1. MKB
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Verplicht Energielabel C voor kantoren

Verplicht energielabel C voor kantoren

Voor elk kantoorpand groter dan 100 m2, is vanaf 1 januari 2023 minstens energielabel C voor kantoren verplicht. Zonder dit keurmerk mag het geen kantoor meer zijn. Heeft je pand energielabel D, E, F of G? Lees dan verder hoe je aan de wettelijke eisen kunt voldoen en energiekosten kunt uitsparen. Samen vinden we een oplossing.

Zo kun je het energielabel van je kantoor bepalen

Aan je energielabel kun je zien hoe energiezuinig een pand is. Ook geeft het aan uit welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen in je kantoor. Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw en het is snel te bepalen. Het energielabel van je thuiswerkplek of kantoor buiten de deur kun je namelijk zo opzoeken via Milieu Centraal.

Van energielabel D t/m G naar A, B of C

Als je pand energielabel D t/m G heeft, kun je soms zonder bouwkundige aanpassingen een energielabel halen. Meer informatie daarover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het energielabel kan gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van je kantoorpand. Want een groen energielabel C, B of A verhoogt de waarde van je pand en versnelt de verhuur.

Antwoord op veelgestelde vragen

Zijn er ook uitzonderingen voor de regeling?

In de volgende situaties hoeft je kantoorpand geen energielabel C te hebben:

  • Je kantoorpand is kleiner dan 100 m2
  • Je kantoorpand heeft een andere gebruiksfunctie dan kantoorruimte
  • Je werkruimte bevindt zich in een monument
  • Leegstaande kantoren
  • Je pand wordt gesloopt, krijgt een andere functie of wordt onteigend (binnen twee jaar)

Er komt nog een onderzoek naar de energiebesparingsmogelijkheden in andere (bedrijfs)panden, zoals restaurants en winkelpanden.

Wat betekent de regeling voor mij?

Heb je een kantoor met energielabel D t/m G, dan moet je je pand binnen zes jaar zuiniger maken. Bij label D, E of F zijn bouwkundige ingrepen vaak niet nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld de verlichting zijn dan voldoende. Kantoren met label G vragen om ingrijpende maatregelen als glas- of dakisolatie. Het idee is dat de investering zichzelf terugverdient, omdat je energierekening door de investering daalt. De terugverdientijd ligt gemiddeld rond de vijf jaar.

Wat is het doel van deze regeling?

Deze maatregel moet helpen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Het levert vanaf 2023 per jaar ruim acht petajoule energiebesparing op.

Meer informatie over energielabels en wetgeving

Op de de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie over de nieuwe wet- en regelgeving voor kantoren rondom energielabel C. Ook vind je er het energielabel van je pand.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer over energie besparen