1. Grootzakelijk
 2. Sectoren
 3. Transport & Opslag

Op weg naar een verdere elektrificatie van de transport- & opslagsector

De Nederlandse transportsector heeft als ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 60% terug te dringen ten opzichte van 1990. Dit plaatst de transportsector centraal bij het realiseren van een duurzamer energiesysteem. E-mobility en elektrificatie zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Samenwerken voor succesvolle verduurzaming

Om binnen één generatie fossielvrij te kunnen leven willen wij de CO2-uitstoot voor de gehele energieketen verlagen. Het is ons doel om in 2040 netto nul CO2-uitstoot te realiseren voor onze eigen activiteiten, voor onze leveranciers en voor onze klanten. Elektrificatie van het transport en onze oplossingen voor zakelijk elektrisch rijden helpen de CO2-uitstoot te verminderen. Bekijk ook onze partnerships.

Webinar 'Van dieseltank tot laadhub'

Het aantal elektrische voertuigen neemt elke dag toe en daarmee ook de behoefte aan voldoende laadpunten. Hoe gaat u daarmee om en welke mogelijkheden zijn er voor uw bedrijf om een toekomstbestendige laadoplossing te faciliteren? Zeker in de logistieke sector is dat een belangrijk vraagstuk. In dit webinar gaan we samen met partner Mobilyze dieper in op alle aspecten die bij een toekomstbestendige laadoplossing horen. 

Van dieseltank tot laadhub

Bekijk hoe DHL Parcel verduurzaamt

DHL Parcel heeft zich als één van de bekendste logistieke dienstverleners van de wereld ten doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Hoe? Door hun enorme wagenpark te verduurzamen en hiervoor o.a. een eigen elektrische voertuigfabriek op te zetten. Én door hun bestaande panden te verduurzamen en bij alles wat nieuw gebouwd of aangeschaft wordt uit te gaan van de groenste standaard. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe sorteercentrum in Zaltbommel. We worden daar rondgeleid door Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL Parcel.

Verduurzamen in de transport- en opslagsector

Om invulling te geven aan de ambitie van onze klanten om te verduurzamen, bieden wij verschil­lende oplossingen specifiek voor de transport- en opslagsector:

 1. Elektrificeren van het wagenpark
 2. Opwekken van duurzame energie
 3. Energie uit hernieuwbare bronnen

1. Elektrificeren van het wagenpark

Steeds meer organisaties elektrificeren hun wagenpark

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren flink stijgen. Bedrijven als IKEA, Vattenfall en Unilever hebben al besloten binnen enkele jaren hun vloot volledig elektrisch te maken. Er zijn verschillende manieren om tot elektrificatie over te gaan. Het is daarom belangrijk om eerst uw eigen ambities te bepalen. Wat is uw doel? Wat kunt u investeren? Wat is voor uw bedrijf belangrijk? En wat zijn de mogelijkheden op of rondom uw bedrijfsterrein?

Waar u op moet letten

Mocht u besluiten over te gaan op elektrisch rijden of het bestaande aantal laadpunten uit te breiden dan is een aantal zaken van belang:

 • Bekijk van welke subsidies u gebruik kunt maken
 • Bereken de totale kosten voor de laadpalen
 • Bepaal hoeveel laadpunten u nodig heeft
 • Kies niet zomaar voor het verzwaren van uw netaansluiting

Subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Bent u ondernemer of heeft u een non-profitorganisatie? En koopt of financial leaset u een nieuwe, volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto? Vraag de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aan. Doe dit voordat u een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen.

Hoeveel subsidie?

 • Maximaal € 5.000 per bedrijfsauto.
 • Grote onderneming: 7% van netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 7% van verkoopprijs zonder btw.
 • Middelgrote onderneming: 10%
 • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: 12%.

Om te weten of uw organisatie groot, middelgroot of klein is, kunt u de mkb-toets doen. Let op! 2024 is het laatste jaar voor de SEBA.

Laadpalen voor zakelijk gebruik installeren

Steeds meer mensen maken de keuze voor een elektrische auto. Bied u uw klanten en medewerkers al de gelegenheid om hun auto bij uw bedrijf op te laden met een laadpaal? Wanneer uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunnen wij u helpen dit te realiseren met de juiste laadoplossingen.

Laadpalen voor zakelijk gebruik

2. Opwekken van duurzame energie

Voor 2030 de CO2-uitstoot met 55% reduceren

Veel distributiecentra en kantoorgebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55% gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Dus ook als ondernemer ontkomt u er niet aan: u moet verduurzamen. Met zonnepanelen voor grootverbruik wekt u uw eigen, schone energie op en kunt u er zelfs geld aan verdienen.

 • Duurzame energie
  Uw eigen, schone energie opwekken. En de CO2-uitstoot verminderen
 • SDE++ subsidie
  Uw investeringskosten verlagen door de SDE++ subsidieregeling te gebruiken
 • Kosten besparen
  Uw energiekosten verlagen en er door teruglevering zelfs aan verdienen

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

U wilt uw bedrijf graag verduurzamen en tegelijk ook besparen op uw energiekosten. Dat kan met zonnepanelen. Lees het artikel hoe u in 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand realiseert.

zonnepanelen op uw bedrijfspand

3. Energie uit hernieuwbare bronnen

100% duurzame windenergie uit Nederland

Voor de energie die u niet zelf opwekt heeft Vattenfall verschillende mogelijk­heden voor de levering van duurzaam opgewekte energie. In Nederland is wind een van de belangrijkste duurzame energiebronnen. Al 35 jaar bouwen we windparken. Samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we hierin volop ontwikkelen, bouwen en investeren.

Met windenergie afkomstig van een Nederlands windpark wordt uw energie 100% duurzaam. NederlandseWind van Vattenfall is met Milieukeur gecertificeerd. Daardoor weet u zeker dat uw elektriciteit voor 100% opgewekt is door windmolens die in Nederland staan.

Verlaag de CO2-uitstoot, samen op weg naar een fossielvrij leven.

Verduurzamen volgens de CO2-prestatieladder

Eén van de instrumenten om duurzaam ondernemen te stimuleren is de CO2-prestatieladder. Met de CO2-prestatieladder kunt u laten zien wat uw bedrijf of organisatie doet om de CO2-uitstoot te verminderen. Het is een CO2-management­systeem met vijf niveaus, die de mate van ‘duurzame volwassenheid’ van een bedrijf aangeven.

Hoger op de CO2-prestatieladder
Wilt u weten hoe u de CO2-prestatieladder in het voordeel van uw bedrijf kunt laten werken? Lees hier alles over de CO2-prestatieladder.

CO2-prestatieladder

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de transport- en opslagsector

De ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de transport- en opslagsector volgen elkaar in hoog tempo op. Meld u daarom aan voor onze UpdateService. U ontvangt dan regelmatig updates van ons, bijvoorbeeld over regelingen, subsidies of nieuwe innovaties.

Ontvang de updates

Meer over het verduurzamen van uw bedrijf

Onze Transport- en opslag-specialisten staan voor u klaar!

Duurzame oplossingen voor de transportsector

De Nederlandse transportsector heeft als ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 60% terug te dringen ten opzichte van 1990. Wij bieden onze transport- en opslagklanten de producten en diensten om dat mogelijk te maken.

Duurzame oplossingen voor de transportsector

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering