1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Zonnepanelen schoonmaken hoeft gelukkig meestal niet. Normaal gesproken spoelt stof of zand vanzelf weg met een flinke regenbui. Maar met andere vervuiling, zoals Saharastof, kan de productie van je panelen wel teruglopen. Dan zit er niets anders op: je moet je zonnepanelen schoonmaken. 

Zonnepanelen reinigen hoeft meestal niet

Het reinigen van zonnepanelen is vast niet je favoriete klusje. Gelukkig hoeft het meestal niet: in ons land regent het regelmatig en dat zou genoeg moeten zijn. Het is dus wel zo dat na een periode van veel droogte de panelen wat viezer kunnen zijn dan wanneer er regelmatig een bui valt. Waar je huis staat bepaalt ook of je panelen schoongemaakt moeten worden. Op sommige plekken is er bijvoorbeeld meer last van stof en vervuiling of overlast van vogelpoep maar dit kun je natuurlijk zelf het beste inschatten. 

Reinig je zonnepanelen in het vroege voorjaar

Als je de zonnepanelen wilt reinigen, doe het dan in het voorjaar. Het liefst nog voor de maand april omdat zonnepanelen vanaf die maand veel energie opwekken. Er is dan namelijk voldoende zon maar het is nog niet te warm. Wanneer je de zonnepanelen dus vóór de lente schoonmaakt, dan profiteer je in de beste maanden van het jaar meteen van een verbeterde opbrengst.

Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig

Je hebt over het algemeen geen speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen nodig. Regenwater of gedestilleerd water is voldoende.

‘Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons. Zelfs als je vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water.’

Blijft er hardnekkig vuil achter op de zonnepanelen? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld de super solar cleaner.

Wel gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen:

  • Een zachte doek 
  • Een spons
  • Water 

Beter niet gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen:

  • Schuurspons
  • Harde borstel
  • Hogedrukspuit

Kleine rendementswinst door schoonmaken zonnepanelen

Wanneer zonnecellen door vuil en vogelpoep minder licht opvangen, presteren de zonnepanelen minder goed. Daardoor gaat de opbrengst omlaag. Het schoonmaken van je zonnepanelen is dan de oplossing om je rendement te verhogen.

Veilig je zonnepanelen reinigen

Is je dak lastig bereikbaar, neem dan geen risico’s. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare schoonmaakset waar u de tuinslang op kunt aansluiten. Heb je een schuin dak, gebruik dan altijd een valbeveiliging.

Zijn de zonnepanelen wel goed te bereiken? Gebruik dan geen hogedrukspuit. Door de hoge druk kunnen de zonnepanelen en de kabels beschadigen.

Zet voordat je de panelen schoonmaakt de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling. Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen maar dit is het meest veilig voor jezelf.

Bij zonnepanelen schoonmaken is de prijs soms hoger dan de opbrengst

Als je een bedrijf moet inhuren om je zonnepanelen te laten schoonmaken, kan dit een dure grap worden. De prijs is dan vaak hoger dan het bedrag dat je terugverdient door de hogere opbrengst. Van der Spek: ‘Stel, het bedrijf rekent € 100,- of € 150,- voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Dan moet je behoorlijk wat stroom opwekken om dat weer terug te verdienen.’ Wij adviseren dan ook om de prijs voor het zonnepanelen schoonmaken uit te sparen door het zelf te doen, mits dit veilig kan. Als je zonnepanelen lastig te bereiken zijn, kan je de schoonmaak natuurlijk uitbesteden. Maar dit hoeft echt niet elk jaar.

Uitschuifbare schoonmaakset zonnepanelen via Exclusief

Wij helpen je graag met het onderhoud van jouw zonnepanelen. Via het Exclusief spaarprogramma bieden wij een uitschuifbare schoonmaakset aan. Zo leveren je zonnepanelen meer energie op.

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen