Tips voor meer warmte met minder gas

Besparen op je verwarmingskosten kan op allerlei manieren. Op deze pagina lees je een aantal tips om meer warmte in je huis te hebben, terwijl je minder gas gebruikt. 

1. Zet je bank slim en hang je gordijnen niet voor de verwarming

Je centrale verwarming werkt beter als lucht goed langs de radiatoren kan. Zet dus bijvoorbeeld geen bank vlak voor de verwarming en zorg dat de gordijnen alleen boven, in plaats van voor de radiatoren hangen.

2. Draai je radiatoren dicht

Als er niemand in een kamer is, dan kan je daar de radiator dicht draaien. Als je de radiator uitdraait in kamers waar op dat moment niemand is, bespaar je gemiddeld zo € 200 per jaar. Dat is snel verdiend.

Let op: draai nooit je radiator dicht in de kamer waar je thermostaat hangt.

Tijdens je vakantie kan je de verwarming in je hele huis op tien graden zetten. Als het vriest is het wel verstandig om alle radiatoren open te draaien, zodat ze niet bevriezen.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check
Vrouw voor thermostaat | Vattenfall Energie

3. Vervang je cv-ketel

Als je een oude cv-ketel hebt, overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige combi-ketel. Een combi-ketel zorgt voor verwarming en voor warm water.

Een nieuwe cv-ketel is een flinke investering is. Maar het bespaart je ook stookkosten. Als je niet nu het bedrag hebt om een cv-ketel te kopen, maar wel een nieuwe wilt, dan kun je ook een cv-ketel huren bij onze partner Feenstra.

4. Zet de verwarming 's nachts lager

Onze energieadviseurs spreken dagelijks veel van onze klanten. Een van de meest gestelde vragen is hoe laag je de verwarming 's nachts moet zetten. Als je deze op 15 graden zet, bespaar je ongeveer € 80 per jaar. Als je dit een uurtje voordat je gaat slapen doet, bespaar je jaarlijks nog eens € 20.

5 graden kouder tijdens de nacht is meestal genoeg om te besparen en niet teveel, zodat het in de ochtend niet te lang duurt om je huis te verwarmen. Als het 's ochtends toch te lang duurt, zet dan je verwarming 's nachts minder laag.

Met een slimme thermostaat stel je dit allemaal vooraf in. Verder zijn de meeste slimme thermostaten ook zelflerend, waardoor je je verwarming optimaal gebruikt wordt. Dat is comfortabel en je bespaart energie.

5. Doe je gordijnen dicht en plaats tochtstrips

Isolatie hoeft niet duur te zijn. Je isoleert bijvoorbeeld al door je gordijnen dicht te doen, tochtstrips te plaatsen, brievenbusborstels te plaatsen en de deuren dicht te doen. 

Ook ventileren is belangrijk

In een goed geïsoleerd huis komt vaak te weinig frisse lucht. Daardoor wordt de lucht vochtig. Die vochtige lucht is niet goed voor je gezondheid en is ook moeilijk te verwarmen. In nieuwe huizen zit daarom mechanische ventilatie. In oudere huizen is het slim om een raam of ventilatierooster open te zetten. Even openzetten om te luchten is niet genoeg: het moet bijna altijd openstaan. 

Meer over energieverbruik

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen