Klimaatondernemers in de zorg en vastgoed over verduurzamen met behulp van stadswarmte

Ondernemers die vooroplopen op weg naar een fossielvrij leven. Dat zien we graag. Zo zorgt ziekenhuis BovenIJ voor het milieu door haar CO2-uitstoot te verkleinen. En zetten woningbouw­corporaties in de regio Rotterdam stadswarmte in voor een volledig aardgasloze woningvoorraad in 2040. Bekijk de video's van onze koplopers in duurzame warmte.

Koplopers in duurzame warmte

Zorg voor elkaar en voor het milieu

BovenIJ ziekenhuis

Voor het BovenIJ ziekenhuis is verduurzamen belangrijk. Ze willen zich niet alleen inzetten voor goede zorg, maar ook voor ons milieu. Milieucoördinator Mirjam Huisman geeft ons een rondleiding en laat zien welke stappen het BovenIJ zet om hun CO2-footprint te verkleinen en welke rol stadsverwarming daarin speelt.

Binnen één generatie aardgasvrij. Zij gaan het doen.

Woonstad Rotterdam en Woonbron

In Rotterdam werken ze hard aan de verduurzaming van vastgoed. Bekijk hoe woningbouwcorporaties Woonbron en Woonstad Rotterdam stappen zetten met stadswarmte en andere duurzaamheidsmaatregelen. Echte klimaatondernemers die de energietransitie niet als bedreiging zien, maar juist als kans.

"Als je zoveel woningen hebt en je wilt uiteindelijk in 2050 klaar zijn, dan moet je echt hard aan de slag."

Caroline Kroes, programmamanager Duurzaamheid Woonstad

Hoe kunt ook ú stappen zetten?

Twee inspirerende ondernemers dus, maar hoe kunt u als vastgoedondernemer zélf het beste aan de slag met het verduurzamen van uw panden? Drie tips van Nicole de Vries, New Business Manager bij Vattenfall.

  1. Inzicht is het allerbelangrijkste. Maak energiekosten, -verbruik en CO2-uitstoot inzichtelijk en maak van daaruit samen met je energielabels de routekaart naar Paris Proof.  
  2. Plan het toepassen van verduurzamingsmaatregelen slim in. Combineer het bijvoorbeeld met je meerjarenonderhoudsplan.
  3. De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Zet als eerste stap in op energiebesparende maatregelen. Die verdienen zichzelf het snelst terug.
Advies? Maak een afspraak

Lees hoe u stapsgewijs kunt verduurzamen

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich sterk in voor 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.

Warmtenieuws

Blijf op de hoogte

Elke twee maanden een korte update voor stadswarmte in de zakelijke markt en de publieke sector? Meld u aan voor ons Warmtenieuws.