Onze stadswarmte in Almere

We leveren stadswarmte aan Almere Stad, Poort en Noorderplassen West. Verhuis je naar een bestaande woning in één van deze gebieden? Of wordt je woning op stadswarmte aangesloten? Doe dan de postcodecheck en bereken je maandbedrag. Daarna kun je direct je contract afsluiten.

Gemiddeld 65% minder CO2-uitstoot met stadswarmte in 2023 ten opzichte van HR-gasketels in Almere

In 2023 stootten woningen en andere gebouwen die aangesloten zijn op het warmtenet van Vattenfall in Almere gemiddeld 65% minder CO2 uit dan wanneer ze met een HR-gasketel verwarmd zouden zijn.

Bekijk het warmte-etiket

Cijfers en weetjes Almere

Minder CO2-uitstoot

Gemiddeld 65% minder CO2-uitstoot staat gelijk aan 64.214 ton minder CO2-uitstoot door stadswarmte vergeleken met HR-gasketels (met een gemiddeld rendement van 87%)

Aansluitingen

In 2023 hadden we op het warmtenet in Almere 54.468 aansluitingen voor kleinverbruik en 445 voor grootverbruik.

Woningequivalenten

Als we de aansluitingen in 2023 in de regio Almere omrekenen naar woningen zijn dat er 69.214.

Wat is CO2?

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een (broeikas)gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt er CO2 vrij. Teveel CO2 in onze atmosfeer is niet goed voor het milieu (Bron: Milieu Centraal).

Zo berekenen we de CO2-uitstoot

Berekening CO2-uitstoot volgens methodiek uit Rapportageverplichting Warmtewet

We berekenen de CO2-uitstoot per geleverde GJ warmte en vergelijken dat met de CO2-uitstoot van een HR-gasketel voor eenzelfde hoeveelheid warmteafgifte. Zo kunnen we het verschil in de CO2-uitstoot bepalen. De manier waarop we dit berekenen komt overeen met de methodiek van de rapportageverplichting uit de Warmtewet, waarbij we gebruik maken van de Tabel gegevens duurzaamheidsrapportage warmtenetten.

Berekening per warmtebron

Voor elke warmtebron gebruiken we een eigen berekening om de CO2-uitstoot te bepalen. In de rapportageverplichting vind je hier meer informatie over. Per warmtebron gebruiken we voor de berekening werkelijke meetgegevens. Denk hierbij aan de elektriciteit en brandstof die gebruikt wordt om de warmte op te wekken. Maar ook de CO2-uitstoot die bijvoorbeeld wordt toegekend aan de elektriciteit die nodig is voor het rondpompen van het water in de leidingen. Omdat het uiteindelijk gaat om de daadwerkelijk geleverde warmte per GJ aan onze klanten nemen we ook het warmteverlies mee in de berekeningen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau TNO valideert onze berekeningen

TNO heeft in opdracht van Vattenfall een validatie uitgevoerd op de hierboven vermelde CO2-emissiereductie van de warmtenetten van Vattenfall en de gebruikte inputgegevens over 2023. De centrale vraag daarbij is: hanteert Vattenfall in haar CO2-reductiemodel de juiste aannames en rekenmethodiek, en zijn de daarvoor gebruikte inputgegevens goed onderbouwd? TNO heeft vastgesteld dat dit het geval is en dat de CO2-emissie die Vattenfall heeft berekend overeenkomt met de door TNO berekende CO2-emissie.

Bekijk het TNO-rapport

Het warmte-etiket biedt inzicht

Bekijk het warmte-etiket van 2023. Het biedt per regio waar we in Nederland warmte en koude leveren een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte en -koude. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Het warmtenet in Almere

Sinds begin jaren '80 leveren we stadswarmte aan Almere. Het warmtenet in Almere is gekoppeld aan het warmtenet van Diemen en Amsterdam Zuidoost. De warmte wordt grotendeels geleverd door een gascentrale in Diemen, waar we ook elektriciteit produceren. Deze warmtekrachtcentrale wordt ondersteund door twee hulpkrachtcentrales in Almere. Maar we maken ook gebruik van zonnecollectoren op het Zoneiland in Almere Noorderplassen West. Verschillende warmtebronnen dus die samenkomen in één warmtenet.

Ontwikkelingen in het warmtenet van Almere in 2023

  • Het afvalverwerkingsbedrijf HVC, de gemeente Almere en Vattenfall onderzoeken mogelijkheden voor geothermie (aardwarmte).
  • Vattenfall onderzoekt samen met de gemeente Almere en het Waterschap Zuiderzeeland het opwekken van warmte uit afvalwaterzuivering.
  • We onderzoeken in Almere ook de mogelijkheden van warmte uit datacenters.
  • Het Zoneiland in Almere onderging in 2023 groot onderhoud. Het is daarmee klaar voor 7 aanvullende jaren warmteproductie.

Warmtekrachtcentrale

Speciaal voor Almere Poort ontwikkelden we een rookgassenkoelinstallatie die is gekoppeld aan de warmtekrachtcentrale in Diemen. Deze installatie haalt warmte uit het rookgas in de schoorsteen van de warmtekrachtcentrale. 

Hulpwarmtecentrales

De twee hulpwarmtecentrales Hoge Ring en Markerkant zetten we alleen in als extra warmtebron wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er vanuit onze klanten heel veel vraag is naar warmte, dat noemen we ook wel piekwarmte. Of als er een storing is in de warmtekrachtcentrale. Zo zorgen we voor betrouwbare warmtelevering in Almere.

Zoneiland

In de wijk Noorderplassen West zorgen 520 zonnecollectoren van het Zoneiland voor een tiende deel van de geleverde warmte van 2.350 huishoudens. Het stadswarmtenet levert de overige warmte én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. De oppervlakte van het Zoneiland is ongeveer even groot als die van drie voetbalvelden.

Onze toekomstplannen

Korte termijn

We ontwikkelen een e-boiler die naar verwachting in 2025 zal bijdragen aan de productie van stadswarmte voor het warmtenet van Amsterdam, Diemen en Almere.

Lange termijn

Samen met de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland onderzoeken we of we thermische energie uit afvalwater (TEA) kunnen inzetten als warmtebron voor het warmtenet in Almere. Het doel is om deze bron rond 2030 in gebruik te nemen.

Samen met het afvalverwerkingsbedrijf HVC en gemeente Almere hebben we een opsporingsvergunning voor het opsporen van aardwarmte in Almere. We onderzoeken of aardwarmte een geschikte bron is voor warmtenetten in Amsterdam, Diemen en Almere.

Ook interessant