Holbox is een familiebedrijf uit Roermond en Echt dat al meer dan 45 jaar actief is in de productie van kartonnen displays (Point Of Sale materiaal). Het bedrijf is in 1976 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van in-store promotiemateriaal. Holbox werkt voor alle grote fabrikanten en hun displays zijn te zien in vrijwel alle winkels, groothandels, beurzen en tal van andere locaties. Bekijk in de video hoe Holbox haar productieproces en bedrijfspand stapsgewijs verduurzaamt.

Bij familiebedrijf Holbox speelt duurzaamheid een belangrijke rol

Zo duurzaam mogelijk produceren

Van eco-design tot duurzame elektriciteit

Het volledige productieproces van Holbox is gericht op het zo duurzaam mogelijk produceren van de displays. Dat begint bij het ontwerp, het zogenaamde eco-design. Daarbij streven de ontwerpers naar het gebruik van zo min mogelijk materiaal, minimale hoeveelheden restmateriaal en zodanig compacte ontwerpen dat er bij het transport zo efficiënt mogelijk geladen kan worden.

Voorbeelden Holbox displays
--- Foto: De next generation displays van Holbox ---

Duurzaam opgewekte elektriciteit

Maar ook bij de productie zelf is duurzaamheid het uitgangspunt. Zo wordt er FSC gecertificeerd karton gebruikt en in sommige gevallen het nog duurzamere graskarton. Daarnaast wordt er gewerkt met inkt op plantaardige basis en draaien alle machines op duurzaam opgewekte elektriciteit afkomstig van windparken uit Nederland.

Duurzaam bedrijfspand

Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de afnemers wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom blijft Holbox er naar streven om duurzaamheid steeds verder door te voeren in de producten en productie­processen. Binnenkort (zomer 2024) opent het bedrijf in Roermond een nieuw energieneutraal bedrijfspand. Ook hier vormden de duurzaamheidsambities van het bedrijf het uitgangspunt voor het ontwerp.

Holbox nieuwe bedrijfspand in Roermond
--- Foto: Nieuwe bedrijfspand Holbox in Roermond ---

BREEAM Excellent certificering

Inmiddels is het gebouw al bijna gereed en heeft het onlangs de BREEAM Excellent certificering ontvangen. Dat is het op één na hoogste niveau van BREEAM en houdt in dat het aan uitzonderlijk hoge eisen op het gebied van duurzaamheid voldoet. Niet alleen het pand is duurzaam. Ook de volledig nieuwe drukpers, de grootste van Nederland, is zeer energiezuinig en zal nog maar de helft van de elektriciteit van de huidige drukpers gebruiken.

Bij ons is duurzaamheid doorgevoerd in alle activiteiten.

Martijn Hol, algemeen directeur Holbox BV

Eigen opwek met zonnepanelen

Op het nieuwe bedrijfspand worden 2.500 zonnepanelen geplaatst. De opwek van deze panelen is nagenoeg voldoende voor de volledige energiebehoefte van Holbox. De zonnepanelen worden niet door Holbox zelf aangeschaft. Het bedrijf maakt gebruik van het Power-as-a-Service concept van Vattenfall. Daarbij doen wij de investering, de plaatsing van de zonnepanelen en het onderhoud. Holbox betaalt hiervoor maandelijks een vast bedrag.

Batterijen

Om flexibel gebruik te kunnen maken van die zelfopgewekte elektriciteit overweegt het bedrijf ook om één of meerdere batterijen aan te schaffen. Met batterijen kan de opgewekte energie, die niet direct verbruikt wordt, worden opgeslagen. Die energie kan dan later worden gebruikt op momenten dat daar behoefte aan is of als de zon niet schijnt. Er kan dan nog steeds met zelf opgewekte elektriciteit geproduceerd worden.

Zo helpen wij Holbox te verduurzamen

Over Holbox

Als internationaal en dynamisch familiebedrijf werkt Holbox vanuit de overtuiging dat alles wat zij doet vanuit een duurzaam oogpunt gebeurt. De display ontwerpen resulteren dan ook altijd in displays die voor 100% uit FSC gecertificeerde materialen bestaan.

Vanuit de centrale locatie in Echt (NL), de verkoopkantoren in Duitsland, België en Frankrijk bedient Holbox met ruim 400 medewerkers de Europese markt.

Lees meer over Holbox