Kosten van stroom en gas bekijken en vergelijken

De kosten van stroom en gas en hangen voor een groot deel af van hoeveel je verbruikt. Voor je verwarming, je apparaten en verlichting bijvoorbeeld. Lees meer over de gemiddelde kosten van stroom en gas. En bekijk of je meer of minder verbruikt dan gemiddeld.

Gemiddelde kosten voor stroom en gas per maand

Milieu Centraal rekent elk jaar uit wat voor Nederlandse huishoudens de gemiddelde kosten van stroom en gas per maand zijn. In 2023 gaat het vooral over het prijsplafond. En verder hangen je gemiddelde energiekosten af van je type huis en huishouden. Voor gas is het belangrijk wat voor type huis je hebt. Een appartement verwarmen kost minder gas dan een vrijstaand huis. En met twee personen in een huishouden zijn je stroomkosten lager dan met vier personen. 

Bekijk de website van Nibud om precies te zien wat vergelijkbare huishoudens en type woningen verbruiken aan stroom en gas. Ben je klant van ons, dan kun je dat ook zien op je maandelijkse energierapport. Scoor je beter dan gemiddeld, dan is dat een mooie opsteker. Verbruik je meer dan gemiddeld, dan adviseren we om onze bespaartips te bekijken. Of doe de Duurzaam Wonen Check. We helpen je met het maken van je keuze.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Maandelijkse termijnbedrag voor stroom en gas

Hoe hoog je kosten stroom en gas per maand zijn, zie je aan je termijnbedrag. Dat is wat je per maand betaalt voor je stroom en gas. In die energieprijs zitten ook btw en vaste kosten voor technisch netbeheer. Blijkt na 12 maanden dat je minder hebt verbruikt, dan zie je dat terug op je jaarafrekening. Als je wilt, kun je ook al eerder tussendoor zelf je termijnbedrag aanpassen. Dat kun je één keer per maand doen in Mijn Vattenfall doen of via onze chatbot Nina.

Ook in de Energie-app geven we je regelmatig een advies over je termijnbedrag. Is je verbruik hoger dan verwacht, dan laten we je zien hoeveel je bij je jaarafrekening waarschijnlijk bij moet betalen. Zo zorgen we ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. En kun je bekijken of je dan liever nu al meer betaalt per maand.

Termijnbedrag aanpassen

Verbruik je meer, of juist minder energie? Dan kun je zelf gemakkelijk je termijnbedrag aanpassen. Rechtstreeks in Mijn Vattenfall of via onze chatbot Nina.

Naar Mijn Vattenfall

Leveringskosten gas en stroom

Met de leveringskosten voor gas en stroom bedoelen we twee soorten kosten.

  • Allereerst zijn er de vaste leveringskosten. De hoogte daarvan staat los van je verbruik. Op onze pagina over opbouw van de energieprijs lees je er meer over.
  • De variabele leveringskosten voor gas en stroom hangen wel af van hoeveel je verbruikt. Dat is een bedrag voor elke kWh stroom en elke kuub gas die je verbruikt. Gebruik je meer stroom en gas in een maand, dan gaan je totale variabele kosten omhoog.

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Stroom en gas kosten berekenen

Ben je nieuwsgierig naar je precieze kosten voor stroom en gas, check dan wat beschikbaar is op jouw postcode.  We helpen je bij het maken van je keuze. Vul je postcode in, plus je verbruik en maak je keuze voor stroom en/of gas. Zo maken we een mooi aanbod voor je. 

Ben je al klant? Dan staan al je kosten op een rij in Mijn Vattenfall of de EnergieApp.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor stroom en gas per maand?

Het prijsplafond gaat in 2023 uit van een gemiddeld verbruik voor Nederlandse huishoudens: voor stroom 2900 kWh en voor gas 1200 m3. Gerekend met de prijsplafondtarieven van 2023, voor stroom: € 0,40 en voor gas: € 1,45 en de kosten van netbeheerder Liander, is het maandbedrag € 252,80 per maand.

Hoe bereken ik mijn kosten voor stroom en gas?

Wil je de kosten voor stroom en gas weten, check dan wat beschikbaar is op jouw postcode. Vul je postcode in, plus je verbruik en maak je keuze voor stroom en/of gas. Zo maken we een mooi aanbod voor je. 

Wat zijn de leveringskosten voor gas en stroom?

Leveringskosten bestaan uit twee delen, de vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten betaal je altijd en staan los van je verbruik. Dat zijn de netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. De variabele leveringskosten hangen wel af van je verbruik, Gebruik je meer energie, betaal je ook meer variabele kosten.

Meer lezen rond 'kosten stroom gas'