Vrouw voor verwarming | Vattenfall Energie

Verwarmen met minder gas

Besparen op je verwarmingskosten hoeft niet zo moeilijk te zijn. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo makkelijk is besparen nog nooit geweest.

1. Tips verwarmen

Je centrale verwarming werkt beter als lucht goed langs de radiatoren kan ’waaien’. Zet dus bijvoorbeeld geen bank vlak voor de verwarming en zorg dat de gordijnen alleen boven, in plaats van voor, de radiatoren hangen.

2. Besparen door radiatoren dicht te draaien

Als er niemand in een kamer is dan kan je daar de radiator uitdraaien. Bijvoorbeeld op je zolder of in een logeer- of studeerkamer. Als je de radiator uitdraait in ruimtes waar op dat moment niemand is, bespaar je gemiddeld € 200,- per jaar.

Tijdens je vakantie kan je de verwarming in je hele huis op 10 graden zetten. Als het koud is moet je wel alle radiatoren open draaien tegen bevriezingsgevaar.

Vrouw voor thermostaat | Vattenfall Energie

3. Een nieuwe cv-ketel maakt het verschil

Heb je een oude cv-ketel? Overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige combi-ketel. Een combi-ketel zorgt voor verwarming en voor warm water.

We begrijpen dat een nieuwe ketel aanschaffen een flinke investering is. Maar het bespaart je ook stookkosten. Via onze samenwerking met Feenstra zorgen we dat je ook een cv-ketel kunt huren.

4. De verwarming ’s nachts lager zetten scheelt tot € 80

Onze energieadviseurs spreken dagelijks veel van onze klanten. We weten dat een van de veelgestelde vragen is hoe laag de verwarming 's nachts moet staan. Als je deze op 15 graden zet, bespaar je ongeveer € 80 per jaar. Als je dit een uurtje voordat je gaat slapen doet, bespaar je jaarlijks nog eens € 20 extra.

Hoeveel lager zet je jouw verwarming? 5 graden is een goede schatting. Duurt het ’s morgens te lang voordat alles weer verwarmd is, zet de verwarming dan minder ver omlaag.

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat 's nachts maar ongeveer 2 graden lager. Bij een grotere verlaging duurt het weer opwarmen 's morgens te lang.

Met een slimme thermostaat kan je dit allemaal vooraf instellen. Daarnaast zijn de meeste slimme thermostaten ook nog eens zelflerend, waardoor je verwarming optimaal gebruikt wordt. Dat is comfortabel en spaart energie.

5. Je huis isoleren kan klein beginnen

Isolatie kan al in kleine dingen zitten dus bekijk eens wat voor jou mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen sluiten, tochtstrips plaatsen, brievenbusborstels en de deuren dicht doen. Bekijk de video voor meer bespaartips in huis.

Zoveel gas verbruik jij gemiddeld

Woningtype Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per maand
Flat 1.050 m3 88 m3
Tussenwoning 1.450 m3 121 m3
Hoekwoning 1.750 m3 146 m3
2 onder 1 kap 1.850 m3 154 m3
Vrijstaande woning 2.450 m3 204 m3
Man voor thermostaat | Vattenfall Energie

Verwarmen, isoleren en ventileren horen bij elkaar

In een goed geïsoleerd huis komt vaak te weinig frisse lucht. Daardoor wordt de lucht vochtig. Die vochtige lucht is niet goed voor je gezondheid en ook slecht te verwarmen. Bij nieuwe huizen is daarom mechanische ventilatie aangebracht. Bij oudere huizen moet je zelf een raampje of een ventilatierooster openzetten. Even openzetten om te luchten is niet genoeg: het moet (bijna) altijd open staan. Zo horen verwarmen, isoleren en ventileren bij elkaar.

Meer over energieverbruik

Deel deze pagina