1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Subsidie isolatie

Subsidie isolatie: een extra voordeel bij de isolatie van je huis

Je huis isoleren loont. Voor je energierekening én het milieu. Goed nieuws: op 1 januari 2023 zijn de subsidiebedragen van besparende en duurzame maatregelen aangepast. In jouw voordeel. Lees hier wat je moet weten en waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. Maar ook wat de verschillen zijn tussen 2022 en 2023. 

Landelijke subsidie voor isolatie

'Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot', aldus Milieu Centraal.

Ben je eigenaar van een woning en wil je je huis verduurzamen? Dat moedigt de overheid aan. Daarom is er een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals isolatie: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Naast isolatie, geldt deze subsidie ook voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet.

Verdiep je goed in de voorwaarden om te weten of je subsidie kunt krijgen, want:

  1. de hoogte van de subsidie hangt van twee dingen af: het type maatregel en het aantal maatregelen,
  2. er is een aantal voorwaarden. Zo moet je het werk bijvoorbeeld laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Je krijgt geen subsidie als je het zelf doet.

Let op: je vraagt de subsidie aan ná het uitvoeren van de maatregelen.

Andere subsidies voor isolatie:

  • Voor Verenigingen van Eigenaren is er de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Op die pagina lees je bijvoorbeeld waarvoor je als VvE subsidie kunt krijgen en hoe je het kunt aanvragen.
  • Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie geven voor isolatie. Deze mag je combineren met de landelijke subsidie. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Kijk in de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van alle regelingen in jouw woonplaats.

Subsidie isolatie ISDE: wat is er anders in 2023?

Per 1 januari 2023 zijn de subsidiebedragen van duurzame maatregelen - waaronder isolatie - aangepast. Twee aantrekkelijke wijzigingen in de ISDE zijn:

1. Ook subsidie bij één maatregel

Anders dan in 2022 kun je nu ook al voor één isolatiemaatregel subsidie krijgen. De subsidie is dan ongeveer 15% van de kosten van de maatregel. Neem je binnen 24 maanden nog een of meer duurzame maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30%. Deze percentages zijn een schatting. Voor de exacte subsidiebedragen, kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  • Deze wijziging ging in op 1 januari 2023, maar geldt ook voor isolatiemaatregelen die je hebt genomen na 1 april 2022.

2. Meer tijd voor subsidieaanvraag

Vanaf 2023 heb je als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen. Dit is vanaf het moment dat je de maatregel hebt laten uitvoeren.

  • Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.


Lees meer over de subsidiewijzigingen in 2023

Zo vraag je subsidie aan voor isolatie

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan stappenplannen om de subsidie voor je isolatie aan te vragen: Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren).

Wil je vanuit een VvE subsidie aanvragen? Ga dan naar het Stappenplan SVVE.

Subsidie op isolatie berekenen doe je zo

Hoeveel subsidie je voor je isolatie krijgt, hangt natuurlijk af van wat je doet en hoeveel. Zo moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Ook is er een maximum aantal vierkante meters waarvoor je subsidie krijgt. Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). Op de website van de RVO lees je meer over de voorwaarden en hoogte van de subsidie. Of gebruik direct de ISDE-rekentool (voor woningeigenaren).

Wil je de subsidie berekenen voor een VvE? Ga dan naar de SVVE rekentool.

Subsidie isolatie 2023: bedragen en minimale oppervlakte

Wil je aan de slag met isolatie? En wil je weten wat het subsidiebedrag per m2 per isolatiemaatregel is? Op de website van de RVO staat een overzicht met deze subsidiebedragen per m2. Handig!

Vragen en antwoorden over subsidie op isolatie

Hoeveel subsidie krijg ik voor isolatie?

Vanaf 1 januari 2023 gelden er andere subsidiebedragen voor duurzame maatregelen, zoals isolatie. Zo kun je nu ook al voor één isolatiemaatregel subsidie krijgen. De subsidie is dan ongeveer 15% van de kosten van de maatregel. Neem je binnen 24 maanden nog een of meer duurzame maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30%. Deze percentages zijn een schatting. Voor de exacte subsidiebedragen, kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Je vraagt de subsidie aan via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op de website van de RVO staan stappenplannen om de subsidie voor je isolatie aan te vragen: Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren) en Stappenplan SVVE (voor VvE’s).

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie op isolatie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de isolatie die je aanbrengt aan een aantal eisen voldoen. Verdiep je dus goed in de voorwaarden om te weten of je subsidie kunt krijgen. Zo moet je een minimaal oppervlakte isoleren. Ook moet de isolatie kwalitatief goed genoeg zijn.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen