1. Grootzakelijk
  2. Power-as-a-Service

Power-as-a-Service voor de volledige ontzorging van uw energievoorziening

Power-as-a-Service is een kosteneffectieve oplossing voor bedrijven en organisaties die een elektrische installatie hebben of hierin willen gaan investeren. De service houdt in dat wij als Vattenfall verantwoordelijk zijn voor de installatie en bediening van uw elektrische installatie en de verantwoordelijkheid nemen voor eventuele risico’s. Met Power-as-a-Service bieden wij u een volledige ontzorging van uw energievoorziening, voor een vast bedrag per maand. Power-as-a-Service is zeer geschikt voor de industriële en transportsector, maar ook voor datacenters.

De voordelen van Power-as-a-Service

Power-as-a Service is in de basis een service contract voor de energie­voorziening van bedrijven. Als klant ervaart u, los van de zekerheid en voorspelbaarheid van een vast bedrag per maand, de volledige ontzorging op het gebied van uw energievoorziening.

Betrouwbare energievoorziening

Power-as-a-Service is een dienstverlening die wij al ruim 20 jaar aanbieden. Zo heeft u de zekerheid van een betrouwbare energievoorziening, voor een vast bedrag per maand.

Volledige ontzorging van uw energie

Geen grote investeringen (CAPEX) en geen kosten voor onderhoud of technisch personeel.

Geen juridische aansprakelijkheid

Geen juridische aansprakelijkheid wat betreft de verantwoordelijkheid voor de technische installaties.

De toepassingen van Power-as-a-Service

De dienstverlening van Power-as-a-Service bieden we met name aan voor toepassingen binnen de industrie- en transportsector. Het zijn met name deze toepassingen die vaak grote investeringen vragen. Complex zijn door hun omvang en toegepaste techniek. En veel kennis en expertise vragen van de gebruiker. We onderscheiden een viertal toepassingen:

Bij familiebedrijf Holbox speelt duurzaamheid een belangrijke rol

Holbox is een familiebedrijf uit Roermond/ Echt dat al meer dan 45 jaar actief is in de productie van kartonnen displays. Holbox werkt voor alle grote fabrikanten en hun displays zijn te zien in vrijwel alle winkels, groothandels, beurzen en tal van andere locaties. Bekijk in de video hoe Holbox haar productieproces en bedrijfspand stapsgewijs verduurzaamt.

Bekijk de video van Holbox

Meer weten over de toepassingen van Power-as-a-Service?

Om meer te weten te komen over de mogelijke toepassingen van Power-as-a-Service binnen verschillende bedrijfstakken, hebben we een aantal whitepapers en een ebook geschreven. Maak uw keuze, vul uw gegevens in en download de documenten.

Meestgestelde vragen

Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen over onze Power-as-a-Service oplossingen:

Wat is Power-as-a-Service?

Power-as-a-Service is een bedrijfsmodel dat grote energiegebruikers voorziet van een gegarandeerde energievoorziening in ruil voor een vast maandelijks bedrag. In tegenstelling tot Energy-as-a-Service, dat meestal verwijst naar bedrijfsmodellen met betrekking tot energie-efficiëntie, is Power-as-a-Service uitsluitend van toepassing op grote energiegebruikers die eigenaar zijn van of willen investeren in nieuwe, hoogspanningsapparatuur.

Wat is een directe lijn?

Een directe lijn is een rechtstreekse verbinding tussen een producent en een verbruiker, waarbij elektriciteit wordt geleverd zonder tussenkomst van het openbare net. Een directe lijn is onderhevig aan weinig regels en kan uitkomst bieden om met minimale administratieve lasten elektriciteitslevering uit te voeren.

Wat zijn gesloten distributie systemen?

Veel bedrijven bezitten hun eigen transformatoren en andere elektrische hoogspannings­infrastructuur, ook wel Gesloten Distributie Systemen (GDS) genoemd, die geen deel uitmaken van het nationale elektriciteitsnet. Deze gesloten distributie systemen transformeren en distribueren elektriciteit rond bedrijfsterreinen om hun activiteiten van elektriciteit te voorzien.

Hoeveel gesloten distributiesystemen zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland ongeveer zestig gesloten distributiesysteem voor elektriciteit. En eenzelfde aantal voor gas. In totaal zijn op deze private netten ongeveer 1.200 zakelijke afnemers aangesloten. Een GDS ligt meestal op een industrieel complex, een universiteitsterrein of bij een ziekenhuis.

Voorbeelden zijn de netten van Schiphol, Tata Steel, Shell, AKZO, Dow Chemical, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de TU Delft en de TU Eindhoven. Ook de energie-infrastructuur waar de winkels en horeca op een NS-station op zijn aangesloten, kan een gesloten distributiesysteem vormen.

