Doe de Warmtepomp Check
Wat je bespaart met een warmtepomp weegt niet altijd op tegen de kosten van een warmtepomp. Je wilt dus eerst weten of een warmtepomp in jouw persoonlijke situatie gunstig is. Doe de check, dan weet je het binnen 1 minuut.
Je kan een warmtepomp combineren met zonnepanelen. Met deze duurzame oplossing zet je een stap richting fossielvrij leven. Zo wek je de stroom die je verbruikt met een warmtepomp zelf op met zonnepanelen. Op deze pagina lees je of de warmtepomp-zonnepanelen pagina de beste optie voor jou is.
Met een warmtepomp en zonnepanelen zet je een stap richting fossielvrij leven. Dit komt doordat je minder of zelfs helemaal geen gas meer verbruikt. Een warmtepomp werkt op stroom. Daardoor neemt je stroomverbruik wel toe. Je energieleverancier levert deze stroom. Maar met zonnepanelen kun je ook je eigen stroom opwekken.
Hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een warmtepomp, hangt af van een paar punten. Naast het type warmtepomp, spelen ook het rendement van de zonnepanelen en de rest van het stroomverbruik een rol.
Als voorbeeld berekenen we het verbruik bij een gemiddeld huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt 4.000 kWh aan stroom. Met een warmtepomp kan daar makkelijk 3.500 kWh bijkomen. Om deze 3.500 kWh zelf te kunnen opwekken heb je 14 zonnepanelen nodig van 320 wattpiek (Wp). Hiermee wek je 3.808 kWh op. In deze situatie gaan we ervan uit dat het huis goed geïsoleerd is. En dat het huis geschikt is voor een warmtepomp met een SCOP van 4. Op deze pagina lees je meer over het verbruik van de warmtepomp en het SCOP
Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er niet te warm. Op zonnige lange dagen wek je meer stroom op. Gunstige voorwaarden voor zonnepanelen zijn:
Om voldoende rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende punten belangrijk:
In de winter brengt de warmtepomp met zonnepanelen combinatie minder op. Je hebt dus ook stroom nodig van je energieleverancier. Als de zon wel schijnt op een winterse dag, dan kan de warmtepomp warm tapwater maken.
Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. Als je wilt weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, doe dan de Warmtepompcheck. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:
Wat je bespaart met een warmtepomp weegt niet altijd op tegen de kosten van een warmtepomp. Je wilt dus eerst weten of een warmtepomp in jouw persoonlijke situatie gunstig is. Doe de check, dan weet je het binnen 1 minuut.