1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Zonne-energie opwekken geeft een kick

De zon geeft letterlijk en figuurlijk energie

Aldwin van der Voort uit Berghem is bijzonder blij met zijn zonnepanelen. Hij kijkt elke dag even op zijn energiemeter. ''Die teller terug zien tikken, dat geeft gewoon een kick.''

Met 12 zonnepanelen een mooie besparing

Op het schuine dak van de twee-onder-een-kapwoning in Berghem waar Van der Voort samen met zijn vrouw woont, liggen twaalf zonnepanelen op het dak. Hij was nooit een grote zonliefhebber, maar de zonnepanelen die hij nu op zijn dak heeft, maken dat hij toch wel blij is met een zonnige dag.

"Als het bewolkt is wek je al stroom op, maar als de zon schijnt gaat het helemaal hard. Vattenfall heeft zo’n speciale app waarop je kunt zien hoeveel rendement je zonnepanelen opbrengen. Zeker in het begin had ik de neiging om steeds even op die app te spieken. Het is gewoon leuk om elk moment te kunnen zien wat je bespaart."

Een besparing van 80%

Dat besparen gaat goed. Met de geïnstalleerde zonnepanelen wekt Van der Voort genoeg energie op voor 80% van zijn stroomgebruik. 

''We hebben een schuin dak op het zuiden, in een gunstige hoek. Vattenfall en Feenstra analyseerden van tevoren precies wat voor ons de beste ligging en het optimale aantal zonnepanelen zou zijn. We lieten heel eenvoudig via de website weten dat we overwogen om te investeren in zonnepanelen. We werden meteen benaderd voor een adviesgesprek. Een paar weken later lagen de panelen al op het dak.''

Meer bespaartips

Ook zijn auto laadt hij op met zonne-energie

Van der Voort koos voor zonne-energie toen hij zag dat zijn buren zonnepanelen op het dak hadden. "Ik ben gewoon maar eens bij hen langs gelopen om wat informatie te vragen. Toen ik hoorde hoe voordelig het was, wist ik dat het ook iets voor ons zou zijn. Ik ben altijd al bezig met manieren om energie te besparen. Zo heb ik laatst ook voor een hybride leaseauto gekozen. Nu wek ik de energie voor mijn auto op met mijn zonnepanelen. Dat is ideaal."

Heel tevreden
Tot nu toe is Aldwin in meer dan tevreden. "Het is een heel goede investering geweest. We hadden dat geld ook op de bank kunnen zetten of er iets leuks mee kunnen doen, maar nu hebben we iets waar we nog jarenlang de vruchten van plukken. We wekken nu 80% van onze totale jaarlijkse energiebehoefte zelf op en binnen zes jaar hebben we de investering er al uit.''

3 redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Met zonnepanelen op je dak zet je een stap richting fossielvrij leven. Bovendien kun je honderden euro's per jaar besparen op je energierekening. Voor veel Nederlanders zijn dat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.

3x daarom zonnepanelen

Lees meer over zonnepanelen