Subsidie warmtepomp: een extra voordeel bij duurzamer verwarmen

Met een warmtepomp verbruik je minder of helemaal geen gas meer. Je verwarmt daardoor duurzamer dan met alleen een cv-ketel. De overheid stimuleert warmtepompen met een landelijke subsidie. Lees hier wat je moet weten en waar je moet zijn voor je subsidieaanvraag.

Landelijke subsidie voor warmtepompen

Een warmtepomp heeft voordelen: een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot (bron: Milieu Centraal). Ben je eigenaar van een woning en wil je je huis verduurzamen? Dat moedigt de overheid aan. Daarom is er een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals warmtepompen: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Naast warmtepompen, geldt deze subsidie ook voor isolatie, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet.

Verdiep je goed in de voorwaarden om te weten of je subsidie kunt krijgen, want:

 1. De hoogte van de subsidie hangt van twee dingen af: het type maatregel en het aantal maatregelen.
 2. Er zijn een paar voorwaarden . Zo moet je het werk bijvoorbeeld laten uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. Je krijgt geen subsidie als je het zelf doet.

Let op: je vraagt de subsidie aan ná het uitvoeren van de maatregelen.

Andere subsidies voor warmtepompen:

 • Voor Verenigingen van Eigenaren is er de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Op die pagina lees je bijvoorbeeld waarvoor je als VvE subsidie kunt krijgen en hoe je het kunt aanvragen.
 • Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie geven voor warmtepompen. Deze mag je combineren met de landelijke subsidie. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Kijk in de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van alle regelingen in jouw woonplaats.

Doe de Warmtepomp BasisCheck

Heb je een koophuis en interesse in een warmtepomp? Doe dan nu onze check. Je wordt direct doorgestuurd naar een van onze specialisten voor gratis advies op maat. Ontvang € 150,- korting als je via ons je warmtepomp koopt.

Start de BasisCheck

Subsidie ISDE: wat is er anders in 2024?

Per 1 januari 2024 zijn de subsidievoorwaarden van duurzame maatregelen - waaronder warmtepompen - aangepast. Twee wijzigingen in de ISDE zijn:

 1. Minimaal energielabel A++
  Vanaf 2024 moet een warmtepomp minstens energielabel A++ hebben om ISDE-subsidie te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen niet meer in aanmerking voor subsidie.

 2. Subsidiebedrag verhoogd
  De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger zijn met € 450 verhoogd. Eerder werd er een bonus gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen. Die is komen te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. 

Lees meer over de subsidiewijzigingen in 2024

Zo vraag je subsidie aan voor een warmtepomp

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan stappenplannen om de subsidie voor je warmtepomp aan te vragen: Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren). Wil je vanuit een VvE subsidie aanvragen? Ga dan naar het Stappenplan SVVE.

Subsidiebedrag warmtepomp

Hoeveel subsidie je voor je warmtepomp krijgt, verschilt per apparaat. Doe je een subsidieaanvraag, dan vraagt de overheid om een meldcode. Controleer dus voordat je een warmtepomp neemt, of deze op de meldcodelijst staat. Op die lijst zie je ook de subsidiebedragen per apparaat staan.
Staat je warmtepomp niet op de lijst? Dan kan het alsnog zijn dat je subsidie krijgt, maar dit is niet zeker.

Bekijk de meldcodelijst

Wil je de subsidie weten voor een VvE? Ga dan naar SVVE - Hoeveel subsidie krijgt u? (RVO).

Rekentool woningeigenaren
Om de subsidie zelf te berekenen, kun je ook de ISDE-rekentool voor woningeigenaren gebruiken.

Vragen en antwoorden over subsidie op warmtepompen

Hoeveel subsidie krijg ik voor een warmtepomp?

Hoeveel subsidie je voor je warmtepomp krijgt, verschilt per apparaat. Op de meldcodelijst van de overheid zie je deze bedragen staan. Staat je warmtepomp niet op de lijst? Dan kan het alsnog zijn dat je subsidie krijgt, maar dit is niet zeker.

Wil je de subsidie weten voor een VvE? Ga dan naar SVVE - Hoeveel subsidie krijgt u? (RVO)

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Je vraagt de subsidie aan via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op de website van de RVO staan stappenplannen om de subsidie voor je warmtepomp aan te vragen: Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren) en Stappenplan SVVE (voor VvE’s).

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie op een warmtepomp?

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor een warmtepomp, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

 • De warmtepomp is nieuw. Hij is dus niet tweedehands of gebruikt.
 • De warmtepomp heeft maximaal een thermisch vermogen van 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum thermisch vermogen van 500 kW.
 • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf.