1. Kitten en plakken
Ga eerst op zoek naar de kieren en naden die (extra) kou in je woning veroorzaken. Op deze plaatsen zijn ze meestal te vinden: in de meterkast en brievenbus, in aansluitingen van dak met gevel en vloer met gevel, in het kruipluik en leidingdoorvoeren, tussen gips- en dakplaten en rondom kozijnen.
Maak ze vervolgens dicht zodat je cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Volgens Milieu Centraal kan dat in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 70 m3 gas per jaar schelen. Dat scheelt al snel 60 euro op je energierekening.
In de bouwmarkt vind je tips hoe je flexibel en zelfklevend schuim- of tochtband, tochtstrips, rubberprofielen, schuim en kit aanbrengt. Kies het juiste materiaal voor je klus. Gebruik bijvoorbeeld voor het binnenshuis dichtkitten van naden en kieren acrylaatkit. En voor een tochtende scharnierkant van een deur of raam tochtstrips die overlangs kunnen buigen.
Heb je de naden en kieren al eens dichtgemaakt? Check zo nu en dan of er opnieuw tocht vrijkomt, want kit en tochtstrips zijn beperkt houdbaar. Binnen gaat kit zo’n 5 tot 10 jaar mee. Een spuit met 300 ml kit heb je al vanaf 5 euro. De EPDM- en EPT-rubberprofielen tochtstrips gaan wat langer mee. Voor 5 euro koop je daar zo’n 2 meter van. Voor goedkopere soorten strips heb je voor datzelfde bedrag zo’n 10 meter, maar die gaan dan ook minder lang mee. Om kit en tochtstrips langer te behouden is het belangrijk dat je vóór het aanbrengen het oppervlak met een milieuvriendelijke verfreiniger vetvrij maakt.