1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Go-Green Grown Bio

Go-Greener Jan tovert schimmel om tot lampen en meubels

Jan Berbee (55) zet zich met zijn bedrijf Grown Bio in voor een duurzame toekomst door lampenkappen, plantenbakken, wijnkoelers en bijzettafels te maken van schimmel. Dat klinkt vies, maar niets is minder waar. Het materiaal heeft een matte structuur en is zacht wit van kleur. En het heeft de juiste kwaliteiten om het gebruik van kunststof volledig te vervangen.

Starten in een sauna

Het idee om duurzame interieuraccessoires op de markt te brengen, kreeg Jan in 2014 nadat hij zijn vorige bedrijf had verkocht. Hiermee was hij actief in een heel andere branche, namelijk die van kunststof verpakkingsmaterialen. "Toen ik een sabbatical nam, verbreedde mijn blik zicht. Ik werd me bewust van wat we de wereld aandoen en wilde iets bedenken waarmee je juist minder verpakkingen nodig hebt."

In zijn research stuitte hij op Ecovative, een ontwikkelingslab in New York dat toepassingen ontwikkelt voor schimmelculturen. Waaronder ook verpakkingen. Deze verpakkingen, die als duurzaam alternatief voor piepschuim kon dienen, bracht Jan vervolgens naar Nederland.

Maar het doel was om het op Nederlandse bodem te gaan produceren. Jan begon daarmee niet veel later in zijn eigen garage, met de oven in de keuken als afbakcel. Later tikte hij via Marktplaats een tweedehands sauna op de kop, waarin hij grotere mallen kwijt kon.

Landbouwafval

Mycelium is het materiaal die Jan nu in zijn fabriekje langs de Gelderse Waal produceert. Dit is wat een schimmel afscheidt bij het vegetatieproces en bestaat uit een hoeveelheid vertakte vezels. Samen met zijn team mixt hij dit goedje met landbouwafval. Hierdoor ontstaat er een perfecte basis voor de schimmel om op verder te groeien.

 

Van verpakkingen naar interieuraccessoires

Dat Jan in 2016 besloot om naast verpakkingsmateriaal opeens ook interieuraccessoires te gaan maken, kwam voort uit de toenmalige kleinschaligheid van het productieproces. Daardoor lag de prijs van zijn product nog twintig keer hoger dan een gemiddelde piepschuim verpakking. "Dat was natuurlijk heel moeilijk om in het bedrijfsleven aan de man te brengen." Om die reden is Grown Bio zich ook gaan richten op andere dingen zoals lampenkappen, tafels, stoelen en schalen. Producten die voor een consument ook interessant kunnen zijn.

Jan Berbee zit op stoel gemaakt van schimmel door Grown Bio

CO2-voetafdruk ‘onder nul’

Waar je als bedrijf zeer tevreden mag zijn met een CO2-neutraal productieproces, slaagt Jan er zelfs in om de CO2-voetafdruk van Bio Grown ‘onder nul’ te houden. Dat zit zo: het landbouwafval dat wordt gemixt met de schimmel, heeft tijdens het groeien al CO2 opgeslagen, net als een boom dat doet. Zo slaat een kilo hennep, waar Jan veel mee werkt, ongeveer drie kilo CO2 op. Vervolgens kost het transport naar zijn fabriek, het productieproces en het transport naar de klant ongeveer 1,2 kilo CO2. Dat betekent dat in het eindproduct dus nog steeds 1,8 kilo CO2 opgeslagen zit. “En wij waken ervoor dat dat zo blijft, het liefst zelfs meer wordt.”

Zijn bedrijf is nu nog klein, maar Jan is van plan om een grote verandering teweeg te brengen in de verpakkingswereld. “Of we over tien jaar bijna geen plastic meer in onze prullenbak zullen aantreffen? Dat hoop ik niet alleen, daar ben ik van overtuigd.” Hij verwacht dat mycelium daar een belangrijke rol bij gaat spelen. Zo ziet hij kansen om op eenzelfde manier de wereld van bouwmaterialen te verduurzamen. Omdat zijn product zo op piepschuim lijkt, kun je er ook mee isoleren of er een wand mee bouwen.

Meer Go-Green-verhalen

Het idee van Jan Berbee sluit naadloos aan bij ons doel om steeds ‘klimaat-slimmer’, en zonder fossiele brandstoffen te kunnen leven. Benieuwd naar hoe anderen impact maken? Bekijk dan vooral de andere Go-Green-verhalen.

Deel deze pagina