De focus van Woonstad Rotterdam ligt op het bouwen en beheren van goede en duurzame woningen. Oftewel bouwen aan een toekomstbestendige stad, waar ruimte is voor iedereen. Woonbron Rotterdam sluit zich hier volledig bij aan. Zij zijn partners in prettig wonen voor hun bewoners. Vandaag voor morgen. Bekijk hoe zij hun vastgoed verduurzamen met stadswarmte van Vattenfall.

Woonbron en Woonstad verduurzamen hun vastgoed

Duurzaam vastgoed, het kan!

Verduurzamen van vastgoed

De vastgoedsector staat voor een grote uitdaging. Hoe zet ik de stap naar het verduurzamen van vastgoed? Om die vraag te beantwoorden gaan we op pad met Caroline Kroes van Woonstad en Martin Roders van Woonbron. Twee Rotterdamse klimaatondernemers die duurzaam ondernemen echt in de vingers hebben en verduurzaming niet als een bedreiging zien, maar juist als een kans.

Bij vastgoed begint verduurzamen met inzicht in energieverbruik en het energielabel. Daarna kun je aan de slag met energiebesparende maatregelen. Naast isoleren is het belangrijk om te kijken naar duurzame bronnen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Ook dit helpt om de CO2-uitstoot van vastgoed verder terug te dringen.

In 2050 aardgasvrij

Dat alle panden in 2050 van het gas af moeten, betekent dat gebouwen anders verwarmd moeten worden. Voor Woonbron en Woonstad bood stadswarmte de uitkomst. Stadswarmte is een manier om woningen, bedrijfspanden, zwembaden, ziekenhuizen, etc te verwarmen. Dat doen we door middel van toevoer van warm water vanuit warmtebronnen. In Rotterdam is dat restwarmte uit de haven.

De restwarmte wordt door een buizensysteem getransporteerd naar de stad en daar verdeeld over de wijk. Zo wordt er warmte en warm tapwater aan de woningen geleverd. Een vervanging van cv-ketels op aardgas. Het gebruik van stadswarmte in plaats van cv-ketels op aardgas zorgde in 2022 in Rotterdam voor 78% minder CO2-uitstoot. In de toekomst loopt de reductie verder op en werken we toe naar fossielvrije warmte voor de hele regio Rotterdam.

“Ga gewoon beginnen, want van uitvoeren ga je heel erg veel leren.”

Caroline Kroes, programmamanager Duurzaamheid Woonstad

Woonstad kiest voor stadswarmte in Pendrecht

Woonstad is hard op weg naar een gemiddeld energielabel B voor het hele vastgoedbezit. Van die 55.000 woningen is nu 18% aangesloten op het warmtenet. Ook in Pendrecht koos Woonstad voor stadswarmte, omdat het een logische stap was. Het net lag er al, waardoor het een makkelijke en onderhoudsvrije oplossing is. Vattenfall zorgt namelijk voor het onderhoud.

Een tip van Caroline Kroes, programmamanager Duurzaamheid bij Woonstad: “Ga gewoon beginnen, want van uitvoeren ga je heel erg veel leren. Stadswarmte is niet de snelste techniek om aan te leggen, dus ga zo snel mogelijk met elkaar aan tafel om de plannen bij elkaar te brengen en op elkaar af te stemmen. Begin ruim van tevoren en betrek ook andere vastgoedbezitters. Zo ontwikkel je een sterke business case voor stadswarmte.”

Verduurzaming bij Woonbron

Martin Roders, programmamanager Duurzaamheid bij Woonbron licht het duurzaamheidsbeleid toe: “We hebben onze duurzaamheidsvisie het afgelopen jaar vastgesteld. Die is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven binnen de grenzen van de aarde. In het kort komt het erop neer dat je de aarde niet meer moet uitputten dan dat ze zichzelf kan herstellen."

"Ik zie verduurzamen als een plicht naar onze toekomstige generaties."

"En het is ook een kans om onze woningen te verbeteren en aan te laten sluiten bij de wensen van de bewoners zo dat zij met trots in een prettige woning wonen."

"De verduurzaming bij Woonbron bestaat uit twee sporen. De ene is het isoleren van de woningen. Aan de andere kant kijken we naar de installaties. We willen van het aardgas af, dus we moeten duurzame alternatieven hebben en sluiten onze woningen aan op het warmtenet.”

“Zowel de betaalbaarheid als het gemak in onderhoud, is een belangrijke reden om voor stadswarmte te kiezen.”

Caroline Kroes, programmamanager Duurzaamheid Woonstad

Blijf op de hoogte

Elke twee maanden een korte update voor stadswarmte in de zakelijke markt en de publieke sector? Meld u aan voor ons Warmtenieuws.

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall investeert fors in 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering