Definitief energielabel

Definitief energielabel

Een definitief energielabel voor je woning heb je nodig als je deze gaat verhuren of verkopen. Zo’n energielabel geeft aan hoe energiezuinig het huis is. Sinds 2015 heeft elke huiseigenaar een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Het definitief maken van dit label kun je gewoon online regelen met jouw DigiD. We vertellen je er graag meer over.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel laat een koper of nieuwe huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Wel zo helder. Goed om te weten: een definitief energielabel is verplicht bij elke woningoverdracht. Zo wil de overheid namelijk stimuleren dat huiseigenaren aanpassingen doen om hun huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door de installatie van een energiezuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen.

Elke woning heeft een voorlopig energielabel: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie gebruikt. Dat voorlopige energielabel is slechts een schatting op basis van gegevens die in het kadaster staan. Denk aan kenmerken als het type huis, de grootte en het bouwjaar. Je kan het voorlopige energielabel checken op zoekuwenergielabel.nl. Als je jouw huis gaat verhuren of verkopen dan moet je een definitief energielabel voor jouw woning aanvragen. Wij laten je graag zien hoe dat gaat. 

Jouw energielabel definitief maken

Wil je jouw energielabel definitief maken? Dan wordt uitgebreider gekeken naar hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Je krijgt tijdens het definitief maken van een energielabel het verzoek om bewijs te uploaden van bepaalde woningkenmerken. Denk aan een foto van je cv-ketel of de factuur van een installateur. Een erkend deskundige controleert dit bewijs en maakt zo jouw aanvraag in orde. Goed om te weten: de deskundige kan je zelf uitkiezen tijdens je aanvraag. Dit is bijvoorbeeld een makelaar, energieadviseur of bouwkundig specialist.

Tijdens de aanvraag van een definitief energielabel krijg je vragen over de volgende 10 kenmerken van je woning:

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om jouw energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw huis energiezuiniger wordt.

Een definitief energielabel aanvragen in 5 stappen

Een definitief energielabel aanvragen is in 5 stappen geregeld. Dit kan gewoon online met jouw DigiD.

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met jouw DigiD.
 2. Controleer de gegevens die al over jouw huis bekend zijn.
 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.
 4. Kies zelf iemand uit een lijst erkend deskundigen. Deze deskundige gaat jouw bewijs controleren.
 5. Verstuur je gegevens voor het aanvragen van een definitief energielabel.

Nadat de deskundige je aanvraag met bewijs goedkeurt, is het energielabel definitief en ontvang je het in je mailbox. Ook wordt een definitief energielabel geregistreerd in de officiële database www.zoekuwenergielabel.nl. Hier kan je een definitief energielabel altijd opvragen. Wel zo prettig. 

Klantvraag: wanneer moet ik een voorlopig energielabel definitief maken?

Je kan een voorlopig energielabel definitief maken wanneer je wil. Wel is het pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je jouw huis gaat verhuren of verkopen. Het is dan ook prima om te wachten tot dat moment. Dan hoef je jouw definitieve energielabel ook niet te vernieuwen als je nog aanpassingen doet waarmee jouw huis energiezuiniger wordt.

Kosten definitief energielabel

Een definitief energielabel zelf kost geen geld. Wel betaal je voor de erkend deskundige die jouw bewijs controleert tijdens het aanvragen van een definitief energielabel. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Prijzen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. Je kiest zelf de deskundige en bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel kosten mag.

Meer over kosten definitief energielabel

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?