1. Home
  2. Isolatie
  3. Subsidie isolatie

Subsidie isolatie: haal nóg meer uit de isolatie van je huis

Je huis isoleren loont. Voor je energierekening en het milieu. Daarom zijn vanaf 1 januari 2022 de subsidiebedragen van verduurzamingsmaatregelen verhoogd. Lees hier waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. En wat de verschillen zijn tussen 2021 en 2022.

Landelijke subsidie voor isolatie

Wil je je huis isoleren, dan moedigt de overheid dat aan. Daarom is er een landelijke subsidie voor isolatiemaatregelen: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor Verenigingen van Eigenaren is er de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De subsidie is ongeveer 30% van de kosten. Je vraagt de subsidie aan ná het uitvoeren van de maatregelen. Voorwaarde is dat je het werk laat uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf.  Het is dus slim je goed in de voorwaarden te verdiepen.

Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie geven voor isolatie. Deze mag je combineren met de landelijke subsidie. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Kijk in de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van alle regelingen in jouw woonplaats.

Subsidie isolatie 2021 en 2022: de verschillen

Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van verduurzamingsmaatregelen – waaronder isolatie - verhoogd. Vanaf dan krijg je, als je twee maatregelen neemt, niet 20%, maar dus 30% van de kosten vergoed. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Ook is per 2022 voor subsidie het minimale aantal m² voor isolatie verlaagd. Voor gevel- en spouwmuurisolatie wordt dit 10 m2. Voor dak-, zolder, vloer- en bodemisolatie wordt dit 20 m².

Let op: vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de benodigde twee maatregelen te komen. Deze maatregelen tellen als één.

Lees meer over alle wijzigingen in 2022

Subsidie aanvragen voor isolatie

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan stappenplannen om de subsidie voor je isolatie aan te vragen:  Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren) en Stappenplan SEEH (voor VVE’s).

Jonge man brengt radiatorisolatie aan in zijn huis

Meegroeien of sneller gaan?

Je kunt met ons meegroeien maar je kunt ook sneller gaan door zelf stappen te zetten. De een kiest voor kleine veranderingen en zet de verwarming voortaan de hele winter een graad lager. De ander gaat voor nul op de meter en verbouwt het hele huis. En weer een ander kiest voortaan voor fossielvrije energie. Elke stap brengt een fossielvrij leven dichterbij. Daar helpen we je graag bij.

Subsidie op isolatie berekenen doe je zo

Hoeveel subsidie je voor je isolatie krijgt, hangt natuurlijk af van wat je doet en hoeveel. Zo moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Er is ook een maximum aantal vierkante meters waarvoor je subsidie krijgt. Ook moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). In onderstaande tabel zie je een overzicht. Op de website van de RVO lees je meer over de hoogte van de voorwaarden en hoogte van de subsidie. Ook vind je daar een handige rekentool.

Subsidie isolatie 2022: bedragen en minimale oppervlakte

  Subsidiebedrag per m2 Minimale m2
Gevelisolatie € 38 10
Spouwmuur­isolatie € 8 10
Dakisolatie € 30 20
Zolder/vliering­vloer € 8 20
Vloerisolatie € 11 20
Bodemisolatie € 6 20

  Subsidiebedrag per m2 Minimale m2
HR++-glas   8
HR++-glas U ≤ 1,2 € 53  
Panelen in kozijn U ≤ 1,2 € 23  
Isolerende deur Ud ≤ 1,5 € 53  
Triple glas   8
Triple glas U ≤ 0,7 € 150  
Panelen in kozijn U ≤ 0,7 € 115  
Isolerende deur Ud ≤ 1,0 € 150  

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over subsidie op isolatie

Hoeveel subsidie krijg ik voor isolatie?

Vanaf 1 januari 2022 gelden er hogere subsidiebedragen voor duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie.  Voor maatregelen die je in 2022 laat uitvoeren, is het subsidiebedrag ongeveer 30% van de kosten. Heb je de maatregelen in 2021 gedaan, dan is de subsidie ongeveer 20%.

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Je vraagt de subsidie aan via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op de website van de RVO staan stappenplannen om de subsidie voor je isolatie aan te vragen: Stappenplan ISDE (voor woningeigenaren) en Stappenplan SEEH (voor VVE’s).

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie op isolatie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de isolatie die je aanbrengt aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je een minimaal oppervlakte isoleren. Ook moet de isolatie kwalitatief goed genoeg zijn.