1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Energie besparen met slimme tips
  4. Snelle stappen naar een comfortabele winter

Tips voor een comfortabel huis in de winter

Zeker tijdens de winter is het fijn als je huis de warmte goed vasthoudt. Met een paar simpele, betaalbare klussen zet je grote stappen naar een comfortabel huis. Wij helpen je daar graag bij.

1. Tochtstrips en brievenbusborstel

Veel warmte ontsnapt uit huis en gaat zo verloren. Dat is zonde. Een goed geïsoleerd huis is warmer, goedkoper qua stookkosten en beter voor het milieu. Begin met de makkelijkste maatregelen: plaats waar nodig tochtstrips en een brievenbusborstel.

2. Leidingisolatie

Isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimten breng je makkelijk aan. Het kost een paar tientjes, die je meestal binnen een jaar hebt terugverdiend. Gemiddeld levert het isoleren van één meter leiding een besparing op van drie tot vier m3 gas per jaar. Leidingisolatie koop je bij elke bouwmarkt.

3. Isolerende muurverf

De meeste oude huizen hebben enkelwandig geïsoleerde muren. Daardoor is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Wel kun je je muren verven met isolerende muurverf van ThermoShield, zij zeggen dat je er 10% mee op je stookkosten bespaart. De verf heeft een keramisch filter dat warmtestraling voor 30 tot 50% terugkaatst. Daardoor verdwijnt er minder warmte door de muur. De ThermoShield verf kost ongeveer € 90 per 5 liter. Daarmee kun je een oppervlak van ongeveer 15 m2 twee keer schilderen.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Radiatorfolie

Nog een snelle en eenvoudige isolatiemaatregel: radiatorfolie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel naar buiten via de buitenmuur. Radiatorfolie is vooral zinvol bij ongeïsoleerde buitenmuren. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op, ofwel ongeveer € 7.

5. Dekentjes

Met een fleecedekentje en warme sloffen heb je het veel minder snel koud en hoef je dus minder te stoken. Ook een kleed op de vloer helpt tegen kou in huis, want kou komt vooral van onderen, tenzij je vloerverwarming hebt.

Met deze maatregelen kan de thermostaat al gauw een graad lager, waarmee je ongeveer €70 euro per jaar bespaart.

6. Ventilatie

Goed ventileren is ook in de winter belangrijk. Want als waterdamp niet genoeg wordt afgevoerd, ontstaat schimmel. Zet dus regelmatig je ventilatieroosters open. Nieuwe woningen hebben vaak een ventilatiesysteem. Het is het beste om die altijd aan te laten staan.

Zo'n systeem wordt bij intensief gebruik vies. Laat daarom elke twee jaar de ventilatiebox en ventielen schoonmaken en laat minimaal elke zes jaar een complete schoonmaak doen. Onze partner Feenstra biedt allerlei mogelijkheden voor het schoonmaken van je ventilatiesysteem. Kijk hier voor meer informatie.

7. Ledlampen

Ledlampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en ze gaan ook veel langer mee: gemiddeld 30.000 branduren. Er zitten in tegenstelling tot spaarlampen weinig schadelijke stoffen in en ze branden meteen op volle sterkte. Tegenwoordig geven ze mooi, sfeervol licht en zijn ze betaalbaar.

Ontdooi je vriezer in de winter

Als het buiten vriest kan de inhoud van de vriezer even buiten staan. Zo kun je in die tijd je vriezer ijsvrij en schoon maken. Je vriezer gebruikt dan minder stroom; een klein beetje ijs heeft al veel invloed op de hoeveelheid stroom die je vriezer gebruikt.

Deel deze pagina