1. Home
 2. Energielabels
 3. Energielabel koelkast

Energielabel koelkast

Wil je weten of je een zuinige koelkast hebt? Dan kijk je op het energielabel. Aan de letter zie je welke energieklasse hij heeft. En er staat nog meer informatie op. Lees hieronder wat er allemaal op het energielabel van je koelkast staat. 

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Op het energielabel van je koelkast zie je hoeveel stroom hij verbruikt. Er staan ook tekst, plaatjes en cijfers op. Dit energielabel vind je ook op bijvoorbeeld een vriezer, een mini-koelkast en een Amerikaanse koelkast. 

energielabel koelkast europese unie

Uitleg over het energielabel van je koelkast

 

Waarom staat er een QR-code op?

Op het energielabel van je koelkast staat rechtsboven een QR-code. Als je die scant kom je op een website met meer technische informatie over het apparaat.

Zo'n QR-code staat op alle nieuwe energielabels, bijvoorbeeld ook op het energielabel van je wasmachine en je ledlampen. 

Welke energieklasse heeft de koelkast?

energieklasse energielabel

De gekleurde pijlen op het energielabel geven aan in welke energieklasse hij valt. De donkergroene pijl met de A staat voor de zuinigste apparaten. De rode pijl met de G voor de minst zuinige.

Er is sinds 2021 een nieuw energielabel. Had jouw koelkast energielabel A, dus het beste energielabel? Dan is hij op het nieuwe label een paar energieklassen gedaald. 

Hoeveel kWh verbruikt de koelkast? 

kwh verbruik koelkast energielabel

Hoeveel stroom de koelkast per jaar gebruikt staat in in kilowattuur (kWh) op het label. Zo weet je precies hoeveel de koelkast of vriezer je per jaar aan energie kost. 

Een goedkope koelkast verbruikt meestal meer stroom dan een dure. Maar vergeet niet dat een koelkast vaak langer dan 15 jaar meegaat. Dus die hoge aanschafprijs verdien je in de loop der jaren terug. 

Hoe groot is het vriesvak?

inhoud vriesvak energielabel koelkast

Je ziet een plaatje van een sneeuwvlok als de koelkast een vriesgedeelte heeft. De inhoud van het vriesvak staat er in liters bij.

Hoeveel liter moet je kiezen? We adviseren voor het vriesvak per huishouden: 

 • 1-2 personen - minder dan 110 liter
 • 2-3 personen - 110 tot 250 liter
 • 3-4 personen - 250 tot 350 liter
 • 4 of meer personen- 350 liter of meer 
Wat is de inhoud van de koelkast? 

inhoud koelkast energielabel

Bij het plaatje van een melkpak vind je de inhoud van de koelkast. Dat gaat ook in liters. Een tafelmodel koelkast heeft een inhoud van ongeveer 150 liter. 

Per aantal personen in een huishouden adviseren we: 

 • 1-2 personen - minder dan 150 liter
 • 3-4 personen- 150 tot 250 liter 
 • 5 personen of meer: 250 liter of meer 
Hoeveel geluid maakt de koelkast? 

geluid energielabel koelkast

Iedere koelkast maakt geluid. Hoeveel precies zie je bij het plaatje van de megafoon. Geluid meet je in decibel (dB). Hoe minder dB, hoe minder lawaai.

Een koelkast maakt veel geluid als hij boven de 41 dB uitkomt. Staat er 38 of minder op het energielabel? Dan is het een stille koelkast. 

5 tips om energiezuinig met je koelkast om te gaan

Hoe energiezuinig jouw koelkast ook is, je kunt 'm altijd een handje helpen.

 1. Geef je koelkast een goede plek. Niet in de zon of naast de verwarming. En het liefst 10 centimeter van de muur. 

 2. Zet 'm op de juiste temperatuur: de koelkast op 4 graden en de vriezer op -18 graden. Kouder is vaak helemaal niet nodig.

 3. Zet geen warm eten in de koelkast. Het is beter om het eerst af te laten koelen, dat bespaart energie.

 4. Doe de koelkastdeur goed dicht. En maak de rubbertjes af en toe schoon, dan werken ze beter. 

 5. Ga je op vakantie en is de koelkast leeg? Bespaar dan stroom door 'm helemaal uit te zetten. Vergeet niet om de deur open te laten om nare geurtjes te voorkomen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Het energielabel is vernieuwd

Sinds 2021 is er een nieuw energielabel, onder andere voor koelkasten. De energieklassen gaan van A tot en met G, zonder plusjes achter de letter. 

De Europese Unie heeft dit nieuwe label gemaakt omdat apparaten steeds minder energie verbruiken. Bijna alle koelkasten hebben nu energieklasse A+++, of zijn nog zuiniger. Op het nieuwe energielabel is dat een B, C of D. Dat betekent dus niet dat koel- en vriesapparaten minder zuinig zijn geworden. Maar er is ruimte gemaakt voor nieuwe (nog zuinigere) apparaten. 

Het nieuwe label vind je terug op witgoed. Zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties. Er zit ook een nieuw energielabel op andere elektrische apparaten zoals energiezuinige lampen, televisies en andere beeldschermen. Ovens, airco's en wasdrogers zijn later aan de beurt, daar zit nog een oud energielabel op. 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over energielabels