1. Home
 2. Kennis
 3. Isolatie voor dummies

Isoleren voor dummies: een stappenplan

Zinvol je huis verduurzamen begint met goede isolatie. De eerste stappen zet je eenvoudig zelf. We zetten ze hier op een rij in een concreet stappenplan voor dummies.

Stappenplan isoleren

 1. Loop alle naden en kieren na

  Volgens Milieu Centraal scheelt naden en kieren dichtmaken in een gemiddelde hoekwoning tot wel €170,- euro per jaar.

  Naden en kieren dicht je eenvoudig met zelfklevend schuim- of tochtband, rubberprofielen, schuim, tochtstrips of kit. Kies altijd voor goede materialen, zodat je lang plezier hebt van je werk. 

  Lees hier je hoe je naden en kieren dichtmaakt

  Kit en tochtstrips hebben een beperkte houdbaarheid. Heb je de naden en kieren al eerder dichtgemaakt? Check ook dan regelmatig of er inmiddels geen tocht vrijkomt.

 2. Voer een eenvoudig onderzoekje uit

  Of isolatie zinvol is voor je huis, hangt af van de mate waarin het nu al geïsoleerd is. Het bouwjaar geeft je een aardig, eerste idee. De vorige bewoners of de buren kunnen je meer vertellen over de staat van je huis. Een warmtescan maakt het plaatje compleet.

  Wat is het bouwjaar van je huis?

  Bouwjaar Mate van isolatie
  Vóór 1975

  Bij de bouw is niet of nauwelijks geïsoleerd. Inmiddels is vaak wel dubbelglas geplaatst.

  Tussen 1975 en 1982

  Tijdens de bouw is meestal matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie toegepast. Inmiddels vaak wel dubbelglas geplaatst.

  Tussen 1983 en 1991

  Bij de bouw is overal matige isolatie aangebracht: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

  Tussen 1992 en 1999

  Gebouwd met goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isoleren is alleen interessant als je jouw woning energieneutraal wilt maken.

  Na 2000

  Goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig.

   

  Tip 1: Overleg met de vorige bewoners
  Ben je net verhuisd? Vraag aan de vorige bewoners wat zij hebben laten doen en bekijk (ver)bouw- en funderingstekeningen. Zo zie je sneller waar voor jou de meeste winst te behalen is.

  Tip 2: Laat warmtelekken opsporen
  Woon je in een oud huis? Infraroodfoto’s of een warmtescan laten eenvoudig warmtelekken in het huis zien. Zoek op internet naar specialisten in warmtelekdetectie of warmte-isolatie.

 3. Onderzoek wat investeren in woningisolatie je oplevert

  Investeren in woningisolatie loont. Vergelijk je besparing maar eens met de rente die de bank je geeft voor hetzelfde bedrag. 

  Milieu Centraal heeft alvast een aantal vergelijkingen voor je gemaakt.

  • Spouwmuurisolatie levert hetzelfde op als een spaarrekening met 11% rente
  • Dakisolatie en vloerisolatie levert hetzelfde op als een spaarrekening met zo’n 8%
  • HR++ glas levert hetzelfde op als een spaarrekening met zo’n 6%
 4. Bepaal hoe snel je je investering terugverdient

  Het isoleren van je huis kost geld. Dat verdien je terug omdat je na isolatie minder gas verbruikt en je stookkosten dalen. Zo bespaar je al gauw enkele honderden euro's per jaar. Vergelijk dus voordat je kiest voor een manier van isoleren eerst per maatregel hoe lang het duurt voor je het te betalen bedrag hebt terugverdiend. Per maatregel bereken je dat zo:

  1. Noteer het totaalbedrag dat je in de maatregel investeert. Bijvoorbeeld 1200 euro.
  2. Noteer hoeveel stookkosten je daarna per maand kwijt bent. Stel dat het 50 euro is.
  3. Deel bedrag 1 door bedrag 2 voor de terugverdientijd in maanden. In dit voorbeeld 1200/50 = 24, dus 24 maanden.

  Tip 3: Profiteer in 2020 ook nog van het lage btw-tarief van 9%
  Net als in 2019 betaal je ook in 2020 bij het isoleren van daken, vloeren en muren het lage btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidsloon van het isolatiebedrijf. Je huis moet dan wel ouder zijn dan 2 jaar.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Deel deze pagina

Lees meer over energie