8 tips om goedkoop gas te besparen

Josien vraagt zich of hoe ze gas kan besparen zonder veel geld te investeren. Een goede vraag. Veel ondernemers huren een pand. Daar investeer je toch minder graag in dan in je eigen pand. Toch lonen sommige investering, ook in huurpanden.

De grootste gasverbruiker

De grootste gasverbruiker in veel panden is het cv-toestel. Een zuinig cv-toestel vormt de basis voor een laag verbruik. Denk bijvoorbeeld aan een hoogrendementtoestel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je die in je pand hebt staan. Een nieuw cv-toestel vraagt een flinke investering. Hieronder acht handige tips waarvoor je niet of nauwelijks hoeft te investeren.

Tip 1: Controleer de instellingen van je cv

De meeste cv-toestellen zijn fabrieksmatig ingesteld. Dat wil niet zeggen dat deze instellingen ook optimaal zijn voor jouw pand. De onderhoudsmonteur van je cv-toestel optimaliseert deze instellingen voor je. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de temperatuur van het cv-water.

Tip 2: Goed onderhoud van je cv loont

Goed onderhoud van het cv-toestel kost tussen de € 5 en € 15 per maand. Niet goedkoop, maar je bespaart hiermee zomaar 5% tot maximaal 10% aardgas in vergelijking met een slecht onderhouden toestel. Hieronder valt ook de controle van de waterdruk (deze mag niet te laag zijn) en het ontluchten van de verwarmingsinstallatie/radiatoren.

Tip 3: Hang de thermostaat op een goede plek

Zonlicht, tocht, warmte van verlichting of apparatuur en koude buitenmuren en raampartijen beïnvloeden de temperatuur die de thermostaat meet. Voorkom dit. Officieel hoort de thermostaat 1,5 meter boven de vloer te hangen. Is dit bij jou niet het geval, vraag je onderhoudsmonteur om advies voor jouw situatie.

Tip 4: Stook op de juiste temperatuur

Zet de thermostaat eens een halve graad of een graad lager. Misschien is dat ook nog comfortabel. ’s Avonds en ’s nachts zet je de thermostaat tot 5 graden naar beneden. Het stookgedrag bepaalt een groot deel van de gasrekening. Hoe efficiënter je stookt, hoe meer je bespaart.

Tip 5: Verwarm de juiste ruimtes

Stook niet in ruimtes die leeg staan of die je niet gebruikt. Of zet de radiatoren (thermostaatknoppen) hier op vorststand.

Tip 6: Isoleer cv-leidingen

Isoleer cv-leidingen op plekken waar ze onnodig warmte verliezen. Cv-leidingen boven het systeemplafond hoeven bijvoorbeeld geen warmte af te geven. Isoleer deze leidingen met buisisolatie. In de bouwmarkt te koop voor rond de 1 euro per strekkende meter.

Tip 7: Geef radiatoren de ruimte

Geef radiatoren de ruimte om de warmte af te staan. Zet er geen kasten voor en spullen op.

Tip 8: Zorg voor een (goed werkend) luchtgordijn

Een luchtgordijn is een slimme maatregel. Het zorgt voor een enorme vermindering van het warmteverlies naar buiten. Er zijn voorbeelden van besparingen van 60%. Bovendien verwarmt het gordijn de koude binnenkomende lucht, zodat klanten deze niet als tocht ervaren. Helaas vergt dit wel een investering. Ook dit apparaat heeft onderhoud nodig. Een goede afstelling van blaassnelheid, blaasrichting en warmte is heel belangrijk. Bij een verkeerde installatie van een luchtgordijn kan je gasverbruik zelfs toenemen! Laat je informeren door de onderhoudsmonteur.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag voor onze technisch adviseurs? Laat het ons weten. Wie weet beantwoorden we je vraag in de volgende nieuwsbrief. 

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?