1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Alles over vaste terugleverkosten

Alles over vaste terugleverkosten

Vanaf 1 juli rekenen wij ook kosten als je stroom teruglevert aan het net. Dit noemen we vaste terugleverkosten. We leggen uit waarom we dit doen, hoe het precies werkt en wat het betekent voor jou.

Wat zijn vaste terugleverkosten?

Vaste terugleverkosten zijn kosten die je betaalt zodra je stroom teruglevert aan het net. We bereken de vaste terugleverkosten via schalen. Hoeveel stroom je hebt teruggeleverd in de periode van je jaarafrekening bepaalt in welke schaal je valt. Bij elke schaal hoort een vast bedrag. Hoe lager de schaal, hoe lager je kosten. De verschillende schalen en bijbehorende vaste terugleverkosten vind je hier.

 

Wat betekent dit voor mij?

Je betaalt vanaf 1 juli vaste terugleverkosten als je een variabel contract hebt en stroom teruglevert. Lever je stroom terug en sluit je een vast contract af dat 1 juli of later ingaat? Dan ga je ook vaste terugleverkosten betalen. Heb je nog een vast contract van voor 1 juli? Dan betaal je tot het einde van je contract geen vaste terugleverkosten.

Heb je een variabel contract, dan ontvang je voor 1 juni persoonlijk bericht. Hierin zie je ook hoeveel terugleverkosten je naar verwachting gaat betalen.  

 

Waarom rekenen jullie vaste terugleverkosten?

Al ruim 3 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen. Dat zorgt voor extra kosten. Tot nu berekenden we die kosten door in onze stroomprijs. Iedereen betaalde er dus aan mee. Ook klanten zonder zonnepanelen. Die kosten gaan we vanaf 1 juli anders verdelen, zodat we ze niet meer hoeven door te berekenen in de stroomprijs van al onze klanten. 

 

Hoe zit dat dan precies met die kosten?

Dat zit zo. De stroom die je teruglevert mag je wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Ook wel salderen genoemd. De stroom die je teruglevert is alleen minder waard. Je levert namelijk terug wanneer alle andere zonnepanelen dat ook doen. Het stroomaanbod is dan vaak groter dan de vraag. Op deze momenten is de stroomprijs dan ook laag of zelfs negatief. 

Als je stroom afneemt is de stroomprijs meestal hoger. Bijvoorbeeld in de winter, of op een windstille en bewolkte dag. De stroom die je teruglevert is dus minder waard dan de stroom die je afneemt. Daardoor maken wij extra kosten. 

Daar komt bij dat het aanbod van groene stroom lastig te voorspellen is. Als er meer stroom wordt teruggeleverd dan verwacht rekent de netbeheerder daarvoor kosten. Dit doen ze omdat gascentrales en windparken moeten worden stilgezet. Het stroomnet raakt anders overbelast. Als er minder stroom wordt teruggeleverd dan verwacht moeten gascentrales juist bijschakelen. Ook in dat geval rekent de netbeheerder kosten aan ons door. Ook wel onbalanskosten genoemd

 

Zit ik nog goed met mijn zonnepanelen? 

Ja, ook met vaste terugleverkosten zit je nog steeds goed met je zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling brengen ze meer op dan wat je aan vaste terugleverkosten betaalt. We laten het zien met een rekenvoorbeeld.  

Stel je wekte in totaal 2.150 kWh op. Daarvan verbruik je 700 kWh meteen als je het opwekt. 1.450 kWh lever je terug aan het net. De gemiddelde stroomprijs is € 0,30.

Besparing door de opgewekte stroom die je meteen verbruikt
(700 kWh x € 0,30)
  € 210,00
Besparing door de stroom die je saldeert (1.450 kWh x € 0,30)   € 435,00
Vaste terugleverkosten schaal 6
(1.250 - 1.500 kWh)
- € 139,00
Totale opbrengst (€ 645 - € 139)   € 506

 

Hoe maak ik slim gebruik van m'n zonnepanelen?

Hoe minder we met zn allen terugleveren aan het net, hoe lager de kosten voor ons als leverancierHet helpt dus als je de stroom die je opwekt meteen verbruikt. Is het zonnig? Draai dan bijvoorbeeld een was of laad je elektrische fiets of auto op als je die hebt.

Zo maak je optimaal gebruik van je eigen groene stroom. Mooie bijkomstigheid: je belast het stroomnet minder. Als genoeg mensen dat doen voorkomen we samen dat het stroomnet vol raakt op momenten dat de zon piekt. 

Je zonnepanelen uitzetten is trouwens niet slim. Dat geldt ook voor het onnodig aanzetten van apparaten die veel stroom verbruiken. De stroom die je teruglevert, mag je namelijk salderen met de stroom die je verbruikt. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert dus hetzelfde bedrag als je betaalt. Dat is meer dan de vaste terugleverkosten. Lever je meer terug dan je afneemt, dan ontvang je voor dat deel een terugleververgoeding. Die is vanaf 1 juli 2024 € 0,123 per kWh. Dat is meer dan de vaste terugleverkosten. Je ontvangt dus meer voor de stroom die je teruglevert, dan je betaalt aan vaste terugleverkosten.

Bekijk ook