1. Grootzakelijk
  2. Windenergie voor bedrijven
  3. Corporate Power Purchase Agreement

Uw energieverbruik langdurig verduurzamen met een CPPA

Naast de eigen behoefte om te verduurzamen kiezen bedrijven en organisaties ook steeds vaker voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, om zo aan de verwachtingen van klanten en afnemers te voldoen. Daarbij wordt veelal gekozen voor energie afkomstig van Nederlandse windparken. Met een Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) is het mogelijk om voor lange tijd elektriciteit af te nemen van een specifiek, aanwijsbaar zonne- of windpark, zoals bijvoorbeeld Hollandse Kust Zuid van Vattenfall.

De voordelen van een CPPA

Met het afsluiten van een CPPA bent u voor 10 tot 15 jaar verzekerd van de levering van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen tegen een vaste prijs. Uw bedrijf draagt hiermee bij aan de bouw van extra windparken en levert zo een bijdrage aan de energietransitie.

Een zekere vaste prijs

U heeft voor een lange periode (10 tot 15 jaar) de zekerheid van een vaste prijs voor uw energie uit hernieuwbare bronnen.

Zichtbaar verduurzamen

Door te investeren in een specifiek, aanwijsbaar zonne- of windpark maakt u zichtbaar waar uw energie vandaan komt.

Bijdrage energietransitie

U stimuleert hiermee de ontwikkeling van duurzame opwek in Nederland en levert een zichtbare bijdrage aan de energietransitie.

Video: Hoe werkt een CPPA?

Met een Corporate Power Purchase Agreement is het mogelijk om voor lange tijd (10 tot 15 jaar) elektriciteit af te nemen van een specifiek, aanwijsbaar windpark van Vattenfall.

Whitepaper: Verduurzaam uw bedrijf met een CPPA

Met een Corporate Power Purchase Agreement kunt u uw energieverbruik langdurig verduurzamen. Zo draagt u bij aan de versnelling van de energietransitie. In deze whitepaper leest u alles over het belang en de mogelijkheden van een CPPA.

Download de whitepaper

4 redenen voor het afsluiten van een CPPA met Vattenfall

  1. Vattenfall zet in Nederland en in Europa vol in op wind. Vattenfall is dan ook één van de pioniers op het gebied van windenergie in Europa, zowel on- als offshore. We exploiteren inmiddels een portfolio van meer dan 1.300 windturbines met een totaal geëxploiteerd vermogen van 6,1 GW, verspreid over vijf landen.

  2. Vattenfall is een betrouwbare speler in de energiemarkt en een strategische partner bij verschillende energie- en duurzaamheidsvraagstukken. Daarmee geven wij nadrukkelijk invulling aan onze ambitie. Door met ons een CPPA af te sluiten kunt ook u voordeel hebben van het imago dat wij hierdoor hebben.

  3. Het recentelijk geopende windpark Hollandse Kust Zuid heeft een totale capaciteit van 1,5 GW. Hollandse Kust Zuid behoort daarmee tot één van de grotere offshore windparken. Hollandse Kust Zuid is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz. Het windpark is eind 2023 volledig operationeel geworden.

  4. Met het afsluiten van een CPPA met Vattenfall, draagt u niet alleen direct bij aan de realisatie van het betreffende wind- of zonnepark, maar stelt u ons ook in staat te blijven investeren in de opwek van hernieuwbare energie.

Vattenfall en Air Liquide tekenen PPA voor 115 MW van Hollandse Kust Zuid

Vattenfall en Air Liquide hebben een nieuwe Power Purchase Agreement (PPA) getekend voor 115 MW duurzaam geïnstalleerd vermogen. De elektriciteit is afkomstig van Hollandse Kust Zuid. De PPA gaat 2026 in en heeft een looptijd van vijftien jaar. Het is de 2e PPA van deze grootte die Vattenfall sluit met Air Liquide.

Meer over deze samenwerking

Voorbeelden van CPPA partnerships

Cargill

Logo Cargill

Vattenfall en Cargill gaan samenwerken met het nieuw te bouwen Windpark Hanze. Als het park gereed is, zal het de CO2-uitstoot met ongeveer 350.000 ton per jaar verminderen. Het windpark komt vlakbij Dronten te liggen. De 15 windturbines krijgen een totaal geïnstalleerd vermogen van 90 megawatt. Windpark Hanze heeft onlangs financial close bereikt en de civiele werken zijn al gestart. Het windpark zal in 2023 volledig commercieel in gebruik worden genomen

Vattenfall gaat de output van 78 megawatt van het geplande onshore windpark afnemen onder een 15-jarige Power Purchase Agreement (PPA). Cargill neemt 2,9 terawattuur van Vattenfall af onder een 10-jarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA). In praktijk betekent dit dat 13 windmolens van het park aan Vattenfall gaan leveren. Daarmee kan meer dan 90% van het elektriciteitsverbruik van Cargill in Nederland van duurzame stroom worden voorzien.

Royal HaskoningDHV

Logo Royal HaskoningDHV

Windpark Ferrum, Royal HaskoningDHV en Vattenfall hebben een tienjarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) gesloten voor duurzame energie. Royal HaskoningDHV koopt haar groene stroom direct van de turbines van Ferrum in IJmuiden. Met Vattenfall is een contract gesloten voor levering van groene stroom op de momenten dat er onvoldoende windenergie is.

De drie turbines van het windpark hebben een vermogen van 7 MW en wekken jaarlijks ongeveer 25 gigawattuur (GWh) aan groene stroom op. Via Garanties van Oorsprong (GvO’s) wordt daarvan zo’n 4 GWh gereserveerd voor vier kantoren van Royal HaskoningDHV. De resterende 21 GWh zijn beschikbaar voor bedrijven en organisaties die zich willen aansluiten bij dit zogeheten Dutch Corporate PPA Collective. Hiermee wordt een CPPA ook voor middelgrote stroomverbruikers een stuk toegankelijker.

Zorg dat u voldoet aan de eisen van de CO₂-prestatieladder

Goed om te weten: hoe beter uw bedrijf presteert op het gebied van CO2-reductie, hoe hoger uw positie op de CO2-prestatieladder. Daarbij krijgt u bovendien korting op de inschrijfprijs van uw aanbesteding.

Lees meer over de CO₂-prestatieladder

Onze oplossingen met de wind

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk


Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).