1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. 2022 topjaar voor zonnepanelenbezitters

In 2022 wekten zonnepanelen gemiddeld 11% meer op dan in voorgaande jaar

De hoeveelheid stroom die zonnepanelen in Nederland opwekten was in 2022 ongeveer 11% hoger dan in 2021. De opbrengst was zelfs gelijk aan die in het recordjaar 2018. Qua regio was vooral het zuiden van Nederland zonniger dan normaal. Goed nieuws dus voor iedereen die kiest voor zonnepanelen, en daarmee voor een stap richting fossielvrij leven.

Ook bij bewolking wekken zonnepanelen stroom op

Hoe meer zonuren, hoe meer stroom zonnepanelen opwekken. Maar ook als het bewolkt is wekken zonnepanelen stroom op. Ook de temperatuur speelt een rol bij het opwekken van stroom. Daarbij geldt dat zonnepanelen niet té heet moeten worden. Boven de 25 graden is de opwek van zonnepanelen niet optimaal.

Gedurende 2022 brachten zonnepanelen vergeleken met het 10-jarige gemiddelde zeven en een half procent meer op, afhankelijk van waar je woont in Nederland.

SolarCare, Breda

Steeds meer zonnepanelen, steeds meer zonne-energie

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dat is onze missie. We zijn optimistisch en komen steeds dichterbij. Zo wekken we bijvoorbeeld steeds meer zonne-energie op.

In 2023 worden naar verwachting 400.000 huizen voorzien van zonnepanelen, tot een totaal van ruim twee miljoen. Ik verwacht dat deze groei de komende jaren zal doorzetten.

Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen