1. Thuis
  2. Klantenservice
  3. Meterstanden aflezen

Meterstanden aflezen doe je zo

Niet alle energiemeters zien er hetzelfde uit. Daarom tonen we je op deze pagina’s de meest voorkomende en vertellen we hoe je ze afleest. Klaar? Geef je meterstanden dan meteen even aan ons door.

Voorbeeld van gas- en stroomstanden

Een voorbeeld van gas- en stroomstanden op elektriciteitsmeter en gasmeter

Elektriciteitsmeter:
De lopende cijfers op de meter noemen we het 'telwerk'. Een elektriciteitsmeter heeft een of twee telwerken. Als je één telwerk hebt (I), dan hoef je alleen die standen in te vullen. Misschien heb je wel twee telwerken (II), maar 'loopt' er maar één. Weet je niet zeker of het tweede telwerk loopt? Noteer dan nu de standen en kijk morgen of je verschil ziet.

Gasmeter:
De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig.

Zo lees je je gasmeter af

Soms verwisselen mensen de water­ en gasmeterstanden, omdat deze meters vaak bij elkaar hangen. En omdat de hoeveelheden allebei in kubieke meters (m3) genoteerd worden.

Een gasmeter is rechthoekig, groter dan een watermeter en heeft meestal een metalen 'kast'. Hoewel ze ook steeds vaker van kunststof worden gemaakt. Bij een gasmeter zitten de aansluitingen altijd bovenop. Bij een watermeter juist altijd aan de zijkant. 

Gas meterstanden aflezen Vattenfall

Welke cijfers moet je voor de meterstand gas doorgeven?

Bij je meterstand voor gas geef je alleen de cijfers links vóór de komma door. De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig.

Zo geef je je meterstanden door

Elektriciteitsmeter aflezen

Elektriciteitsmeter met één telwerk

Een elektriciteitsmeter aflezen is vrij eenvoudig. In het telwerk zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.

Elektriciteitsmeter aflezen Nuon

Elektriciteitsmeter met twee telwerken

In de telwerken zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Stroom I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Stroom II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Lopen beide telwerken? Dan noteer je de cijfers van allebei. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.

Elektriciteitsmeter Nuon aflezen 2 telwerken

Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk

Op deze elektriciteitsmeter kun je tot wel vier meterstanden aflezen. De eenheid is kWh. Telwerk I en II (T1 en T2) laten zien wat je verbruikt hebt. Op telwerk III en IV (T3 en T4) zie je wat je teruglevert, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Wek je geen energie op, dan blijven deze op 0 staan.

  • Display die standen een voor een toont
    Met de knop op de meter roep je de verschillende standen een voor een op. Bovenaan zie je het bijbehorende telwerk. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn.
  • Display die alle standen weergeeft
    Je ziet voor elke stand het juiste telwerk. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn.

Meterstanden elektriciteitsmeter aflezen Elektronisch telwerk

Slimme meter aflezen

De slimme meter is een digitale meter waarmee je netbeheerder je meterstanden op afstand uitleest en aan ons doorgeeft. Je hoeft ze dus niet meer zelf aan ons door te geven.

slimme-meter

Wil je zelf een keer je slimme meter uitlezen, check dan in de handleiding hoe dat moet. Handleidingen van de diverse meters zijn gratis te downloaden via de website van je netbeheerder. 

Meer over slimme meters

Stadswarmte-meter aflezen

Een stadswarmte­meter telt hoeveel warmte je verbruikt voor de verwarming van je huis. De hoeveelheid drukken we uit in GJ (gigajoule). Geef hier wel de cijfers achter de komma door.

Stadswarmte meter

Warmtapwater-meter aflezen

Het warme water dat je gebruikt in de douche of keuken wordt bij stadsverwarming soms apart gemeten. Het belangrijkste verschil met de gasmeter is dat de tapwatermeter rond is. Geef ook hier de cijfers achter de komma wel aan ons door.

Warmtapwater-meter Nuon aflezen

Staat je meter er niet tussen?

Handleidingen van verschillende andere meters download je gratis via de websites van de netbeheerders.

Zoek hier je netbeheerder op

Ga van meterstanden naar inzicht

Houd je meterstanden bij in de Energie­ app en krijg steeds meer inzicht in je energieverbruik. Kom erachter wanneer je veel en weinig verbruikt en ontdek waar je kunt besparen.

Download de Energie-app

Lees meer over