Betaalbare en makkelijke isolatie: 6 tips

Heb je een wat oudere huur- of starterswoning? Grote kans dat er wel eens wat warmte door kieren en gaten wegsluipt. Spouwmuurisolatie, vloerverwarming en dubbelglas zijn vaak geen optie en zijn bovendien prijzig. Toch kun je genoeg maatregelen treffen om er lekker warm bij te zitten. Daarom: 6 tips voor makkelijke en betaalbare isolatie.

1. Kitten en plakken

Ga eerst op zoek naar de kieren en naden die (extra) kou in je woning veroorzaken. Op deze plaatsen zijn ze meestal te vinden: in de meterkast en brievenbus, in aansluitingen van dak met gevel en vloer met gevel, in het kruipluik en leidingdoorvoeren, tussen gips- en dakplaten en rondom kozijnen.

Maak ze vervolgens dicht zodat je cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Volgens Milieu Centraal kan dat in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 70 m3 gas per jaar schelen. Dat scheelt al snel 60 euro op je energierekening.

In de bouwmarkt vind je tips hoe je flexibel en zelfklevend schuim- of tochtband, tochtstrips, rubberprofielen, schuim en kit aanbrengt. Kies het juiste materiaal voor je klus. Gebruik bijvoorbeeld voor het binnenshuis dichtkitten van naden en kieren acrylaatkit. En voor een tochtende scharnierkant van een deur of raam tochtstrips die overlangs kunnen buigen.

Heb je de naden en kieren al eens dichtgemaakt? Check zo nu en dan of er opnieuw tocht vrijkomt, want kit en tochtstrips zijn beperkt houdbaar. Binnen gaat kit zo’n 5 tot 10 jaar mee. Een spuit met 300 ml kit heb je al vanaf 5 euro. De EPDM- en EPT-rubberprofielen tochtstrips gaan wat langer mee. Voor 5 euro koop je daar zo’n 2 meter van. Voor goedkopere soorten strips heb je voor datzelfde bedrag zo’n 10 meter, maar die gaan dan ook minder lang mee. Om kit en tochtstrips langer te behouden is het belangrijk dat je vóór het aanbrengen het oppervlak met een milieuvriendelijke verfreiniger vetvrij maakt. 

2. Regel radiatorfolie

Een andere snelle en makkelijke isolatiemaatregel is het plaatsen van radiatorfolie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel via de muur naar buiten. Deze tip is vooral van toepassing op buitenmuren die niet zijn geïsoleerd, wat voor redelijk oude woningen vaak geldt. Radiatorfolie is verkrijgbaar in de bouwmarkt en kost eenmalig een paar euro per m². Jaarlijks levert de folie per m² zo'n 10 m³ gasbesparing op, oftewel een besparing van ongeveer 7 euro op je energierekening.

3. Let op leidingisolatie

Door elke woning loopt een flink aantal verwarmingsbuizen. Als die zich in een koude ruimte bevinden, verliezen ze veel van hun warmte. Zonde, want dat betekent dat u meer moet stoken om het aangenaam warm te hebben. Daarom raden we je aan om de leidingen in koude ruimtes te bekleden met leidingisolatie, ook wel buisisolatie genoemd. In een gemiddelde woning valt er zo'n 15 meter aan leiding te isoleren. Dat levert jaarlijks een besparing van zo'n 50 m³ gas op wat neerkomt op 37 bespaarde euro's op de energierekening. Leidingisolatie is verkrijgbaar bij Exclusief en in de bouwmarkt in de nodige soorten en maten en kost een paar euro per meter.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Leg tochtige brievenbus en deuren aan banden

Waait er bij jou thuis een stevige zuidwester via de brievenbus zo de gang in? Los het op door het plaatsen van brievenbuskleppen: afdekplaten met borstels. Een deur die niet helemaal aansluit met de vloer van een koude ruimte zuigt onnodig warmte aan. Ook daar zijn verschillende tochtborstels, -strips en banden voor te krijgen. Tochtwering voor zowel brievenbus als deur is voor zo'n 15 euro te koop in de bouwmarkten en gaat een leven lang mee.

5. Stop tochtende stopcontacten

Soms vindt wind van buiten via het stopcontact zijn weg naar binnen. Door slechte isolatie van de buitenmuur bijvoorbeeld of door fouten bij de (ver)bouw van je woning waardoor luchtlekken ontstaan. Waaien je stopcontacten alleen bij stevige wind? Dan is het ventilatierooster van je huis mogelijk aan vervanging toe. Als ze altijd tochten, kun je ze het beste met stopcontactbeveiligers afsluiten. Ze kosten maar een paar euro en maken je woning meteen veilig voor je (klein)kinderen.

6. Probeer isolerende muurverf

De meeste oudere huizen hebben enkelwandige muren. Daardoor is spouwmuurisolatie helaas niet mogelijk. Inmiddels is er een muurverf van het merk ThermoShield op de markt dat beweert uw stookkosten met 10% te verlagen. De verf heeft een keramisch filter dat warmtestraling voor 30-50% terugkaatst. Daardoor verdwijnt de warmte niet dóór de muur, maar blijft die in huis.

Een test in een zorgcentrum in Kerkrade wees uit dat de verf ruim 12% op de energierekening bespaarde [bron: Cobouw.nl]. Ook TNO onderzoekt op dit moment de weerkaatsende en energiebesparende werking van de verf. Tot de resultaten bekend zijn geldt: doe beter iets dan niets. Bovendien is het altijd nog makkelijker en goedkoper dan het plaatsen van een voorzetmuur. De ThermoShield Interieur verf is verkrijgbaar vanaf 5 liter en kost ongeveer 90 euro. Daarmee kun je een oppervlak van 15 m² twee keer schilderen.

Deel deze pagina

Meer handige tips