1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Wel of geen zonnepanelen

Wel of geen zonnepanelen?

Laten we direct antwoord geven op de vraag: “Wel of geen zonnepanelen?”. Het antwoord is simpel: ja, zonnepanelen blijven een slimme en rendabele investering. Maar waarom is dat zo, en hoe zet je je zonnepanelen nou optimaal in? We leggen het je uit.

Zonnepanelen volop in het nieuws

Er is in de afgelopen tijd veel te doen geweest om zonnepanelen. Het nieuwe kabinet wil bijvoorbeeld de salderingsregeling in 2027 in één keer afschaffen, en vaste terugleverkosten zijn ingevoerd. Dan vraag je je natuurlijk af: is het nog wel slim om in zonnepanelen te investeren? En als je dit al hebt gedaan, wil je natuurlijk weten hoe je het beste je zonnestroom kan inzetten.

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?

Zoals eerder genoemd: ja, zonnepanelen blijven rendabel. Er is in de afgelopen tijd het een en ander veranderd, toch blijft investeren in zonnepanelen een slimme keuze.

  • Nog steeds een goede terugverdientijd. Door de invoering van vaste terugleverkosten is de terugverdientijd van zonnepanelen wel iets langer geworden. Waar deze eerst op ongeveer 5 jaar lag, geeft Milieu Centraal aan dat de gemiddelde terugverdientijd is opgelopen tot 8 jaar. Deze berekening is gebaseerd op de huidige situatie: met volledige saldering, maar wel met vaste terugleverkosten.
    Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee. Dit betekent dat je, na het terugverdienen van de investering, nog 17 jaar profiteert van je eigen zonnestroom.

Extra voordelen van zonnepanelen

  • Lagere aanschafkosten: zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald.
  • Geen btw: sinds 2023 betaal je 0% btw op de aanschaf van je zonnepanelen voor op of bij huis. 
  • Huren kan ook: wil je de kosten liever spreiden? Via onze partner Solease kan je zonnepanelen ook huren.

Tips voor het inzetten van je zonnestroom

Heb je al zonnepanelen, dan wil je natuurlijk dat je zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom zelf gebruikt. Gemiddeld gebruiken zonnepaneelbezitters slechts 25 tot 30% van hun opgewekte stroom. Maar hoe verhoog je dit percentage en kan je ervoor zorgen dat je je vaste terugleverkosten lager houdt? Wij geven je wat ideeën — van eenvoudige tips tot grotere oplossingen!

Zet je zonnestroom slim in. Hier wat praktische tips:

  • Plan je apparaten slim in: stel je wasmachine, vaatwasser of andere elektrische apparaat in op momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Zo gebruik je je eigen zonnestroom direct voor bijvoorbeeld de was, in plaats van deze terug te leveren aan het net.
  • Apparaten na elkaar inschakelen: stel je apparaten zo in dat ze na elkaar aangaan. Anders kan het zijn dat je juist weer meer stroom verbruikt, dan dat je op dat moment opwekt. Door te weten hoeveel stroom je opwekt en hoeveel je apparaten verbruiken (dit kan je checken met een stroommeter), kan je dit helemaal optimaal instellen.
  • Neem slimme stopcontacten: hiermee kan je instellen wanneer sommige apparaten aangaan. Weet jij op welk moment je zonnepanelen veel stroom opwekken? Stel bijvoorbeeld je keukenboiler zo in dat deze dan wordt verwarmd. Of laad je elektrische fiets op. 

Wat moet je juist niet doen?

  • Het uitzetten van je zonnepanelen is niet slim. We raden ook af om onnodig veel apparaten aan te zetten om meer stroom te verbruiken. Waarom? Omdat je de stroom die je teruglevert momenteel nog steeds kan salderen met de stroom die je verbruikt. Dit betekent dat je voor de teruggeleverde stroom hetzelfde bedrag ontvangt als je betaalt voor de stroom die je verbruikt. Als je dit omrekent, ontvang je per teruggeleverde kWh doorgaans meer dan je aan vaste terugleverkosten betaalt. Voor nu blijft het dus voordelig om stroom aan het net terug te leveren.
  • Plaats niet meer zonnepanelen dan nodig. Het plaatsen van teveel zonnepanelen kan ertoe leiden dat je meer opwekt dan je nodig hebt. Laat je goed adviseren over de hoeveelheid panelen die bij je verbruik past — je kan altijd later nog zonnepanelen bijplaatsen.

Wat levert je dak op?

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je per maand kan besparen. Onze Dakcheck geeft een schatting op basis van je adres en energieverbruik. Ziet het er goed uit? Vraag dan meteen gratis een vrijblijvende offerte aan.

Doe de Dakcheck

Nog meer vragen over zonnepanelen

Hoe lang blijft de salderingsregeling nog bestaan?

De salderingsregeling blijft de komende jaren nog van kracht. Dit betekent dat je de stroom die je niet zelf gebruikt, maar teruglevert aan het net, kan salderen. Je kan de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen je verbruik, waardoor je dezelfde prijs ontvangt als je betaalt voor je verbruikte stroom. Lever je meer stroom terug dan je zelf verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding voor het verschil. Hoewel het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de salderingsregeling in 2027 af te schaffen, zijn de details hierover nog niet volledig bekend.

Wat zijn vaste terugleverkosten?

Het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom zijn er vanaf 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening gebracht aan klanten met zonnepanelen. Deze vaste terugleverkosten worden aan de hand van schalen berekend. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de schaal. Lever je minder dan 500 kWh terug? Dan betaal je geen vaste terugleverkosten. Daarom is het natuurlijk handig om erover na te denken hoe jij je zonnestroom het beste kan inzetten.

Lees hier meer over het inzetten van je eigen zonnestroom.

Wanneer ontvang je een terugleververgoeding?

Lever je nog extra terug na je saldering? Dan krijg je een terugleververgoeding over dat deel. Dit zie je terug op je jaarafrekening. De hoogte van deze vergoeding staat in je contract. Bij ons vind je deze terug onder Correspondentie.

Wanneer wekken mijn zonnepanelen de meeste stroom op?

Het is handig om te weten wanneer je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Dit is afhankelijk van hoe je zonnepanelen zijn geplaatst:

  • Op het zuiden: in de middag wekken ze de meeste stroom op
  • Op het westen: aan het einde van de middag en begin van de avond wekken ze de meeste stroom op.
  • Op het oosten: aan het begin van de dag wekken ze de meeste stroom op.

Dit wil je ook weten over zonnepanelen