1. Home
 2. Kennis
 3. Definitief energielabel

Definitief energielabel

Ga jij je woning verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Elk huiseigenaar heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Het definitief maken van dit label regel je online met je DigiD.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel laat je als een koper of nieuwe huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Een definitief energielabel is verplicht bij elke woningoverdracht. Zo wil de overheid namelijk stimuleren dat je als huiseigenaar aanpassingen doet om je huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door de installatie van een energiezuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen.

Elke woning heeft een voorlopig energielabel: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie gebruikt. Dat voorlopige energielabel is slechts een schatting op basis van gegevens die in het kadaster staan. Denk aan kenmerken als het type huis, de grootte en het bouwjaar. Check het voorlopige energielabel op energielabel.nl. Als je je huis gaat verhuren of verkopen dan moet je een definitief energielabel voor je woning aanvragen.

Je energielabel definitief maken

Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt uitgebreider gekeken naar hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Je krijgt tijdens het definitief maken van een energielabel het verzoek om bewijs te uploaden van bepaalde woningkenmerken. Denk aan een foto van je cv-ketel of de factuur van een installateur. Een erkend deskundige controleert dit bewijs en maakt zo jouw aanvraag in orde. Goed om te weten: de deskundige kan je zelf uitkiezen tijdens je aanvraag. Dit is bijvoorbeeld een makelaar, energieadviseur of bouwkundig specialist.

Tijdens de aanvraag van een definitief energielabel krijg je vragen over de volgende 10 kenmerken van je woning:

 • Bouwjaar van de woning
 • Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 • Soort glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen maken je huis energiezuiniger.

Een definitief energielabel aanvragen in 5 stappen

Een definitief energielabel aanvragen is in 5 stappen geregeld. Doe dit online met jouw DigiD.

 1. Log in op energielabelvoorwoningen.nl met jouw DigiD.
 2. Controleer de gegevens die al over jouw huis bekend zijn.
 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.
 4. Kies zelf iemand uit een lijst erkend deskundigen. Deze deskundige gaat jouw bewijs controleren.
 5. Verstuur je gegevens voor het aanvragen van een definitief energielabel.

Nadat de deskundige je aanvraag met bewijs goedkeurt, is het energielabel definitief en ontvang je het in je mailbox. Ook wordt een definitief energielabel geregistreerd in de officiële database energielabel.nl. Hier kan je een definitief energielabel altijd opvragen.

Klantvraag: wanneer moet ik een voorlopig energielabel definitief maken?

Je kan een voorlopig energielabel definitief maken wanneer je wil. Wel is het pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je jouw huis gaat verhuren of verkopen. Het is dan ook prima om te wachten tot dat moment. Dan hoef je jouw definitieve energielabel ook niet te vernieuwen als je nog aanpassingen doet waarmee jouw huis energiezuiniger wordt.

Kosten definitief energielabel

Een definitief energielabel zelf kost geen geld. Wel betaal je voor de erkend deskundige die jouw bewijs controleert tijdens het aanvragen van een definitief energielabel. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Prijzen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. Je kiest zelf de deskundige en bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel kosten mag.

Meer over kosten definitief energielabel

Deel deze pagina

Lees meer over energie