Klimaatbeheersing in de zomer

Dilemma: je wilt ook op warme dagen een comfortabel klimaat in je zaak. Tegelijkertijd kost het koelen van je bedrijfsruimte flink wat energie. Hoe zorg je zomers voor een optimaal binnenklimaat zonder dat je stroomkosten de pan uit rijzen?

9 slimme tips uit de praktijk

Natuurlijk kun je investeren in een warmtepomp, (nieuwe) airco's of een luchtbehandelingskast. Maar dit loopt snel in de kosten en is soms ook moeilijk in te passen in een bestaande situatie. Ook zonder te investeren in warmtepompen, (nieuwe) airco of een luchtbehandelingskast kun je prima besparen op je energiekosten. Terwijl je toch verzekerd blijft van een comfortabel binnenklimaat. Onze technisch adviseurs komen dagelijks bij ondernemes over de vloer. Op basis van hun ervaring hebben ze 9 praktische tips opgesteld. Speciaal voor warme dagen. Misschien heb je alles al helemaal op orde: goed bezig! Maar grote kans dat er ook voor jou bruikbare tips tussen zitten.

 1. Houd de zon zoveel mogelijk buiten
  Veel bedrijfspanden, zoals winkels en kantoren, hebben grote ramen. Als die op het zuiden liggen vangen ze veel zon. Daardoor warmt het binnen snel op. Met zonwering zorg je dat die warmte buiten blijft. Luifels worden veel gebruikt voor winkels of horeca. In kantoorpanden werkt men vaker met screens. Natuurlijk werkt HR ++-glas ook isolerend. Heb je geen HR ++ -glas,  bijvoorbeeld omdat je pand een monument is? Of wil je de lichtinval niet verminderen? Dan is isolerend folie een goede optie.  

 2. Verminder de interne warmtelast
  Oftewel voorkom dat je elektrische apparaten onnodig warmte uitstoten. Vervang bijvoorbeeld tl-buizen door led, zet computers en printers uit als je ze niet gebruikt en zorg dat de restwarmte van (product)koelingen niet uitkomt in dezelfde ruimte.

 3. Maak handig gebruik van de koelere ochtend
  Laat s ’ochtends eerst de warme lucht ontsnappen uit je bedrijfspand. Bijvoorbeeld door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Zo maakt de warme lucht plaats voor de relatief koele ochtendlucht. Sluit alles weer voordat het warmer wordt.

 4. Maak gebruik van een ventilator
  Heb je geen airco of wil je drastisch besparen op je stroomkosten? Gebruik dan ventilatoren. Bijvoorbeeld aan het plafond. Lucht in beweging voelt koeler aan dan lucht die stilstaat. Een ventilator is veel zuiniger in verbruik dan airco. Een multi split airco (2 of meer ruimtes), die 1.000 uur draait kost je zo’n € 375,-. Een ventilator slechts € 10,- voor dezelfde duur.

 5. Zorg dat de thermostaat van je CV niet te dicht bij je airco zit
  Of stel ‘m zo laag mogelijk in. Zo voorkom je dat de verwarming en airco tegen elkaar op gaan werken. Het lijkt een open deur maar in de praktijk komen we dit toch nog vaak tegen. Zonde natuurlijk. 

 6. Zet de airco niet op een te lage temperatuur
  Het gaat erom dat het in je zaak comfortabel is voor je klanten en medewerkers. Een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur is juist onprettig. Het zogeheten ijskasteffect. Zorg dat er maximaal 5 graden verschil is tussen buiten en binnen. Je airco hoeft dan minder hard te werken en het is een stuk aangenamer.

 7. Zorg dat je airco alleen de ruimtes koelt die je actief gebruikt
  Je hebt grofweg twee soorten aircosytemen: single split en multi split. De eerste heeft 1 binnenunit voor het hele pand. De tweede heeft er meerdere zodat je ruimtes apart kunt koelen. Die kun je dus zo instellen dat je alleen  koelt waar het nodig is. 

 8. Onderhoud je airco regelmatig. Tenminste 1 keer per jaar
  Zo wordt de lucht voor hergebruik beter gefilterd en verbruikt je airco minder stroom. Ook goed voor de luchtkwaliteit. Bovendien zal je airco minder lawaai maken en minder schadelijke koelvloeistof lekken.

 9. Vermijd als het even kan mobiele airco’s
  Als het eenmaal zo warm is dat je ze echt nodig hebt werken ze onvoldoende. Ze vreten bovendien stroom. En doordat ze vaak niet gekoppeld zijn aan een afvoerkanaal maar een losse afvoer hebben, komt de warme lucht net zo hard weer terug naar binnen. Gebruik je ze toch? Zorg dan dat je de deur of het raam, waardoor de afvoer naar buiten gaat, afdicht. Hiervoor is speciaal afdichtingsmateriaal verkrijgbaar. 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Nog meer op je energiekosten besparen? We helpen je verder op weg.