1. Home
  2. Steeds duurzamer
  3. Onze duurzame activiteiten
Duurzame activiteiten Vattenfall Grootzakelijk

Onze duurzame activiteiten waarmee we bijdragen aan de energietransitie

Wat doen we morgen anders dan vandaag? Als energiebedrijf willen en kunnen we een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Zo investeren we volop in een duurzame energievoorziening, zoals windparken en zonne-energie. En met de aanleg van warmtenetwerken werken we mee aan een aardgasvrije toekomst. Ook kijken we naar mogelijkheden om onze kolencentrale eerder uit te faseren.

Voor de wind met onze windparken

Het waait veel in ons land en daar maken we slim gebruik van. Deze natuurlijke bron van energie wekken we op met steeds efficiëntere windmolens. En dat doen we al best lang: ruim 35 jaar bouwen we windparken in Nederland. We hebben intussen meer dan 200 windmolens staan, zowel op het land als in het water.

En de productie van Nederlandse windenergie neemt nog steeds toe. Want samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we volop ontwikkelen, bouwen en investeren in nog meer windparken. Daarnaast werken we aan andere duurzame initiatieven zoals het opslaan van teveel opgewekte windenergie in een megabatterij. Dat doen we op momenten dat de elektriciteit niet direct gebruikt wordt, maar is het direct beschikbaar als het wel nodig is.

Windparken in ontwikkeling

Omdat Nederland een klein land is met veel inwoners, is het vinden van ruimte voor nieuwe windparken soms lastig. Daarom kijken we ook naar de mogelijkheden op zee en het moderniseren van bestaande parken.

Windpark Egmond aan Zee is het eerste windpark op zee van Nederland. We hebben op een oppervlakte van 27 m2 in totaal 36 windmolens staan. Eén van de windenergieprojecten die we op dit moment aan het ontwikkelen zijn, is Windpark Wieringermeer in Noord-Holland. Ook hebben we samen met partner Eneco vergunningen verkregen voor de bouw van 14 nieuwe windturbines op de Slufterdam. Daarnaast hebben we ontwikkelplannen voor windparken Moerdijk, Haringvliet, Windplanblauw en Jaap Rodenburg II.

Waarom windenergie de toekomst heeft

Windenergie is de snelst groeiende bron voor elektriciteit. Niet voor niets, want de voordelen van windenergie zijn groot.

Opslag windenergie in superbatterij

Als we duurzame energie kunnen opslaan, hebben we geen fossiele brandstoffen meer nodig. Daarom werken we samen met de TU Delft aan de omvorming van onze Magnumcentrale tot superbatterij.

Windpark Wieringermeer

In samenwerking met ECN en Windcollectief vervangen we oude windmolens in de Wieringermeer door nieuwere en efficiëntere windmolens, die drie keer zoveel duurzame energie leveren. Dit is straks één van de grootste windparken op land in Nederland.

Windpark Slufterdam

Met een gemiddelde windsnelheid van 8,9 m/s is de Slufterdam een van de beste windlocaties op land in Nederland. Daar willen we graag slim gebruik van maken door het huidige windpark samen met een andere energieleverancier met 14 moderne windmolens op te schalen.

Prinses Alexia Windpark

Dit park is ons 'windenergielaboratorium'. Hier staan de modernste windmolens en hebben we de gelegenheid om te onderzoeken. Het windpark leverde ook als eerste windpark blindvermogen aan Tennet, waarmee de spanning op het net constant blijft.

De zon als duurzame bron

De zon is een belangrijke duurzame energiebron, waar consumenten en bedrijven steeds vaker gebruik van maken.

Gecombineerde opwek van zonne- en windenergie, wat gaat dat goed samen
Als de zon veel schijnt, waait het vaak minder. En als het lekker waait, schijnt de zon meestal niet. Van die wetenschap hebben we slim gebruik gemaakt: in Wales hebben we als pilot een zonnepark geïnstalleerd bij Parc Cynog Wind Farm. En die combinatie werkte opvallend goed. Zelfs zo goed, dat we nu zes plekken in Nederland op het oog hebben, waaronder Windpark Wieringermeer, waar op de grond zonnecellen worden geplaatst.

Het plan is om daar in totaal 250.000 zonnepanelen te installeren. Die hebben samen een capaciteit van 70 Megawatt.

Vandersanden Group

De daken van de Vandersanden Group fabrieken in Spijk en Hedikhuizen zijn voorzien van twee zonnedaken met een flink vermogen van 4 MWp. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1.000 gezinnen. Hiermee verduurzamen zij een kwart van hun totale elektriciteitsverbruik.

