste prijs, dan blijft ons leveringstarief uiteraard gelijk. Het leveringstarief is namelijk de vaste prijs. Maar het energietarief bestaat naast leveringsprijs, ook uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Als deze kosten wijzigen, kan je energietarief toch wijzigen.

Interessant artikel?