1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Hoe werken zonnepanelen?

Zo werken zonnepanelen

Schijnt de zon, dan wekken je zonnepanelen stroom op. Lees alles over hoe de stroom vanaf je dak je woning binnenkomt en hoe de zonnepalen precies werken. Plus andere nuttige informatie om het beste uit je zonnepanelen te halen.

Nieuws: er gebeurt van alles rond zonne-energie. De afbouw van de salderingsregeling begint waarschijnlijk in 2025. En de btw op zonnepanelen is in 2023 afgeschaft. Lees hier de laatste nieuwsupdate over zonnepanelen.  

Van dak naar je huis: de omvormer

Wekken je zonnepanelen stroom op, dan moet deze stroom geschikt worden gemaakt voor gebruik in je huis. Doordat de stroom opgewekt met je zonnepanelen niet dezelfde stroom is als in je woning is er een omvormer nodig. Een omvormer zet deze (gelijk)stroom om naar wisselstroom. Doordat de omvormer aan je groepenkast gekoppeld is, komt de stroom zo in je hele woning. En gebruik je voor alles wat energie verbruikt voortaan je eigen opgewekte stroom. Deze energie die je direct verbruikt, zie je daarom ook niet terug op de energiemeter. Wat je zonnepanelen totaal aan energie hebben opgewekt, zie je alleen in de data van je omvormer.

Alles over omvormers


Terugleveren en salderen

Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.  Deze opgewekte stroom lever je dan weer terug aan de netbeheerder. Ook de energie die je niet nodig hebt, zie je terug op de energiemeter.

Op je energierekening vind je alleen de stroom die je hebt gebruikt toen de zon niet scheen én de stroom die je hebt terug geleverd toen je te veel had. Op de jaarrekening verrekenen we deze met elkaar. Het is dus goed om te weten dat je een deel van je opwek direct verbruikt in jouw apparaten in huis. Deze stroom komt op geen enkele meter terecht.

Nadat je panelen op je dak hebt liggen is je gebruik in je woning dus als volgt: jouw opwek minus de teruglevering plus je eigen verbruik. De opwek vind je in de omvormer-app, wat je teruglevert en verbruikt staat op je meter, in de Vattenfall Energie-app én natuurlijk op je jaarnota.

Belastingen en heffingen betaal je alleen wanneer je meer verbruikt dan je hebt teruggeleverd. Want op je jaarnota worden verbruik en teruglevering inclusief belastingen en heffingen met elkaar verrekend.

We nemen je alles uit handen

Wij zorgen voor het plaatsen, monteren en aansluiten. Maar we doen meer. Moet bijvoorbeeld je meterkast aangepast worden, dan doen we dat direct. Je hoeft hier dus geen aparte afspraak meer voor te maken. Nog fijner: de installatie is meestal binnen 1 dag geregeld.

Alles over de plaatsing van je zonnepanelen

Belangrijke weetjes over je zonnepanelen

Kan ik btw terugvragen?

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst jou als 'kleine ondernemer'. Dit omdat je energie - bijvoorbeeld als je niet thuis bent - teruglevert aan het net. Daarmee ben je ook een (kleine) energieleverancier en dus: ondernemer. Deze btw kun je dus terugvragen.

Je kunt dit zelf doen met ons stappenplan, maar wij kunnen dit ook voor je regelen.  Ook kun je gebruikmaken van de Centrale BTW Teruggave, een service die je helpt bij alles rond de btw-teruggave

Alles over btw terugvragen

Wat zijn optimizers?

Zonnepanelen zijn net als ouderwetse kerstverlichting ‘in serie geschakeld’. Werkt er één niet goed, dan werken ze allemaal niet goed. Optimizers zijn kastjes die tussen het zonnepaneel en de omvormer worden geplaatst. Ze koppelen de panelen los van elkaar, zodat er een parallel geschakeld systeem ontstaat. Optimizers zijn alleen nodig als zonnepanelen te maken krijgen met schaduw. De optimizers delen het systeem op zodat schaduw geen invloed heeft op al je andere zonnepanelen. Zo haal je alles uit je zonnepanelen.  

Alles over onze Solar Edge-optimizer

Serieel geschakeld of parallel?

Je kunt bij zonnepanelen kiezen of je ze serieel of parallel schakelt. Bij een seriële schakeling vormen de panelen een soort ketting richting de omvormer.

Bij parallel schakelen is elk zonnepanelen via een optimizer apart aangesloten op de omvormer. Zo kun je de opbrengst per paneel volgen en is ook inzichtelijk wanneer er met één paneel iets gebeurt. De rest van de panelen blijft dan gewoon zelfstandig werken.

Kan ik de stroom ook opslaan in plaats van terugleveren aan de netbeheerder?

Technisch is het nu al mogelijk om de door jouw opgewekte stroom op de slaan in een thuisbatterij. Daarmee bereik je een hogere mate van zelfvoorziening. Alleen komt dat voordeel momenteel nog met aanzienlijke kosten. Zo zijn de kosten van een thuisbatterij (nog) relatief hoog. Denk hierbij aan een kleine € 1000 per kW.

Daarnaast hebben we in Nederland de salderingsregeling waardoor we de opwek met het verbruik kunnen salderen. Dit betekent dat de batterijmarkt voor particulieren financieel gezien nog niet rendabel is.

Wanneer leveren panelen het meeste op?

Op een lange, zonnige zomerdag is de opbrengst van zonnepanelen het grootst. Maar ook als het bewolkt is en de dagen kort zijn, wekken de panelen stroom op. Hoe hoog de opwek is, kan per maand verschillen. Over het algemeen is de opbrengst in de maanden april t/m augustus het hoogst.

Veel zonuren en een temperatuur van maximaal 25 graden zijn de ideale weersomstandigheden voor de opwek van zonne-energie. Boven de 25 graden neemt de opbrengst iets af. Gelukkig is het weer in Nederland over het algemeen heel goed voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er, onder andere door de wind, meestal niet te warm.

Meer over de opbrengst van je zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen passen er op een meterkast met 1 fase?

Zonnepanelen worden geplaatst op een vrije groep in de groepenkast. Een groepenkast dient aan de NEN1010 norm te voldoen, om zonnepanelen veilig te installeren. Op het moment dat er in een woning een 1-fase aansluiting aanwezig is, is het maximale vermogen van panelen beperkt. Doorgaans kan je zeggen dat er niet meer dan 20 panelen van 300WP op een woning met een 1-fase aansluiting past. Je kunt een verzwaring van de aansluiting aanvragen bij de netbeheerder.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Zonnecellen en materiaal

Fotovoltaïsche cel

De stroom die je met een zonnepaneel opwekt, ontstaat in de fotovoltaïsche cellen van het zonnepaneel. In het Engels heten die cellen ‘photovoltaic cells’, ofwel ‘pv-cells’. Die pv-cellen bestaan uit hele dunne laagjes silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen die laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom.

Silicium

Silicium is de stof waaruit de dunne laagjes in een zonnecel bestaan. Het is essentieel om stroom op te wekken met zonlicht.

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen