1. Home
  2. Klantenservice
  3. Specificatie jaarafrekening

Tarievenspecificatie bij de jaarafrekening

De tarievenspecificatie vind je als pdf bij jouw jaar- of eindafrekening in Mijn Vattenfall. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Detailinzicht tarieven

De tarievenspecificatie (pdf) is een aanvulling op je jaar- of eindafrekening.

Jouw tarieven kunnen namelijk veranderen gedurende het jaar. Voor het berekenen van de jaar- of eindafrekening gebruiken we deze verschillende tarieven. Op de afrekening tonen wij vervolgens het gemiddelde tarief. In de tarievenspecificatie zie je precies welke tarieven we hebben gebruikt voor de berekening.

Deze meterstanden gebruiken we

Heb je een slimme meter dan lezen wij precies op de dag van de tariefswijziging je meterstanden uit. Zo zorgen wij ervoor dat je verbruik altijd wordt berekend met het juiste tarief. 

 

Heb ik een slimme meter

Nog geen slimme meter?

Dan schatten wij de meterstanden op basis van het verbruik dat wij van je weten en de weersomstandigheden. Als je wilt dat wij je werkelijke meterstanden gebruiken, kun je ze zelf opnemen op de datum van de tariefwissel en ze dan aan ons doorgeven.

 

Je ziet per product een specificatie van de tarieven

Allereerst zie je de meterstanden en het bijbehorende verbruik dat wij hebben gebruikt om de kosten van je afrekening te berekenen. Per periode dat er een bepaald tarief geldt, worden de meterstanden opnieuw opgenomen of geschat.

Vervolgens zie je hoe de variabele kosten van het betreffende product zijn opgebouwd. Je betaalt deze variabele kosten op basis van de hoeveelheid afgenomen energie. Het bedrag onder aan de streep zie je ook terug op je afrekening. In de twee tabellen die hierna volgen, worden de tarieven verder gespecificeerd: 

  • De variabele tarieven worden opgebouwd uit meerdere componenten van het tarief. In de tabel onder het kopje ‘Specificatie variabele kosten’ vind je een opbouw van ieder component.
  • Onder het kopje ‘Specificatie overheidsheffingen’ zie je hoe de verschillende heffingen van de variabele kosten zijn opgebouwd. 

Tot slot zie je hoe de vaste kosten zijn opgebouwd. Deze vaste kosten betaal je per dag.

Lees meer over de jaarafrekening