Vergaderende collega's

Kantoor - energiebespaartips

We geven je 5 tips voor jouw branche om energie te besparen.

Gebruik de buitenlucht om je serverruimte te koelen

Heeft jouw kantoor een aparte serverruimte? Koel deze ruimte dan met buitenlucht. Dat kost veel minder stroom dan elektrische koeling. Een groot deel van het jaar is de buitenlucht koud genoeg om de ruimte te koelen. Gebruik hiervoor een buiten opgestelde extra warmtewisselaar of koeltoren. Nog een tip. Plaats de servers zo dat de warme kant (daar waar de ventilatorlucht uitkomt) naar elkaar zijn gericht. Deze lucht wordt dan meteen afgezogen, zodat niet de gehele ruimte wordt opgewarmd.

Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Vaak kun je waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden uitschakelen. Daardoor is het stroomverbruik een stuk lager. Weet je niet zeker of dit kan? Vraag het je leverancier. Hetzelfde geldt voor de beeldschermen van computers. Veel werknemers vergeten om na een dag werken hun beeldschermen en computers uit te zetten. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om centraal via de server een computer automatisch uit te schakelen Dat kan bijvoorbeeld na een vooraf bepaalde tijd waarin de computer niet wordt gebruikt.

Gebruik daglicht en aanwezigheidsdetectie voor je verlichting

Als verlichting dichtbij ramen of daglichtkoepels is geplaatst, maak dan gebruik van een daglichtregeling. Dat houdt in dat het licht automatisch wordt aangepast aan de hoeveelheid daglicht. Zo voorkom je dat lampen onnodig branden en dat bespaart op het energieverbruik. Vooral als je een combinatie maakt met aanwezigheidsdetectie. Dan brandt je verlichting alleen als er personeel aanwezig is. Deze dynamische verlichting is een ideale oplossing voor ruimtes binnen je kantoor met een wisselend gebruik, bijvoorbeeld vergaderzalen, toiletruimtes, keukens, etc.

Breng zonwering aan

Word je kantoor gekoeld in de zomer en heb je veel zon in je kantoor? Dan raden wij je het plaatsen van zonwering aan. Hiermee voorkom je op een slimme manier dat het zonlicht ongemerkt je ruimte opwarmt en de koeling extra moet werken om het gebouw koel te houden. Afhankelijk van je wensen, kun je kiezen voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen, rolluiken, etc.

Stel een maximum in op thermostaatkranen

In kantoren gebruiken meestal meerdere mensen de thermostaatkranen (helemaal open of juist dicht). Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik. Kijk of de thermostaatkramen (gedeeltelijk) te blokkeren zijn, zodat de kranen niet boven een bepaalde temperatuur kunnen komen.

Interessant artikel?