Ga van meterstanden naar inzicht
Als je je meterstanden bijhoudt in de Energie app, krijg je steeds meer inzicht in je energieverbruik. Je ziet wanneer je veel gebruikt, wanneer minder en dus ook, waar je kunt besparen. Doe je mee?
Niet alle energiemeters zien er hetzelfde uit. Daarom tonen we je op deze pagina’s de meest voorkomende en vertellen we hoe je ze afleest. Klaar? Geef je meterstanden dan meteen even aan ons door.
Elektriciteitsmeter:
De lopende cijfers op de meter noemen we het ‘telwerk’. Als je één telwerk hebt (I) , dan hoef je alleen die standen in te vullen. Misschien heb je wel twee telwerken (II), maar 'loopt' er maar één. Weet je niet zeker of het tweede telwerk loopt? Noteer dan nu de standen en kijk morgen of je verschil ziet.
Gasmeter:
De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig.
Soms verwisselen mensen de water en gasmeterstanden. Omdat deze meters vaak bij elkaar hangen. En omdat de hoeveelheden allebei in kubieke meters (m3) genoteerd worden. Hieronder zie je een afbeelding van een gasmeter. Deze is rechthoekig, groter dan een watermeter en heeft meestal een metalen 'kast'. Hoewel ze ook steeds vaker van kunststof worden gemaakt. Er is nog een makkelijke manier om het verschil te zien. Bij een gasmeter zitten de aansluitingen altijd bovenop. Bij een watermeter juist altijd aan de zijkant.
Is het tijd om je meterstand voor gas aan ons door te geven? Dan hoef je alleen de cijfers links vóór de komma op te schrijven. De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig. Genoteerd?
Zo geef je je meterstanden door
Dit is een elektriciteitsmeter met één telwerk. Een elektriciteitsmeter aflezen is vrij eenvoudig. In het telwerk zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Bekijk de cijfers en noteer ze. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.
Dit is een elektriciteitsmeter met twee telwerken. In de telwerken zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Stroom I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Stroom II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Lopen beide telwerken? Dan noteer je de cijfers van allebei. Cijfers achter de komma hoef je niet aan ons door te geven.
Op deze elektriciteitsmeter kun je tot wel 4 meterstanden aflezen. De eenheid is kWh. Telwerk I en II (T1 en T2) laten zien wat je verbruikt hebt. Op telwerk III en IV (T3 en T4) zie je wat je teruglevert, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Als je geen energie opwekt, blijven deze op 0 staan.
De slimme meter is een digitale meter waarmee je netbeheerder je meterstanden op afstand uitleest en aan ons doorgeeft. Je hoeft ze dus niet meer zelf aan ons door te geven.
Wil je zelf een keer je slimme meter uitlezen, check dan in de handleiding hoe dat moet. Handleidingen van de diverse meters zijn gratis te downloaden via de website van je netbeheerder.
Dit is een stadswarmtemeter. Deze telt hoeveel warmte je verbruikt voor de verwarming van je huis. De hoeveelheid drukken we uit in GJ (gigajoule). Geef hier wel de cijfers achter de komma door.
Het warme water dat je gebruikt in de douche of bijvoorbeeld de keuken, wordt bij stadsverwarming soms apart gemeten. Het belangrijkste verschil met de gasmeter is dat de tapwatermeter rond is. Geef ook hier de cijfers achter de komma wel aan ons door.
Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:
Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.
Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.
We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.
Handleidingen van verschillende andere meters download je gratis via de websites van de netbeheerders.
Als je je meterstanden bijhoudt in de Energie app, krijg je steeds meer inzicht in je energieverbruik. Je ziet wanneer je veel gebruikt, wanneer minder en dus ook, waar je kunt besparen. Doe je mee?