Het warmte-etiket biedt inzicht
Bekijk het warmte-etiket van 2024. Het biedt per regio waar we in Nederland warmte en koude leveren een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte en -koude. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Verhuis je naar een bestaande woning in de regio Leiden? Of wordt je woning op stadswarmte aangesloten? Doe dan de postcodecheck en bereken je maandbedrag. Daarna kun je direct je contract afsluiten.
In 2024 stootten woningen en andere gebouwen die aangesloten zijn op de warmtenetten van Vattenfall in de Leidse regio gemiddeld 22% minder CO2 uit dan wanneer ze met een HR-gasketel verwarmd zouden zijn.
Gemiddeld 22% minder CO2-uitstoot staat gelijk aan 7.513 ton minder CO2-uitstoot door stadswarmte vergeleken met HR-gasketels (met een gemiddeld rendement van 87%).
In 2024 hadden we op het warmtenet van de Leidse regio 10.207 aansluitingen voor kleinverbruik en 164 voor grootverbruik.
Als we de aansluitingen in de Leidse regio in 2024 omrekenen naar woningen zijn dat er 22.491.
CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een (broeikas)gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt er CO2 vrij. Te veel CO2 in onze atmosfeer is niet goed voor het milieu (Bron: Milieu Centraal).
We berekenen de CO2-uitstoot per geleverde GJ warmte en vergelijken dat met de CO2-uitstoot van een HR-gasketel voor eenzelfde hoeveelheid warmteafgifte. Zo kunnen we het verschil in de CO2-uitstoot bepalen. De manier waarop we dit berekenen komt overeen met de methodiek van de rapportageverplichting uit de Warmtewet, waarbij we gebruik maken van de Tabel gegevens duurzaamheidsrapportage warmtenetten. Onafhankelijk onderzoeksbureau TNO valideert tweejaarlijks onze berekeningen van CO2-emissies door warmte, de laatste keer in 2024. TNO stelde toen vast dat de CO2-emissie die Vattenfall voor het jaar 2023 had berekend overeenkomt met de door TNO berekende CO2-emissie
Voor elke warmtebron gebruiken we een eigen berekening om de CO2-uitstoot te bepalen. In de rapportageverplichting vind je hier meer informatie over. Per warmtebron gebruiken we voor de berekening werkelijke meetgegevens. Denk hierbij aan de elektriciteit en brandstof die gebruikt wordt om de warmte op te wekken. Maar ook de CO2-uitstoot die bijvoorbeeld wordt toegekend aan de elektriciteit die nodig is voor het rondpompen van het water in de leidingen. Omdat het uiteindelijk gaat om de daadwerkelijk geleverde warmte per GJ aan onze klanten nemen we ook het warmteverlies mee in de berekeningen.
Bekijk het warmte-etiket van 2024. Het biedt per regio waar we in Nederland warmte en koude leveren een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte en -koude. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Stadcentrale Leiden is een warmtekrachtcentrale op aardgas. De energiecentrale produceert zowel elektriciteit als warmte. Veel huishoudens in Leiden ontvangen warmte die is geproduceerd in deze centrale van Uniper.
Sinds september 2024 bouwt Vattenfall aan de piek- en back-up installatie De Sleutel, naast snelweg A44. De bouw wordt eind 2026 voltooid. Deze hulpwarmtecentrale wordt gekoppeld aan WarmtelinQ, de hoofdtransportleiding voor warmte, die van het Rotterdamse havengebied naar Den Haag/Rijswijk en leiden zal komen te liggen.
Thermische energie uit afvalwater (TEA) wordt onderzocht als mogelijke warmtebron voor het warmtenet in de Leidse regio. Ook verkennen we verder de mogelijkheid om warmte van een datacenter in te zetten als warmtebron in deze regio.