1. Grootzakelijk
  2. Zakelijke stroom en gas
  3. Stroometiket Zakelijke Markt

Stroometiket voor de Zakelijke Markt

Met het stroometiket ziet u precies waar onze stroom voor de zakelijke markt vandaan komt en wat de gevolgen zijn voor het milieu. We kunnen pas achteraf goed bepalen met welke energiebronnen onze stroom is opgewekt. Daarom ziet u hieronder het stroometiket voor de Zakelijke Markt met de bronnen en herkomst van de geleverde stroom in 2022. Eind april 2024 publiceren we het stroometiket van 2023.

Stroometiket Vattenfall Zakelijke Markt

Stroometiket 2022

Meer over het stroometiket

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom is opgewekt. U ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Het stroometiket geeft daarnaast inzicht in de milieugevolgen van het gebruik van deze energiebronnen. Het kan pas na een jaar worden opgesteld, omdat dan de precieze verhouding bepaald kan worden.

Toelichting bij het stroometiket

In de tabel geven wij per product aan welke energiebronnen zijn gebruikt om de geleverde stroom op te wekken. Onderaan ziet u wat de milieugevolgen zijn van de productie van de stroom die wij aan onze klanten geleverd hebben. Dit wordt aangegeven door de hoeveelheid CO2-uitstoot (koolstofdioxide) en de hoeveelheid radioactief afval per kWh. Naast de milieueffecten per product, ziet u ook de totalen per bedrijfsonderdeel.

De gegevens in de kolom van ‘VF Nederland Zakelijke Markt’ laten de samenstelling van de energiebronnen zien die Vattenfall levert aan grootzakelijke klanten in Nederland. In de kolom van ‘Vattenfall Groep NL’ ziet u welke energiebronnen zijn gebruikt voor de levering van stroom in Nederland door alle bedrijven die onderdeel uitmaken van Vattenfall Nederland. Vattenfall Groep NL is sinds 1 juli 2009 onderdeel van Vattenfall.

Werking groene-stroommarkt

De stroom die uit het stopcontact komt, is altijd een mix van de stroom die vanuit de verschillende productiefaciliteiten op het elektriciteitsnet wordt gezet. Het is technisch niet mogelijk om duurzaam opgewekte stroom ‘direct’ te transporteren naar de klant. Zoals alle stroom wordt duurzaam opgewekte stroom (zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht) vanaf de productielocatie op het distributienet gezet waar het ‘vermengt’ met andere stroom.

Rekenmethode stroometiket

Om de oorsprong van duurzaam opgewekte stroom te bewijzen, maken energieleveranciers gebruik van het systeem van Garanties van Oorsprong (GvO). Dit is vastgelegd in de regeling Garanties van Oorsprong en volgt uit de Elektriciteitswet 1998. Ook Vattenfall werkt in overeenstemming met deze wettelijke regeling.

Een door de overheid aangewezen onafhankelijke partij, CertiQ*, is verantwoordelijk voor de uitgave van GvO’s van Nederlandse oorsprong. Voor elke geproduceerde (en bij CertiQ aangemelde) MWh stroom ontvangt de producent één GvO.

Wanneer eenzelfde hoeveelheid als eindproduct ‘‘groene stroom’’ is geleverd aan klanten, wordt deze GvO door CertiQ afgeboekt van de certificaten­rekening van deze leverancier. Op deze manier kan een GvO slechts éénmaal worden gebruikt en vindt er dus geen dubbeltelling plaats. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt hier toezicht op.

We worden steeds groener

Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt.

Stroometiket
Vattenfall Groep Nederland
% Opgewekt in Nederland met wind, zon, water en biomassa Totaal % op
duurzame wijze opgewekt
2022 40,4% 62,0%
2021 33,4% 55,5%
2020 23,0% 50,0%
2019 14,4% 43,4%
2018 10,41% 36,9%
2017 7,34%
30,5%

Wij helpen uw bedrijf met verduurzamen

Het verlagen van de CO2-uitstoot door te kiezen voor duurzame energie is een slimme keuze. Zo kunt u kiezen welke hernieuwbare bron uw energie opwekt en waar deze vandaan komt: uit Europese of Nederlandse windparken. U kunt ook verduurzamen door zelf energie op te wekken met behulp van de zon. Zoekt u advies over de best passende energieoplossing? Bel dan 020 892 00 75.

Wij werken aan fossiele vrijheid

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering