Hybride WKO voor grootschalige nieuwbouwprojecten

Hybride WKO combineert warmte en koude van een WKO-systeem met stadswarmte en een warmtepomp. Laat u inspireren en bekijk of de hybride WKO past bij uw project.

Kenmerken hybride WKO

Combinatie

Een handige combinatie van stadswarmte en WKO.

Warmte & Koude

Via een hybride WKO kunt u uw gebouw verwarmen én koelen. 

Nieuwbouw

Geschikt voor nieuwbouwprojecten met warmte- en koudevraag.

Zo werkt Hybride WKO

Bij Hybride WKO wordt een WKO (Warmte/Koude-Opslag) gecombineerd met stadswarmte en een warmtepomp. We maken gebruik van ondergrondse warmte- en koude-opslag. Tegelijk is de woning aangesloten op het stadswarmtenet. Er is geen aansluiting op aardgas.

Warm in de winter

In de winter werkt het zo: In de winter wordt er grondwater opgepompt uit de warme bron. Een warmtewisselaar onttrekt warmte (energie) uit dit water. Eerst verhoogt een warmtepomp de temperatuur van deze warmte naar ongeveer 45 graden. Als tweede verhoogt het warmtenet deze naar 65 graden. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om woningen of gebouwen te verwarmen via een vloerverwarmingssysteem en voor de levering van warm tapwater. Het water koelt na gebruik af en wordt als retourwater naar de warmtepomp gevoerd. Met de aansluiting op het stadswarmtenet wordt het kraanwater verwarmd en is er extra verwarming tijdens de koudste maanden.

Koel in de zomer

In de zomer wordt er koud grondwater opgepompt uit de koude bron. De warmtewisselaar onttrekt de koude-energie uit dit water en draagt deze over aan het koudenet. De woning koelt daardoor af, terwijl het water in de vloerleidingen opwarmt. Deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in de warme bron.

Waar is hybride WKO beschikbaar?

Hybride WKO is beschikbaar in de gebieden waar Vattenfall stadswarmte levert. Een voorwaarde is wel dat de grond geschikt is voor grondwaterbronnen. Dit stellen we vast door een bodemonderzoek.

Wanneer is hybride WKO geschikt?

Hybride WKO is vooral een uitkomst voor grootschalige nieuwbouwprojecten met warmte- en koudevraag. Het is een all-in oplossing: er zijn geen extra warmtepompen in de woningen nodig. In de woningen wordt alleen een afleverset geplaatst.

Een project moet aan een aantal dingen voldoen om geschikt te zijn. Zo moet het project voor minstens 70% uit woningen bestaan. Ook moeten  bodemopslag en aansluiting op het warmtenet mogelijk zijn. In overleg met u onderzoeken we of de hybride WKO bij uw project past.

 1. Samen inventariseren we uw wensen. Inzicht in de kenmerken en planning van uw project zijn belangrijk om een goed aanbod te kunnen doen.

 2. We onderzoeken of uw gebouw op het warmtenet kan worden aangesloten en of het hybride WKO concept past bij uw wensen.

 3. U ontvangt een energieconcept met een indicatieve prijs. Dit bespreken we samen.

 4. Zijn we het eens over het concept en de voorwaarden, dan werken we het concept verder uit en onderzoeken we of bodemopslag op de gewenste locatie mogelijk is.

 5. U ontvangt een aanbod op maat voor de aanleg en levering van warmte en koude met de hybride WKO-oplossing.

Benodigde voorzieningen

In het gebouw of op de projectlocatie zijn onder andere nodig:

 • Technische ruimte voor warmtepomp & Warmte-onderstation (WOS);
 • Warmte- en koudeleidingen;
 • Indirecte warmte/koude-afleverset in de meterkast van de woningen;
 • Vloerverwarming en vloerkoeling in de woningen.

Temperatuurregime:

 • Koeling: 18 - 21 °C
 • Verwarming: 40 - 30 °C
 • Tapwater: 60 °C

Meer weten?

Wilt u weten of hybride WKO past bij uw project of ontwikkelingsplan? We gaan er graag met u over in gesprek. Bel 088 363 79 73 en maak een afspraak met een van onze accountmanagers.