Johan Cruijff ArenA

De John Cruijff ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De ArenA loopt voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie. Het zonnedak brengt de ArenA in de top van Europese zonnestadions.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonnecollectoren 10 procent van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk. En zorgen voor  40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Duurzame stadswarmte

Stadswarmte is een milieuvriendelijke en efficiënte manier om energie te leveren. Afhankelijk van de bron van de warmte, is de CO2-uitstoot van stadswarmte 50 tot 80% lager dan die van individuele HR-ketels per woning. Omdat stadswarmte een belangrijke rol speelt bij de transformatie naar een meer duurzame energieproductie, kijken we volop naar nieuwe mogelijkheden voor de opwek van duurzame warmte. 

Heeft u vragen of ideeën over duurzame warmte?
Laat ons weten hoe u tegen duurzame warmte voor woningen en zakelijk vastgoed aankijkt. We luisteren graag naar u.

Praat mee over duurzame warmte

Warmtenetten versnellen de energietransitie

Met onze stadswarmte en duurzame koeling hebben bewoners en bedrijven in Nederland 215.842 ton CO₂-uitstoot vermeden.

Noorderwarmte

Wij werken samen met het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) aan Noorderwarmte, een verbinding tussen het AEB en Amsterdam Westpoort en Noord. Daarmee kunnen we deze delen van Amsterdam voorzien van schone warmte. Het warmtenet levert 70 tot 80% minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels, gelijk aan 60 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

Warmtenet Nijmegen

Samen met de gemeente Nijmegen, netwerkbedrijf Alliander, de provincie Gelderland en ARN hebben we gezorgd dat afvalenergiecentrale ARN in Weurt sinds eind 2014 restwarmte aan nieuwbouw in het Waalfront en de Waalsprong levert via warmtenet Nijmegen. Bijzonder milieuvriendelijk: één afvalzak levert al voldoende energie voor 7 douchebeurten. Streven is nog zeker 10.000 woningen aan te sluiten.

Warmtebuffer Diemen

Opslag van warmte uit de twee warmtekrachtcentrales in Diemen. De stadswarmte is bedoeld voor het verwarmen van huishoudens in Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet verplicht continu te draaien. Dit levert dat per jaar gemiddeld 1% CO2-reductie op. Dat komt neer op een besparing van bijna 14.000 ton CO2 per jaar.

Voorop in elektrisch vervoer

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch vervoer. Wij zorgen ervoor dat u veilig, eenvoudig en duurzaam kunt opladen. Of u nu thuis, op het werk of in de stad bent. Wij werken nauw samen met gemeenten, leasebedrijven, autofabrikanten en andere partners om elektrisch rijden in Nederland een verdere impuls te geven. In opdracht van gemeenten, bedrijven en particuliere klanten plaatsen en beheren wij oplaadpunten.

Beheer en exploitatie van openbare oplaadpunten
In Nederland beheren we samen met Heijmans ruim 2.200 laadpunten waar maandelijks zo’n 9.500 elektrische rijders gebruik van maken, onder andere in Amsterdam en Utrecht. De stroom van de laadpalen komt van duurzame bronnen, zoals windenergie van Windpoort in het Noordelijk Havengebied. In 2016 hebben we in beide steden tenders gewonnen, waardoor we het aantal laadpunten de komende jaren fors gaan uitbreiden.

Snelladen bij McDonald's

Om in de groeiende behoefte aan elektrische mobiliteit in Nederland te voorzien verenigen McDonald’s en Vattenfall hun expertise. De samenwerking stelt elektrische rijders in staat om in het hele land hun auto binnen een half uur te kunnen opladen met groene stroom, snelladen dus. De stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windmolens.

Op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven

We staan altijd open voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid. En gaan graag de samenwerking aan met bedrijven die daarvoor innovatieve oplossingen bieden.

Zo werken we sinds kort intensief samen met GreenBattery. Samen leveren we de Groene batterij: het alternatief voor dieselaggregaten. Deze stille, schone en duurzame batterij, die zich oplaadt met wind- en zonne-energie, kunnen organisaties inzetten als tijdelijke stroomvoorziening bij evenementen en bouwwerkzaamheden.

Op den duur willen we ervoor zorgen dat we met deze nieuwe duurzame oplossing ook de pieken en dalen in het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld bij stijgende productie van duurzame energie, kunnen opvangen. Dat kan door de Groene batterij bijvoorbeeld op een slimme manier aan het elektriciteitsnet te koppelen.

Per batterij-systeem voorkomen we zo het verbruik van 62.000 liter diesel en de uitstoot van 159.000 kg CO₂ per jaar. 

 

 

Han Huiskamp, Eigenaar van GreenBattery
Het Markt Expertise Desk team staat altijd voor u klaar

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie, geothermie en warmte. We zijn bereikbaar op 088 098 56 50 (op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur). 

Ook interessant voor u?