Wat houdt het beheren van een gesloten distributie systeem in?

Gesloten distributie systemen leveren kritieke stroom voor de IT-systemen, beveiligingssystemen, verlichting en productiefaciliteiten van bedrijven. Elke storing kan onverwachte stroomuitval en aanzienlijke bedrijfsonderbrekingen, inkomstenderving en mogelijke veiligheidsproblemen voor elk bedrijf veroorzaken.

Het beheer van deze hoogspanningssystemen vereist deskundige kennis om naleving van alle relevante wetgeving, gezondheid en veiligheid, milieu en regelgeving te garanderen. Bovenop deze vereisten zijn eigenaren van gesloten distributie systemen verantwoordelijk voor hun dagelijkse veilige exploitatie en onderhoud, evenals voor het plannen en betalen van eventuele uitbreidingen of upgrades van hun netwerken. Het bezitten en beheren van een gesloten distributie systeem is normaal gesproken niet iets wat de meeste bedrijven willen doen, maar het is een vereiste voor het runnen van een bedrijf dat veel stroom verbruikt.

Hoe vereenvoudigt Power-as-a-Service het beheer van gesloten distributie systemen?

Power-as-a-Service biedt een manier om het eigendom en beheer van gesloten distributie systemen uit te besteden, inclusief alle nalevings-, regelgevings- en milieukwesties. Zodat bedrijfseigenaren zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Tijdens het contract nemen wij alle operationele en onderhouds­verantwoordelijkheden op ons. Zo ook alle wettelijke aansprakelijkheden voor de activa. Daarnaast nemen wij het risico van uitval van de activa op ons. Als iets tijdens het contract defect raakt, zullen wij het onderdeel op onze kosten repareren of vervangen.

Hoe zijn Power-as-a-Service contracten opgebouwd?

Met Power-as-a-Service betaalt u als klant een vast maandelijks bedrag voor een periode van ongeveer 10 jaar. Na 10 jaar heeft u de keuze om de elektrische infrastructuur terug te kopen of het contract te verlengen om de service voort te zetten.

Vraag vrijblijvend een waardebepaling van uw elektrische hoogspanningsinfrastructuur aan.

Hoe kan Power-as-a-Service een CAPEX-injectie voor uw bedrijf verzorgen?

Met Power-as-a-Service nemen wij, als energiebedrijf dat de service levert, de bestaande HV-elektrische infrastructuur over van het bedrijf dat de service aanschaft, waardoor het bedrijf een waardevolle CAPEX-injectie krijgt.

Deze kapitaalvoorziening betekent dat bedrijven die hun elektrische netwerken willen upgraden of uitbreiden, dit kunnen upgraden naar moderne, hoogwaardige elektrische systemen. Zelfs als ze voorheen niet over de vereiste CAPEX beschikten.

Hoe kan Power-as-a-Service uw kosten en CO2-uitstoot verminderen?

Power-as-a-Service stelt bedrijven ook in staat te profiteren van de nieuwste technologieën, upgrades en innovaties zonder extra CAPEX-investeringen te doen. Moderne energie-efficiënte technologieën en actief netwerkbeheer kunnen u helpen uw energiekosten te verlagen en tegelijkertijd CO2-besparingen te realiseren.

Voorbeelden van bedrijven die Power-as-a-Service gebruiken

Met een batterij uw bedrijf verduurzamen en het elektriciteitsnet stabiliseren

Het vervangen van aardgas door duurzame elektriciteit vraagt om innovatieve energieoplossingen. Wij werken met onze flexibele zakelijke batterij oplossingen hard aan het verduurzamen van het energiesysteem en het stabili­seren van het elektriciteitsnet. Bekijk de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Bekijk de mogelijkheden

Power-as-a-Service voor grootverbruikers van energie

Vattenfall biedt al meer dan 20 jaar Power-as-a-Service oplossingen aan. Door onze jarenlange ervaring met projectmanagement, de constructie en het eigendom en beheer van elektrische installaties is uw bedrijf in veilige handen.

Wij zijn ISO 14001-gecertificeerd en beschikken over alle vereiste competenties om veilig en duurzaam te kunnen werken. Nieuwsgierig geworden?

Wij staan voor u klaar!

In contact met Power Solutions

Vattenfall biedt met Power Solutions (onderdeel van Vattenfall Network Solutions) een breed scala aan diensten voor uw elektrische installatie, zoals hoogspanningsinstallatie, laadinfrastructuur, accu’s en back-upstroom.

Power-as-a-Service

Bel of maak vrijblijvend een afspraak
Neem gerust contact op voor meer informatie over de netwerkoplossingen en diensten die wij u en uw bedrijf kunnen bieden.

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering