1. Grootzakelijk
 2. Steeds duurzamer
 3. Onze duurzame oplossingen

Duurzame energieoplossingen voor uw bedrijf

Door het gebruik van duurzame energie draagt u niet alleen bij aan een schoner milieu, het levert u vaak ook financieel voordeel op. We denken graag met u mee en helpen bij uw keuze voor een duurzame oplossing. Samen zorgen we dat uw bedrijf minder CO₂ uitstoot én dat u tegelijkertijd bespaart op uw energiekosten.

Onze duurzame oplossingen

Energie opwekken met zonnepanelen

Zonne-energie opwekken voor uw bedrijf

Zonne-energie speelt al een belangrijke rol in het energiesysteem. Van kleine huishoudelijke installaties tot en met grootschalige zonneprojecten. In 2019 installeren we in Nederland vele duizenden zonnepanelen – goed voor de levering van zonne-energie aan tienduizenden huishoudens en bedrijven.

We bouwen zonneparken waar mogelijk bij onze bestaande centrales en windparken. Hierdoor kunnen we de projecten sneller ontwikkelen.

Eigen opwek met windmolens

Zakelijke windenergie

Ons doel is helder. We willen een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. De groei van nieuwe duurzame bronnen, zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Tegenwoordig is 35% van onze productiecapaciteit afkomstig van duurzame bronnen.

Met circa 50 windparken in bedrijf (op land en zee) in vijf verschillende landen zijn wij marktleider in wind. En we blijven groeien!

Zakelijke oplaadpunten

Zakelijk elektrisch rijden

De vraag naar en het gebruik van elektrische auto's neemt toe. Misschien rijdt u zelf ook al elektrisch of hybride? Een verstandige keuze, want u draagt daarmee bij aan de verduurzaming van het klimaat. Uw auto stoot namelijk geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit, zeker als de elektriciteit van uw laadpunt afkomstig is van duurzame bronnen, zoals wind of zon.

Denkt u ook aan de overstap naar elektrisch rijden? We helpen u graag op weg met slimme laadoplossingen, zoals oplaadpunten bij uw bedrijf en toegang tot duizenden openbare laadpunten onderweg.

Stadswarmte en -koude

U kunt uw bedrijfsruimte duurzaam verwarmen en koelen met stadswarmte en -koude. Met stadsverwarming gebruikt u geen eigen gasketels, maar bent u direct aangesloten op ons warmtenet.

Uw bedrijfspand duurzaam koelen
Daarnaast kunt u uw kantoor- of dataruimte koelen met stadskoude. We pompen ijskoud water op uit een diepe plas of meer die we in onze koudecentrale omzetten naar duurzame koude voor uw bedrijf.

Europese windenergie

Europese windenergie van Vattenfall

De wereldwijde ontwikkeling van windenergie gaat razendsnel. Ook buiten de grenzen van ons land investeert Vattenfall volop in grote windprojecten voor de opwek van windenergie.

De voordelen van EuropeseWind

 • 100% duurzaam opgewekte Europese windenergie
 • Betaalbaar uw elektriciteitsverbruik verduurzamen
 • Draagt bij aan uw MVO-doelstellingen en -rapportage

GvO en CvO

Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om de herkomst van alle geleverde elektriciteit aan te tonen. Garanties van Oorsprong (GvO) gelden voor elektriciteit die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie, waterkracht en biomassa. Certificaten van Oorsprong (CvO) gelden daarentegen voor elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen (aardgas, nucleair en kolen). Zowel CvO’s als GvO’s zijn twaalf maanden geldig tussen de datum van productie en de datum van gebruik. 

Andere duurzame oplossingen

Energie uit waterkracht

Energie uit waterkracht

Waterkracht omzetten in energie, dat doen mensen al meer dan tweeduizend jaar. Een waterkrachtcentrale is een moderne watermolen, waarin met behulp van stromend water een turbine aan het draaien gebracht wordt. Dit wordt ook wel hydro-elektriciteit genoemd. In Nederland hebben we twee waterkrachtcentrales, in Maurik en Alphen. Vattenfall exploiteert meer dan honderd waterkrachtcentrales, die voornamelijk in Scandinavië te vinden zijn.

Met GroenGarant verduurzaamt u met Garanties van Oorsprong. Daarmee heeft u het bewijs dat de elektriciteit die u afneemt duurzaam is opgewekt, onder andere via onze Europese waterkrachtinstallaties.

De voordelen van GroenGarant

 • Duurzaam opgewekte energie uit Europese Waterkrachtinstallaties
 • Verduurzaming met Garanties van Oorsprong, uitgegeven door overheidsinstantie CertiQ
 • Draagt bij aan uw MVO-doelstellingen en -rapportage

CO₂ footprint verlagen

Hemwegcentrale Vattenfall

U kunt de CO2-uitstoot als gevolg van uw gasverbruik compenseren met KlimaatNeutraal Gas. Daarbij geeft u ons de opdracht om CO2-reductiecertificaten aan te schaffen. Een Garantie van Oorsprong (GvO) vertegenwoordigt de energiewaarde van het groene gas. Eén certificaat compenseert de uitstoot van één ton CO2. Omgerekend komt dat neer op het verbruik van 555 m3 gas.

Onze certificaten zijn gekoppeld aan duurzaamheidsprojecten in voornamelijk ontwikkelingslanden. KlimaatNeutraal Gas is daarmee niet alleen positief voor het milieu, maar ook voor de lokale bevolking in gebieden waar deze projecten gerealiseerd worden.

De voordelen van KlimaatNeutraal Gas

 • Verduurzaming van uw gasverbruik door CO2-reductiecertificaten
 • Stimulans voor duurzaamheidsprojecten in ontwikkelingslanden
 • Draagt bij aan uw MVO-doelstellingen en -rapportage

Mobiele batterijen

GreenBattery

Wie kent ze niet: ronkende dieselaggregaten als tijdelijke elektriciteits­voorziening. Vaak ingezet bij evenementen en bouwwerkzaamheden. Deze dieselaggregaten hebben plaatselijk een fikse toename van fijnstof en roet tot gevolg. Sinds kort hebben we nu een stil, schoon en duurzaam alternatief voor de dieselaggregaat: de GreenBattery. Deze batterijen worden opgeladen met wind- en zonne-energie.

Samen met GreenBattery zorgen we ervoor dat mobiele batterijen op termijn ook een belangrijke rol vervullen in het opvangen van pieken en dalen in het elektriciteitsnet.

De voordelen van de GreenBattery:

 • Innovatief mobiel energieopslagsysteem waarin elektriciteit uit wind en zon wordt opgeslagen.
 • Geen uitstoot van CO2, NOx en fijnstof en geen geluid, waardoor het ideaal is voor festivals en evenementen.
 • Vóór plaatsing wordt de batterij opgeladen met stroom uit wind. Tijdens het evenement wordt het bijgeladen vanuit lokale bronnen.

Meer weten over het verduurzamen van uw bedrijf?

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne-energie, windenergie en warmte.

Bel 088 098 56 50 (van 08.30 tot 18.00 uur)

Stroometiket 2019

In het stroometiket van 2019 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2019

Gouden status voor Vattenfall

Na de eerste keer in 2018, heeft Vattenfall in 2019 opnieuw de gold rating van EcoVadis ontvangen. 

De gold rating betekent dat Vattenfall in alle categorieën bij de top 1% van leveranciers staat die door EcoVadis zijn geëvalueerd (40.000 leveranciers) en bij de top 3% in de categorie Elektriciteit, Gas, Stoom en Airconditioning behoort.