Bij Vandersanden en PolyStyreneLoop zijn ze echte Klimaatondernemers. Zij zien de energietransitie niet als bedreiging, ze zien vooral kansen. Hoe dringen zij hun CO2-uitstoot terug? En voor welke oplossingen hebben zij gekozen? Kortom: wat is hun antwoord op de vraag 'Hoe kan ik in mijn productieproces de CO2-uitstoot verlagen?'

Ondernemers in de industrie over het verlagen van hun CO<sub>2</sub>-uitstoot

Koplopers in de verduurzaming van de industrie

Vandersanden Group

Vandersanden Group houdt zich bezig met een heel traditioneel proces: het produceren van bakstenen. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1925 en heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet in het verduurzamen van het productieproces. We gaan op bezoek bij één van hun baksteenfabrieken in Spouwen-Bilzen (België) en spreken daar met marketingdirecteur Nathali Donatz.

Ons duurzame karakter zorgt voor een concurrentievoordeel bij aanbestedingen”

Nathali Donatz, Group Marketing Director Vandersanden

PolyStyreneLoop

Bij PolyStyreneLoop – een coöperatie in de kunststofindustrie – zijn ze nog bezig met de opstart van hun industriële onderneming. Ze hebben een nieuwe methode ontwikkeld om piepschuim afkomstig uit de bouw circulair te maken en moeten hun fabriek nog gaan bouwen. Het productieproces wordt straks volledig elektrisch. Op de bouwplaats praten we met Plant Manager Toine Janssen.

“Grondstoffen niet vernietigen maar hergebruiken: eigenlijk is dat vanzelfsprekend”

Toine Janssen, Plant Manager PolyStyreneLoop

Hoe kunt u verduurzamen?

Twee inspirerende ondernemers dus, maar hoe kunt u zélf het best duurzame stappen zetten binnen de industrie? Drie tips van Erik Suichies, Vice President BU Customers bij Vattenfall:

  1. Kijk naar alternatieve energiebronnen. Elektrificeer uw productieproces, bijv. met een e-boiler of hybride boiler.
  2. Overweeg zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  3. Koop uw energie duurzaam in met Garanties van Oorsprong.
Advies? Maak een afspraak

Meer weten hoe te verduurzamen?

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich sterk in voor 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Bekijk de video, luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.