Op weg naar een verdere elektrificatie van de transport- & opslagsector

De transportsector is verantwoordelijk voor circa een derde van het energieverbruik in de wereld. Dit plaatst de transportsector centraal bij het realiseren van een duurzamer energiesysteem. Emobility zal daarbij een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd is er de enorme groei van het aantal distributiecentra, die steeds efficiënter en duurzamer worden en een goede mogelijkheid bieden voor het plaatsen van veel zonnepanelen.

Samenwerken voor succesvolle verduurzaming

Elektrificatie en oplossingen voor e-mobility zijn belangrijke factoren om de uitstoot van CO2 te verminderen. Wij zetten ons er voor in om door verdere elektrificatie van de samenleving klimaatverandering tegen te gaan. Dat doen we samen met onze partners en onze klanten. Bekijk de voorbeelden.

Energietransitie biedt kansen en vraagt om samenwerking

De energietransitie biedt Nederland een unieke kans om de economie duurzaam te moder­niseren en de concurrentiepositie te versterken. Voorwaarde is wel dat bedrijven én overheden samen de handschoen oppakken en elkaar verder helpen. Lees hier meer over in de gesprekken die Alexander van Ofwegen (CFO Vattenfall) had met drie executives van vooraanstaande Nederlandse bedrijven.

Lees het essay (pdf)
In 3 stappen verduurzamen in de transport- en opslagsector

Verduurzamen in de transport- en opslagsector

Om invulling te geven aan de ambitie van onze klanten om te verduurzamen, bieden wij verschil­lende oplossingen specifiek voor de transport- en opslagsector:

 1. Elektrificeren van het wagenpark
 2. Opwekken van duurzame energie
 3. Energie uit hernieuwbare bronnen

1. Elektrificeren van het wagenpark

Steeds meer organisaties elektrificeren hun wagenpark

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren flink stijgen. Bedrijven als IKEA, Vattenfall en Unilever hebben al besloten binnen enkele jaren hun vloot volledig elektrisch te maken. Er zijn verschillende manieren om tot elektrificatie over te gaan. Het is daarom belangrijk om eerst uw eigen ambities te bepalen. Wat is uw doel? Wat kunt u investeren? Wat is voor uw bedrijf belangrijk? En wat zijn de mogelijkheden op of rondom uw bedrijfsterrein?

Waar u op moet letten

Mocht u besluiten over te gaan op elektrisch rijden of het bestaande aantal laadpunten uit te breiden dan is een aantal zaken van belang:

 • Bekijk van welke subsidies u gebruik kunt maken
 • Bereken de totale kosten voor de laadpalen
 • Bepaal hoeveel laadpunten u nodig heeft
 • Kies niet zomaar voor het verzwaren van uw netaansluiting

Subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Vanaf 15 maart kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de aanschaf en het leasen van elektrische bedrijfswagens. De subsidie bedraagt tien procent van de nieuwprijs, met een maximum van €5.000. Als onderdeel van het klimaatakkoord heeft de overheid tot 2025, 185 miljoen euro gereserveerd, waarvan er 22 miljoen beschikbaar is in 2021. De regel hierbij is op is op. Ter vergelijking: de particuliere aanschafsubsidie was binnen drie werkdagen op. 

Elektrische bestelwagen

Laadpalen voor zakelijk gebruik installeren

Steeds meer mensen maken de keuze voor een elektrische auto. Bied u uw klanten en medewerkers al de gelegenheid om hun auto bij uw bedrijf op te laden met een laadpaal? Wanneer uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunnen wij u helpen dit te realiseren met de juiste laadoplossingen.

Laadpalen voor zakelijk gebruik

2. Opwekken van duurzame energie

Voor 2030 uw CO₂-uitstoot met 50% reduceren

Veel distributiecentra en kantoorgebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In 2030 moet de CO₂-uitstoot maar liefst met 50% gereduceerd zijn. Dus ook als ondernemer ontkomt u er niet aan: u moet verduurzamen. Met zonnepanelen voor grootverbruik wekt u uw eigen, schone energie op en kunt u er zelfs geld aan verdienen.

 • 100% duurzaam
  Uw eigen, schone energie opwekken. En uw CO₂-uitstoot verminderen
 • SDE++ subsidie
  Uw investeringskosten verlagen door de SDE++ subsidieregeling te gebruiken
 • Kosten besparen
  Uw energiekosten verlagen en er door teruglevering zelfs aan verdienen

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

U wilt uw bedrijf graag verduurzamen en tegelijk ook besparen op uw energiekosten. Dat kan met zonnepanelen. Lees het artikel hoe u in 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand realiseert.

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

Opslag: distributiecentra belangrijk onderdeel van de logistieke keten

Opslag: distributiecentra belangrijk onderdeel van de logistieke keten

Hoogwaardige logistiek gaat voor een succesvolle duurzame transitie gepaard met technologische innovatie en samenwerking. Distributiecentra spelen hierin een cruciale rol. Naast de strategische locatie en bereikbaarheid zijn deze centra in toenemende mate toonbeelden van efficiency en duurzaamheid.

3. Energie uit hernieuwbare bronnen

100% duurzame energie uit Nederland

Voor de energie die u niet zelf opwekt heeft Vattenfall verschillende mogelijk­heden voor de levering van duurzaam opgewekte energie. In Nederland is wind een van de belangrijkste duurzame energiebronnen. Al 35 jaar bouwen we windparken. Samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we hierin volop ontwikkelen, bouwen en investeren.

Met windenergie afkomstig van een Nederlands windpark wordt uw energie 100% duurzaam. NederlandseWind van Vattenfall is met Milieukeur gecertificeerd. Daardoor weet u zeker dat uw elektriciteit voor 100% opgewekt is door windmolens die in Nederland staan.

Bespaar op uw CO2-uitstoot én op uw kosten met NederlandseWind

Verduurzamen volgens de CO2-prestatieladder

Eén van de instrumenten om duurzaam ondernemen te stimuleren is de CO2-prestatieladder. Met de CO2-prestatieladder kunt u laten zien wat uw bedrijf of organisatie doet om de CO2-uitstoot te verminderen. Het is een CO2-management­systeem met vijf niveaus, die de mate van ‘duurzame volwassenheid’ van een bedrijf aangeven.

Hoger op de CO2-prestatieladder
Wilt u weten hoe u de CO2-prestatieladder in het voordeel van uw bedrijf kunt laten werken? Lees dan Alles over de CO2-prestatieladder.

CO2-prestatieladder

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de transport- en opslagsector

De ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de transport- en opslagsector volgen elkaar in hoog tempo op. Meld u daarom aan voor onze UpdateService. U ontvangt dan regelmatig updates van ons, bijvoorbeeld over regelingen, subsidies of nieuwe innovaties.

Ontvang de updates
Energie-efficiency voor datacenters

Werken aan energie-efficiency voor datacenters

Bij een andere vorm van opslag, de opslag van data, wordt al langere tijd fors geïnvesteerd in de verduurzaming van datacenters. De verschillende manieren waarop dat wordt gedaan vormen een inspiratie voor veel andere sectoren.

Duurzaam advies. En altijd een scherpe prijs.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering