Warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepomp en zonnepanelen: een duurzame combinatie

Wil je warmtepomp en zonnepanelen combineren? Dat is een duurzaam idee waardoor je een belangrijke stap zet richting gasloos wonen. Prachtig toch als je de stroom die jouw warmtepomp verbruikt zelf opwekt met behulp van zonnepanelen? Toch is de keuze voor zonnepanelen en warmtepomp niet in alle gevallen de beste optie om te verduurzamen. Daar vertellen we je graag iets meer over.

Warmtepomp en zonnepanelen combineren

Als energieleverancier weten we dat mensen nieuwsgierig zijn naar de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen. Dat begrijpen we, want beide helpen je duurzamer te leven. Met een warmtepomp kun je jouw gasverbruik flink verlagen. Wél verbruik je dan meer stroom en die kun je (deels) met zonnepanelen opwekken. Zo maak je optimaal gebruik van de zon als bron van groene energie. 

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?

Hoeveel zonnepanelen voor een warmtepomp nodig zijn, hangt af van een paar aspecten. Natuurlijk speelt het type warmtepomp een rol. Maar ook het rendement van de zonnepanelen en de rest van het stroomverbruik tellen mee.

Een algemeen rekenvoorbeeld kan misschien wat inzicht geven. Een gemiddeld huishouden verbruikt 4.000 kWh aan stroom en met een warmtepomp kan daar makkelijk 3.500 kWh bijkomen. Als we voor het gemak uitgaan van deze 3.500 kWh per jaar voor het verbruik van de warmtepomp, heb je flink wat zonnepanelen nodig. Als we rekenen met zonnepanelen met een vermogen van 320 wattpiek (Wp), dan heb je 14 zonnepanelen nodig om een verwachte opwek van 3.808 kWh te realiseren.

Goed om te weten: voor bovenstaande schatting van het stroomverbruik van de warmtepomp gaan we uit van een goed geïsoleerde woning die geschikt is voor een warmtepomp, bij een gemiddeld energieverbruik en een SCOP van 4. Meer weten? Bekijk ook Verbruik warmtepomp: dit kun je verwachten.

Zonnepanelen en warmtepomp in een ideale situatie

Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er niet te warm. Wel wek je natuurlijk meer stroom op tijdens lange zonnige dagen. Gunstige voorwaarden voor zonnepanelen zijn:

  • Een regio met veel zonuren
  • Met een dak op het zuiden
  • Een dak met een hellingshoek van 35 graden

Om voldoende rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende aspecten belangrijk:

  • Laag energieverbruik door goede isolatie van je woning (dak, muren, ramen en buitendeuren)
  • Lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren

Wat minder ideaal is aan de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is dat juist in de winter, wanneer de warmtepomp hard moet werken, de zonnepanelen minder opbrengen. Je zult dus nog wel wat stroom van jouw energieleverancier nodig hebben. En als de zon dan wél schijnt op die winterse dag dan kan de warmtepomp warm tapwater produceren, dat je ’s avonds weer kunt gebruiken.

Zo ben je straks (bijna) energieonafhankelijk. Tot 2021 geldt de salderingsregeling voor zelf opgewekte stroom. Daarna komt er een nieuw terugleversysteem. Wat vaststaat is dat we onze zelf opgewekte energie het beste ook zelf verbruiken. Zonnepanelen met een warmtepomp vormen daar een fraaie oplossing voor.

Klaar voor een warmtepomp met zonnepanelen?

Check het binnen 1 minuut.

Ben je enthousiast over het idee om een warmtepomp met zonnepanelen te combineren? Wij helpen je graag verder. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepomp of een eerste stap met goede isolatie. Begin eens met de Warmtepompcheck en een Zonnepanelen Check van onze collega’s bij Feenstra. In beide gevallen weet je binnen 1 minuut of jouw woning geschikt is. De checks zijn natuurlijk vrijblijvend.

Doe de Warmtepompcheck

Zonnepanelen Check

Interessant artikel?