Hou ‘t hoofd koel in warme zomers

Onze technisch adviseurs komen regelmatig bij ondernemers over de vloer. Op basis van hun ervaringen, hebben zij 9 tips voor een koel binnenklimaat opgesteld. Kijk welke ‘koele’ tip jij kunt gebruiken. Liever persoonlijk energieadvies? Plan dan meteen een afspraak met een van onze experts; gratis en vrijblijvend.

Zo zorg je zomers voor een prettig binnenklimaat

Onze technische adviseurs hebben 9 praktische tips voor je opgesteld. Speciaal voor in de zomer, met en zonder investeringen.

1. Gebruik de koelte van de ochtend
Is het erg heet, ga dan zo vroeg mogelijk naar de zaak. Zet ramen en deuren tegen elkaar open. De ochtendlucht verkoelt je pand. Zorg er wel voor dat je op tijd alles weer sluit.

2. Verminder warmte van apparatuur
Elektrische apparatuur geeft warmte af. Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt; zoals computers en printers. Heeft je zaak (product)koelingen? Zorg ervoor dat de restwarmte niet in de zaak, maar in een andere ruimte uitkomt.

3. Houd de zon buiten
Heeft jouw zaak veel of grote ramen? Zorg er dan voor dat de zon niet naar binnen schijnt. De zon warmt je zaak namelijk heel snel op. Er zijn verschillende typen zonweringen; gordijnen, zonneschermen, luifels, screens en meer. Wil je het grootser aanpakken, overweeg dan glasisolatie. Ook in de winter heb je hier voordeel van. Wil je geen grote investering doen? Kijk of isolerende folie een optie voor je is.

4. Gebruik een ventilator
Plaats bijvoorbeeld een ventilator aan het plafond. Of kies een mobiele ventilator. Lucht die in beweging is, voelt koeler aan dan lucht die stilstaat. Een ventilator is veel zuiniger in verbruik dan een airco. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom.
(Bron: Milieu Centraal)

5. Gebruik liever geen mobiele airco
Als het eenmaal zo warm is dat je ze echt nodig hebt, werken ze onvoldoende. Ze vreten bovendien stroom. En doordat ze vaak niet gekoppeld zijn aan een afvoerkanaal maar een losse afvoer hebben, komt de warme lucht net zo hard weer terug naar binnen. Gebruik je ze toch? Zorg dan dat je de deur of het raam, waardoor de afvoer naar buiten gaat, afdicht. Hiervoor is speciaal afdichtingsmateriaal verkrijgbaar. 
(Bron: Milieu Centraal)

6. Koel alleen ruimtes die je actief gebruikt
Je hebt grofweg twee soorten aircosystemen: single-split en multi-split. De eerste heeft een binnenunit voor het hele pand. Multi-split airco’s hebben meerdere units. Zo kun je ruimtes afzonderlijk koelen. En kun je de airco zo instellen dat het alleen koelt in de ruimte waar het nodig  is.

7. Zet de airco niet op een te lage temperatuur
Een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur is onprettig. Het zogeheten ijskasteffect. Zorg dat er maximaal vijf graden verschil is tussen buiten en binnen. Je airco hoeft dan minder hard te werken. En je zaak voelt toch heel comfortabel aan voor je klanten en medewerkers.

8. Let op de thermostaat van je cv-ketel
Zorg dat de thermostaat van je cv-ketel niet te dicht bij je airco zit. Of stel ‘m zo laag mogelijk in. Zo voorkom je dat de verwarming en airco tegen elkaar op gaan werken. Het lijkt een open deur maar in de praktijk komen we dit toch nog vaak tegen. Zonde natuurlijk. 

9. Zorg voor een goed onderhouden airco
Laat je airco minimaal één keer per jaar onderhouden. Zo wordt de lucht voor hergebruik beter gefilterd en verbruikt je airco minder stroom. En het is ook goed voor de luchtkwaliteit. Bovendien zal je airco minder lawaai maken en minder schadelijke koelvloeistof lekken.
(Bron: Milieu Centraal)

Persoonlijk energieadvies

Onze adviseurs komen kosteloos bij je langs. Met praktische bespaartips en advies op maat over duurzame oplossingen zoals ledverlichting en zonnepanelen.

Maak een afspraak

Korting bij onze partners

Met de oplossingen van onze partners kun je alle kanten op. Of je nou alleen kiest voor ledverlichting of je hele pand laat isoleren. Voor elke ondernemer is er een passende oplossing. En als klant krijg je korting.

Onze partnerdeals

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We gaan voor duurzaam. Ook in onze relatie met jou. Daarom krijg je bij ons altijd iets extra’s. Juist omdat je al klant bent. Zo krijg je bijvoorbeeld exclusief inkoopvoordeel bij de duurzame partners uit ons netwerk.

Meer over onze voordelen

Nog meer op je energiekosten besparen? We helpen je verder op weg.