1. MKB
 2. Energie besparen voor bedrijven
 3. Besparen op je stookkosten

Koelen en ventileren van ruimtes

Bekijk de verschillende manieren om je bedrijfspand met koeling en ventilatie op temperatuur te houden. Lees het advies van onze technisch energieadviseur en bespaar op energieverbruik. 

Klimaatinstallatie vraagt om maatwerk

Vaak vraagt klimaatinstallatie om maatwerk en heb je advies nodig van een expert op dit gebied. Dan weet je zeker dat je de juiste oplossingen kiest. Voor nu enkele praktische tips van onze technisch energieadviseur.

Tips van onze energieadviseur

 • Installeer zonwering
  Door zonwering te gebruiken bespaar je op de kosten van het op temperatuur houden van de ruimte.
 • Stel de airco goed en niet te koud in
  Wat je vaak ziet, is dat de airco wordt ingesteld op 23° of 24° C. Het beste, en ook het meest aangename, is een temperatuur van ongeveer 5° C lager dan buiten. Hiermee bespaar je op het verbruik van de airco. Mensen die van buiten naar binnen komen, hebben dan toch een koele ervaring. Het moet ook niet te koud zijn.
 • Onderhoud je airco
  Een airco heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Zoals het schoonmaken van het filter en de condensor, het afvloeien van condenswater en checken of er
  voldoende koelgas is. Door je airco regelmatig te onderhouden bespaar je op het verbruik. 
 • Zuig de warmte van je apparatuur direct af
  Zo hoeft de airco minder hard te draaien. Heb je apparaten die veel warmte afgeven, zoals koelingen en ovens, zuig dan die warmte direct af. Zo hoeft je airco niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt. 
 • Koppel de ruimtekoeling aan het klimaatsysteem
  Een ruimte tegelijkertijd opwarmen en afkoelen is zonde van de energie. In veel branches zet men de koeling met de hand aan. De verwarming schakelt dan automatisch aan, om op te warmen. Het omgekeerde gebeurt ook. Je voorkomt dit door je koeling te koppelen aan je klimaatsysteem. En door je medewerkers te vertellen dat ze eerst de kachel lager moeten zetten als ze de temperatuur omlaag willen hebben, of juist de koeling zachter zetten als ze de temperatuur omhoog willen hebben.
 • Zet de ventilatie uit buiten openingstijden
  Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond en energiezuinig binnenklimaat. Bespaar door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken.
 • Ventileer alleen daar waar en wanneer het nodig is. Soms kan dit eenvoudig, zoals met het juist instellen van de tijdklokken. En voorkom het gelijktijdig koelen en verwarmen in de luchtbehandelingskast.

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om te verduurzamen.

Zo denken we mee