1. Home
  2. Kennis
  3. Warmtepomp vergelijken

Warmtepomp vergelijken

Wil je de warmtepomp vergelijken met andere duurzame oplossingen? Dat begrijpen we. Gaat het je om de prijs, het rendement of om de verlaging van jouw CO2-uitstoot? Onze tip: vergelijk warmtepompen niet alleen op prijs, maar ga voor een degelijk advies op maat.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Meer dan een energieleverancier

We willen meer zijn dan jouw energieleverancier. We verzorgen niet alleen gas en stroom, maar helpen je ook op weg naar een duurzamer leven. Wil je jouw CO2-uitstoot verlagen? Dat kan op allerlei manieren. Denk aan isolatie van je woning of het plaatsen van zonnepanelen om je eigen groene stroom te kunnen maken. Maar ook het gebruik van stadswarmte of de installatie van een warmtepomp kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Ook voor zakelijke energie ben je bij ons aan het juiste adres. Begin bijvoorbeeld eens met energie vergelijken voor het mkb en vind zo het aanbod dat bij je past.

Warmtepomp vergelijken met andere oplossingen: waar begin je?

Wil je de aanschaf van een warmtepomp vergelijken met andere duurzame maatregelen die er uiteindelijk voor zorgen dat je geen gas meer nodig hebt? Oplossingen om duurzamer te gaan wonen kunnen zijn:

  • Isolatie: zeker in een oudere woning is isolatie waarschijnlijk de eerste stap richting gasloos wonen. Dit kan door middel van: dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of de plaatsing van HR++-ramen of nieuwe buitendeuren.
  • Lage temperatuurverwarming: denk aan vloerverwarming of speciale radiatoren en convectoren.
  • Koken op inductie: met inductieplaten heb je geen gas meer nodig op te koken. Bij inductie ga je efficiënt om met warmte. Je verwarmt alleen de pan en wat daarin zit.
  • Zonnepanelen: wek je eigen stroom op.
  • Zonneboiler: gebruik de zon om warm water te maken voor bad en douche.

Goed om te weten: voor de meeste van bovenstaande oplossingen geldt dat ze alleen onder bepaalde omstandigheden goed werken voor de verlaging van jouw CO2-uitstoot. Soms adviseren we alleen een combinatie van maatregelen. Als jouw woning niet goed geïsoleerd is, dan heeft de installatie van een warmtepomp nog niet zoveel zin. Duurzamer wonen realiseer je met een stappenplan. Isolatie is vaak een goed begin. 

Je begrijpt nu vast dat het niet zo zinvol is om een warmtepomp te vergelijken met andere duurzame oplossingen op prijs of rendement. Vaak werken de maatregelen juist beter als ze gecombineerd worden. Vraag daarom altijd een advies op maat.

Tip: vergelijk warmtepompen niet alleen op prijs

Natuurlijk is de prijs van een warmtepomp belangrijk. Zeker omdat de aanschaf een flinke uitgave is. Toch is ons advies: vergelijk warmtepompen niet alleen op prijs. Prijzen en kwaliteit van verschillende types lopen flink uiteen. Het is dus slim om een goed advies in te winnen. ‘Wij smeren je niet even snel online een warmtepomp aan, omdat we die zo graag willen verkopen,’ vertelt Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall. ‘Wij vinden dat de aanschaf van een warmtepomp vraagt om betrouwbaar advies op maat en dat geven we dan ook.’

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen