1. Grootzakelijk
  2. Steeds duurzamer
  3. Onze duurzame activiteiten

Onze duurzame activiteiten waarmee we bijdragen aan de energietransitie

Wat doen we morgen anders dan vandaag? Als energiebedrijf willen en kunnen we een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Zo investeren we volop in een duurzame energievoorziening, zoals windparken en zonne-energie. En met de aanleg van warmtenetwerken werken we mee aan een aardgasvrije toekomst.

Voor de wind met onze windparken

Al ruim 35 jaar windparken

Het waait veel in ons land en daar maken we slim gebruik van. Deze natuurlijke bron van energie wekken we op met steeds efficiëntere windmolens. En dat doen we al best lang: ruim 35 jaar bouwen we windparken in Nederland. We hebben intussen meer dan 200 windmolens staan, zowel op het land als in het water. En de productie van Nederlandse windenergie neemt nog steeds toe. Want samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we volop ontwikkelen, bouwen en investeren in nog meer windparken.

Daarnaast werken we aan andere duurzame initiatieven zoals het opslaan van teveel opgewekte windenergie in (mobiele) batterijen. Dat doen we op momenten dat de elektriciteit niet direct gebruikt wordt, maar is het direct beschikbaar als het wel nodig is.

Lees het artikel over batterijen en duurzame energiebronnen

Windparken in ontwikkeling

Omdat Nederland een klein land is met veel inwoners, is het vinden van ruimte voor nieuwe windparken soms lastig. Daarom kijken we ook naar de mogelijkheden op zee en het moderniseren van bestaande parken. Windpark Egmond aan Zee is het eerste windpark op zee van Nederland. We hebben op een oppervlakte van 27 m2 in totaal 36 windmolens staan.

Eén van de windenergieprojecten die we op dit moment aan het ontwikkelen zijn, is Windpark Wieringermeer in Noord-Holland. Ook hebben we samen met partner Eneco vergunningen verkregen voor de bouw van 14 nieuwe windturbines op de Slufterdam. Daarnaast hebben we ontwikkelplannen voor windparken Moerdijk, Haringvliet, Windplanblauw en Jaap Rodenburg II.

Met circa 50 windparken in bedrijf in vijf verschillende landen is Vattenfall marktleider in wind. En we blijven groeien!

Windpark Wieringermeer

Windpark Wieringermeer

In samenwerking met ECN en Windcollectief vervangen we oude windmolens in de Wieringermeer door nieuwere en efficiëntere windmolens, die drie keer zoveel duurzame energie leveren. Dit is straks één van de grootste windparken op land in Nederland.

Windpark Slufterdam

Windpark Slufterdam

Met een gemiddelde windsnelheid van 8,9 m/s is de Slufterdam een van de beste windlocaties op land in Nederland. Daar willen we graag slim gebruik van maken door het huidige windpark samen met een andere energieleverancier met 14 moderne windmolens op te schalen.

Prinses Alexia Windpark

Prinses Alexia Windpark

Dit park is ons 'windenergielaboratorium'. Hier staan de modernste windmolens en hebben we de gelegenheid om te onderzoeken. Het windpark leverde ook als eerste windpark blindvermogen aan Tennet, waarmee de spanning op het net constant blijft.

De zon als duurzame bron

Gecombineerde opwek van zonne- en windenergie

De zon is een belangrijke duurzame energiebron, waar consumenten en bedrijven steeds vaker gebruik van maken. Als de zon veel schijnt, waait het vaak minder. En als het lekker waait, schijnt de zon meestal niet. Van die wetenschap hebben we slim gebruik gemaakt: in Wales hebben we als pilot een zonnepark geïnstalleerd bij Parc Cynog Wind Farm. En die combinatie werkte opvallend goed.

Zelfs zo goed, dat we nu zes plekken in Nederland op het oog hebben, waaronder Windpark Wieringermeer, waar op de grond zonnecellen worden geplaatst. Het plan is om daar in totaal 250.000 zonnepanelen te installeren. Die hebben samen een capaciteit van 70 Megawatt.

De zon als duurzame inkomstenbron

Vattenfall ondersteunt zakelijke klanten met een dakoppervlakte van meer dan 500 m2 bij het bouwen van zonnedaken. Dit doen we met advies op maat. Denk hierbij aan technisch advies en ondersteuning bij het aanvragen van SDE-subsidie (subsidie die duurzame energieproductie stimuleert).

Ook voor agrarische ondernemers bieden we de mogelijkheid een duurzame inkomstenbron te creëren. Door zonnepanelen op uw grond te plaatsen, draagt u bij aan een beter klimaat en kunt u een vast rendement op uw investering realiseren.

Met een zonneakker realiseert u een vaste en duurzame inkomstenbron. Met tien hectare zonnepanelen kunt u al circa 9.000 MWh elektriciteit per jaar leveren. Dat is voldoende stroom voor 2.600 huishoudens.

Vandersanden Group

Zonnedaken Vandersanden Group

De daken van de Vandersanden Group fabrieken in Spijk en Hedikhuizen zijn voorzien van twee zonnedaken met een flink vermogen van 4 MWp. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1.000 gezinnen. Hiermee verduurzamen zij een kwart van hun totale elektriciteitsverbruik.

Johan Cruijff ArenA

Zonnedak Johan Cruijff ArenA

De John Cruijff ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De ArenA loopt voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie. Het zonnedak brengt de ArenA in de top van Europese zonnestadions.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonne­collectoren 10 procent van de jaarlijkse warmte­behoefte van de wijk. En zorgen voor 40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Voorop in elektrisch vervoer

Beheer en exploitatie van openbare oplaadpunten

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch vervoer. Wij zorgen ervoor dat u veilig, eenvoudig en duurzaam kunt opladen. Of u nu thuis, op het werk of in de stad bent. Wij werken nauw samen met gemeenten, leasebedrijven, autofabrikanten en andere partners om elektrisch rijden in Nederland een verdere impuls te geven. In opdracht van gemeenten, bedrijven en particuliere klanten plaatsen en beheren wij oplaadpunten.

Samenwerking Heijmans

In Nederland beheren we samen met Heijmans ruim 2.200 laadpunten waar maandelijks zo’n 9.500 elektrische rijders gebruik van maken, onder andere in Amsterdam en Utrecht. De stroom van de laadpalen komt van duurzame bronnen, zoals windenergie van Windpoort in het Noordelijk Havengebied.

Snelladen bij McDonald's

Om in de groeiende behoefte aan elektrische mobiliteit in Nederland te voorzien verenigen McDonald’s en Vattenfall hun expertise. De samenwerking stelt elektrische rijders in staat om in het hele land hun auto binnen een half uur te kunnen opladen met groene stroom, snelladen dus. De stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windmolens.

Fossielvrije elektriciteit om de uitstoot van CO₂ te verminderen

We gebruiken fossiele brand- en grondstoffen voor bijna alles wat we doen en produceren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de CO₂-uitstoot van de industrie verminderen en zelfs volledig fossielvrij maken? Vattenfall zoekt samen met partners en andere sectoren naar nieuwe oplossingen door bijvoorbeeld productieprocessen elektrisch te maken.

Duurzame stadswarmte

Milieuvriendelijk en efficiënt

Stadswarmte is een milieuvriendelijke en efficiënte manier om energie te leveren. Afhankelijk van de bron van de warmte, is de CO2-uitstoot van stadswarmte 50 tot 80% lager dan die van individuele HR-ketels per woning. Omdat stadswarmte een belangrijke rol speelt bij de transformatie naar een meer duurzame energieproductie, kijken we volop naar nieuwe mogelijkheden voor de opwek van duurzame warmte. 

Heeft u vragen of ideeën over duurzame warmte?

Laat ons weten hoe u tegen duurzame warmte voor woningen en zakelijk vastgoed aankijkt. We luisteren graag naar u.

Steeds meer Stadswarmte

Momenteel leveren we in diverse steden en regio’s in Nederland stadswarmte aan ruim 130.000 woningen en 1.900 grootverbruikers. Wij streven ernaar onze bestaande warmtenetten uit te breiden met 10% per jaar.

We werken hierbij nauw samen met gemeenten om hen te ondersteunen in hun duurzaamheidsambities, vaak door partner te zijn bij gebiedsgerichte aanpak. Zo streeft de gemeente Amsterdam naar 20 procent meer duurzame energie en 20 procent minder energiegebruik in 2020. Dit maken wij mede mogelijk door de warmtenetten van Amsterdam Noord-West en Zuid-Oost met elkaar te verbinden.

Noorderwarmte

Noorderwarmte

We werken samen met het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) aan Noorderwarmte, een verbinding tussen het AEB en Amsterdam Westpoort en Noord. Daarmee kunnen we deze delen van Amsterdam voorzien van schone warmte. Het warmtenet levert 70 tot 80% minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels, gelijk aan 60 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

Warmtenet Nijmegen

Warmtenet Nijmegen

Samen met de gemeente Nijmegen, netwerkbedrijf Alliander, de provincie Gelderland en ARN hebben we ervoor gezorgd dat afvalenergie­centrale ARN restwarmte levert aan de nieuwbouw in het Waalfront en de Waalsprong. Bijzonder milieuvriendelijk: één afvalzak levert al voldoende energie voor 7 douchebeurten. Streven is nog zeker 10.000 woningen aan te sluiten.

Warmtebuffer Diemen

Warmtebuffer Diemen

Opslag van warmte uit de twee warmtekracht­centrales in Diemen. De stadswarmte is bedoeld voor het verwarmen van huishoudens in Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet verplicht continu te draaien. Dit levert dat per jaar gemiddeld 1% CO2-reductie op. Dat komt neer op een besparing van bijna 14.000 ton CO2 per jaar.

Andere duurzame initiatieven

Samen op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven

We staan altijd open voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid. En gaan graag de samenwerking aan met bedrijven die daarvoor innovatieve oplossingen bieden. Zo werken we intensief samen met GreenBattery. Samen leveren we de Groene batterij: het alternatief voor dieselaggregaten. Deze stille, schone en duurzame batterij, die zich oplaadt met wind- en zonne-energie, kunnen organisaties inzetten als tijdelijke stroomvoorziening bij evenementen en bouwwerkzaamheden.

Op den duur willen we ervoor zorgen dat we met deze nieuwe duurzame oplossing ook de pieken en dalen in het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld bij stijgende productie van duurzame energie, kunnen opvangen. Dat kan door de Groene batterij bijvoorbeeld op een slimme manier aan het elektriciteitsnet te koppelen.

"Per batterij-systeem voorkomen we zo het verbruik van 62.000 liter diesel en de uitstoot van 159.000 kg CO₂ per jaar."

Han Huiskamp, Eigenaar van GreenBattery

GreenBattery maakt evenementen duurzaam

Bekijk hoe de GreenBattery voor groene energie zorgde tijdens het culinaire evenement Chefs at the Parc.

Meer weten over het verduurzamen van uw bedrijf?

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne-energie, windenergie en warmte.

Bel 088 098 56 50 (van 08.30 tot 18.00 uur)

Stroometiket 2019

In het stroometiket van 2019 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2019

Gouden status voor Vattenfall

Na de eerste keer in 2018, heeft Vattenfall in 2019 opnieuw de gold rating van EcoVadis ontvangen. 

De gold rating betekent dat Vattenfall in alle categorieën bij de top 1% van leveranciers staat die door EcoVadis zijn geëvalueerd (40.000 leveranciers) en bij de top 3% in de categorie Elektriciteit, Gas, Stoom en Airconditioning behoort.