1. MKB
  2. Duurzaam ondernemen
  3. 5 voordelen van groen in de werkomgeving

5 voordelen van groen in de werkomgeving

In een groene werkomgeving zijn mensen gezonder en productiever. En interieurbeplanting, een groen dak of groene gevel hebben meer voordelen. Met de experts van onze partners Hoogendoorn Projectbeplanting en Mobilane bespraken we de opbrengsten van een groen gebouw. 

1. Een groene werkomgeving vermindert stress en ziekteverzuim

Planten maken mensen gezonder, gelukkiger en productiever. Die aanname werd al langer gedaan, maar inmiddels is het ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoek van onder andere de Universiteit Wageningen laat zien dat een groene werkomgeving zorgt voor een betere gezondheid én gemoedsrust. Mensen voelen zich gelukkiger en presteren daardoor beter. Uit Brits en Nederlands onderzoek blijkt dat werknemers in een kantoor met planten 15% productiever zijn dan in een kantoor zonder.   

“Als mens hebben we de aangeboren neiging ons met de natuur te verbinden. Onze stedelijke omgeving is hier steeds meer mee in tegenspraak. Dat gaat ten koste van onze fysieke en mentale gezondheid” stelt Jelle  Hoogendoorn van Hoogendoorn Projectbeplanting.

Zijn missie is dan ook de natuur, het buitengevoel, naar binnen halen. Jelle: ”Dit heeft een positieve invloed op de prestatie van medewerkers. Een groene omgeving maakt mensen gezonder, relaxter en productiever. We worden er creatiever van en kunnen ons beter concentreren. Mensen die uitzicht hebben op groen ervaren ook minder werkstress. Bovendien zuiveren planten de lucht en ze houden de luchtvochtigheid op peil. Dat zorgt ook nog eens voor minder ziekteverzuim en sneller herstel bij re-integratie.” 

Minder ziekteverzuim in een groene werkomgeving

Het gevoel van stress en druk lijkt steeds meer voor te komen op de werkvloer. In 2022 hebben 1,6 miljoen werknemers in Nederland last van burn-out gerelateerde klachten (bron: TNO). Een schatting van de verzuimkosten voor werkgevers was in 2021 3,3 miljard euro. Onderzoeken van onder meer de Universiteit Wageningen laten zien dat een groene werkomgeving, binnen of buiten, werkstress vermindert en de productiviteit verhoogt. Zo laat onderzoek van Wageningen zien dat werknemers zich in een groene werkomgeving 20% minder ziekmelden.

2. Planten zorgen voor een groene uitstraling

Toch is het creëren van een gezonde omgeving voor veel ondernemers niet altijd de eerste reden om te kiezen voor een groene inrichting. “In de eerste instantie kiezen bedrijven vaak voor de uitstraling en stijl”: weet Jelle uit de praktijk. “De trend is om groen niet alleen toe te voegen als plant-en-bak-combinatie, maar ook aan de muur, aan het plafond en verwerkt in meubels. Of in 'roomdividers' die werkplekken ‘anderhalvemeterproof’ maken. Groen geeft een duurzamere, natuurlijke uitstraling en is goed voor je imago.”

Ook bij Mobilane, ontwikkelaar en leverancier van innovatieve groensystemen, zoals groene gevels en groene daken beamen ze dat. Annelies Kieboom: “We zien dat veel van onze klanten kiezen voor een groen dak of gevel vanuit duurzaamheids- en milieuoverwegingen maar dat esthetiek toch ook heel belangrijke rol speelt. Een groene gevel of groen dak is echt iets tastbaars. Ondernemers en werknemers zijn echt trots zijn bij de oplevering.” 

3. Groen zorgt voor natuurlijke koeling in de zomer

Zowel groene daken, begroeide gevels als binnenplanten dragen in de zomer bij aan een prettiger binnenklimaat. Een groen dak, een groene gevel of de combinatie van beiden, zorgen ervoor dat je gebouw minder snel opwarmt. Je airco of klimaatsysteem hoeft dus minder hard te werken. Dit kan dus schelen in de energiekosten*. Maar denk ook aan hagen of bomen op de parkeerplaats. Die beperken de verdamping van brandstof uit je motor en de opwarming van het interieur van je auto.

Ook planten binnen hebben een positief effect op de gevoelstemperatuur. Mensen hebben het minder snel te warm of juist te koud in een ruimte met planten. Bovendien neemt de luchtvochtigheid toe. Hierdoor voelt de lucht schoner en frisser aan.

*Bron: Handleiding het levende gebouw

4. Groene gevels en daken zijn goed voor de biodiversiteit en de luchtkwaliteit

Annelies Kieboom van Mobilane: “Veel van onze klanten kiezen voor een groen dak of groene gevel vanuit een duurzaamheidsgedachte. Vooral de bijdrage aan de biodiversiteit is belangrijk. Vaak krijgen we na plaatsing nog een berichtje dat ze écht de hele dag vlinders zien bij de groene gevel”.

Ook de luchtkwaliteit in de omgeving heeft baat bij groene gevels en daken. Ze zuiveren namelijk de lucht van fijnstof en andere verontreiniging. Een stadsboom neemt per jaar 100 gram fijnstof op. Een klimop, bijvoorbeeld op je gevel, neemt per vierkante meter elk jaar zo’n 4 tot 6 gram fijnstof op. Kleine beetjes. Maar als we alles bij elkaar optellen maakt het wel verschil.   

*Bron: Handleiding het levende gebouw

5. Een groen dak gaat langer mee dan een normaal dak

Een groen dak, van bijvoorbeeld sedum (een vetplant),  beschermt tegen extreme temperaturen, uv-straling, zonlicht en extreme hagel- en regenbuien. Annelies Kieboom van Mobilane: "Groene beplanting kan de levensduur van een nieuw bitumen dak zelfs verdubbelen tot wel 40 tot 50 jaar. Daardoor neemt ook de waarde van je vastgoed toe".

Bij een dak ouder dan 10 jaar heef het minder zin. De weersinvloeden hebben hun werk dan al gedaan. En als je kiest voor zonnepanelen? Bij hogere temperaturen wekken zonnepanelen minder stroom op. Een groen dak warmt minder snel op dan een bitumen dak. Hierdoor werken de zonnepanelen efficiënter.*

Bron: Handleiding het levende gebouw

 

Subsidie op groene daken en gevels

In de toekomst zullen we door klimaatverandering vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Dat zorgt voor wateroverlast omdat onze riolen de hoosbuien niet aankunnen. Groene daken helpen bij het opvangen van grote hoeveelheden water en het voorkomen van overstromingen. De landelijke overheid biedt via de MIA/ VAMIL daarom ook subsidie op de aanleg van groene bedrijfsdaken. En ook veel gemeentes bieden dergelijke regelingen.

Altijd iets extra's. Juist omdat u al klant bent. Zoals korting bij onze partners.