1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Naden en kieren dichtmaken

Zo maak je naden en kieren dicht

Naden en kieren dichtmaken kun je meestal gemakkelijk zelf doen. Een beetje doe-het-zelver draait er zijn hand niet voor om. Het materiaal hoeft ook niet duur te zijn. En toch kun je er aardig wat gas mee besparen. Laten we dus meteen aan de slag gaan. 

Aan de slag

  1. Test waar het tocht
  2. Lees hieronder hoe je het dichtmaakt
  3. Koop materiaal bij de bouwmarkt
  4. Maak de naden en kieren dicht

Test of het tocht

Wil je testen waar het tocht? Hou een kaars, lucifer of aansteker bij een naad of een kier. Als de vlam wappert dan tocht het. Meestal tocht het: 

  • Bij ramen en deuren
  • Bij de vloer, het dak en de buitenmuur
  • Onder keukenkastjes en in de meterkast

Hoe maak je naden en kieren dicht?

Naden zijn openingen tussen de vaste delen van je huis (dak, muur, vloer). Kieren zijn openingen tussen de bewegende delen (deuren, ramen).

Hieronder zie je hoe je ze het beste dicht kunt maken. Staat jouw situatie er niet tussen of twijfel je? Vraag dan bij de bouwmarkt om advies.

Kieren bij ramen en deuren dichtmaken

Kieren rondom bewegende delen kun je het beste dichtmaken met zelfklevend tochtband van flexibel materiaal. Knip het eerst op maat en plak het dan in het kozijn. Plak het in de rand waar het raam of kruipluik in valt. 

Je kunt ook tochtstrips van hard kunststof of aluminium gebruiken. De strips moeten wel een flexibele rand of borstel hebben. Dit zaag je op maat en spijkert of schroeft ze vast in het kozijn.

Kieren bij de buitendeur dichtmaken

Om tocht ónder de buitendeur tegen te houden gebruik je een tochtborstel (dorpelstrip). Die zaag je op maat en spijkert of schroef je vast aan de deur.

Er bestaat ook een valdorpel. Dat is een tochtborstel die je op maat zaagt. Dan maak je hem vast in een sleuf in de onderkant van de deur. Als de deur sluit, gaat de borstel omlaag.

Voor tocht door de brievenbus gebruik je een brievenbusborstel. Die schroef je vast aan de binnenkant van je brievenbus.

Naden rond kozijnen dichtmaken

Naden tussen kozijnen en de buitenmuur of de vloer maak je dicht met:

Compressieband (schuimband): knip het op maat en plak het in de naad. Dit band is zelfklevend.

Kit: vul de naad met een kitspuit met siliconenkit. Bij houten kozijnen hoeft dit alleen binnen, bij aluminium of kunststof kozijnen binnen en buiten.

Metselspecie (muurvuller): bij houten kozijnen in een stenen buitenmuur vul je de naad met metselspecie of een ander vulmiddel voor muren. Dat gaat het makkelijkst met een voegspijker.

Naden in vloer, muur, dak dichtmaken

In de vaste delen van je huis zitten soms ook naden. In de vloer, de muren, het dak en de aansluiting daartussen. Deze kun je dichtmaken met:

Kit: naden tot 5 millimeter kun je dichtmaken met kit. Siliconenkit is niet overschilderbaar, polyurethaankit wel. Je brengt het aan met een kitspuit.

Compressieband (schuimband): hier maak je naden tot 20 millimeter mee dicht. Knip het op maat en plak het in de naad. Het band is zelfklevend.

Metselspecie: grotere naden smeer je dicht met metselspecie (muurvuller). Dat gaat het beste met een met een voegspijker.

Grote naden kun je ook dichtmaken met purschuim. Het ziet er niet zo netjes uit en het is niet overschilderbaar. Wees voorzichtig met purschuim, want het zet flink uit.

Gaten rondom leidingen dichtmaken

Gaten in muren of vloeren waar leidingen doorheen lopen kun je opvullen met verschillende materialen. Bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Of kies voor natuurlijke materialen zoals vilt, vlaswol, kokos of sisal. Je duwt het materiaal gewoon in de opening rond de leiding.

Gebruik je glas- of steenwol? Draag dan handschoenen, lange mouwen en een stofkapje.

Hoeveel bespaar je met naden en kieren dichtmaken?

Hoeveel je bespaart met het dichtmaken van naden en kieren verschilt. Het hangt bijvoorbeeld af van het type huis en de hoeveelheid naden en kieren.

Volgens Milieu Centraal scheelt het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap zo’n 70 m3 gas per jaar.

Vergeet niet te ventileren

In een goed geïsoleerd huis moet je ook goed ventileren. Frisse lucht voorkomt gezondheidsklachten en geeft vocht en schimmels minder kans. Ventileren kan door ramen te openen of met een mechanisch systeem. 

Meer over ventilatie