Zonnecellen

Zonnecellen maken van zonlicht groene stroom

Zonnecellen zijn de belangrijkste bouwstenen van zonnepanelen. Weet je hoe een zonnepaneel werkt? Kort gezegd: een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, gemaakt van hele dunne laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar elektrische gelijkspanning op. Een omvormer zet die om in wisselstroom, zoals die bij jou uit het stopcontact komt.

Klantvraag: kan ik zonnecellen kopen bij jullie?

Je kunt bij ons geen zonnecellen kopen. Dit zijn namelijk geen zonnepanelen die je wél op het dak kunt leggen, maar de kleine onderdelen daarvan. Bij ons kun je zonnepanelen kopen én huren.

Zonnecellen zetten zonlicht om in stroom

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen of eigenlijk fotovoltaïsche cellen, die zonlicht omzetten in stroom. Zulke zonnecellen noemen we ook wel pv-cellen. Pv is een afkorting van de Engelse term ‘photovoltaic’. Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes van het halfgeleidende materiaal silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de flinterdunne laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom.

Zonnecellen leveren gelijkstroom. Die gelijkstroom kun je niet direct gebruiken om de lampen te laten branden of je smartphone op te laden. De gelijkstroom wordt eerst omgezet in wisselstroom door de omvormer. De wisselstroom is de stroom die uit jouw stopcontact komt.

Meer weten? Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Steeds betere zonnecellen

Al in 1883 werd de eerste zonnecel gemaakt. Echt efficiënt waren zonnecellen in die tijd nog niet. Die eerste zonnecel zette maar 1% zonlicht om in stroom. Nu zijn er records met zonnecellen met een efficiëntie van meer dan 45%. De meeste zonnepanelen die op dit moment op de Nederlandse daken gelegd worden bevatten zonnecellen met een efficiëntie van 15-20%. En dat percentage zorgt voor een mooie opbrengst.

 

Interesse in zonnepanelen? Begin met een check.

Binnen 12 seconden weet je of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je er nodig hebt. Ook krijg je via onze Zonnepanelen Check een indicatie van de kosten en de opbrengst. Je kiest zelf welk pakket zonnepanelen bij jou past.

Doe de Zonnepanelen Check

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij je wensen past en stel direct je energieproduct samen.

Interessant artikel?