1. Grootzakelijk
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Onze duurzame activiteiten

Onze duurzame activiteiten waarmee we bijdragen aan de energietransitie

Wat doen we morgen anders dan vandaag? Als energiebedrijf willen en kunnen we een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Zo investeren we volop in een duurzame energievoorziening, zoals windparken en zonne-energie. En met de aanleg van warmtenetwerken werken we mee aan een aardgasvrije toekomst.

Voor de wind met onze windparken

Al ruim 35 jaar windparken

Het waait veel in ons land en daar maken we slim gebruik van. Deze natuurlijke bron van energie wekken we op met steeds efficiëntere windmolens. En dat doen we al best lang: ruim 35 jaar bouwen we windparken in Nederland. We hebben intussen meer dan 200 windmolens staan, zowel op het land als in het water. En de productie van Nederlandse windenergie neemt nog steeds toe. Want samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we volop ontwikkelen, bouwen en investeren in nog meer windparken.

Daarnaast werken we aan andere duurzame initiatieven zoals het opslaan van teveel opgewekte windenergie in (mobiele) batterijen. Dat doen we op momenten dat de elektriciteit niet direct gebruikt wordt, maar is het direct beschikbaar als het wel nodig is.

Windparken in ontwikkeling

Omdat Nederland een klein land is met veel inwoners, is het vinden van ruimte voor nieuwe windparken soms lastig. Daarom kijken we ook naar de mogelijkheden op zee en het moderniseren van bestaande parken. Zo zijn we momenteel ons grootste windpark op zee, Hollandse Kust Zuid, aan het bouwen. Het 225 km2 grote park, met in totaal 140 windmolens, moet in 2023 volledig operationeel zijn. Lees hier alles over de voortgang.

Eén van de andere grotere windenergieprojecten op land is met 82 windmolens het Prinses Ariane windpark (voorheen windpark Wieringermeer) in Noord-Holland. Daarnaast hebben we sinds 2021 met Haringvliet Zuid een hybride energiepark met 6 windmolens, batterijen en 115.000 zonnepanelen op Goeree-Overflakkee. Naast de windparken in Echteld, Moerdijk, Eemmeerdijk zijn er nog parken in ontwikkeling in de Klaverpolder en op de Afsluitdijk.

Prinses Ariane Windpark

Windpark Wieringermeer

In samenwerking met ECN en Windcollectief hebben we de oude windmolens in de Wieringermeer vervangen door nieuwere en efficiëntere windmolens, die drie keer zoveel duurzame energie leveren. Dit is één van de grootste windparken op land in Nederland.

Prinses Alexia Windpark

Prinses Alexia Windpark

Dit park is ons 'windenergielaboratorium'. Hier staan de modernste windmolens en hebben we de gelegenheid om te onderzoeken. Het windpark leverde ook als eerste windpark blindvermogen aan Tennet, waarmee de spanning op het net constant blijft.

Windpark Slufterdam

Windpark Slufterdam

Met een gemiddelde windsnelheid van 8,9 m/s is de Slufterdam een van de beste windlocaties op land in Nederland. Daar maken we graag slim gebruik van door het huidige windpark samen met een andere energieleverancier met 14 moderne windmolens op te schalen.

De CO2-uitstoot van onze windmolens verkleinen

Windenergie maakt een snelle groei door en wij onderzoeken de opties om de CO2-voetafdruk van onze windmolens verder te verkleinen. In deze video komt u hier meer over te weten.

De zon als duurzame bron

Gecombineerde opwek van zonne- en windenergie

De zon is een belangrijke duurzame energiebron, waar consumenten en bedrijven steeds vaker gebruik van maken. Als de zon veel schijnt, waait het vaak minder. En als het lekker waait, schijnt de zon meestal niet. Van die wetenschap hebben we slim gebruik gemaakt: in Wales hebben we als pilot een zonnepark geïnstalleerd bij Parc Cynog Wind Farm. En die combinatie werkte opvallend goed.

Zelfs zo goed, dat we dit nu ook in Nederland hebben gerealiseerd. In de Van Pallandtpolder op Goeree-Overvlakkee heeft Vattenfall energiepark Haringvliet Zuid gebouwd. Het park bestaat uit zes windmolens, een veld met 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met batterijen voor de opslag van de opgewekte elektriciteit.

Daarnaast zijn er zonneparken in ontwikkeling in Almere, Sas van Gent, Goirle en Echteld. De parken krijgen gezamenlijk een capaciteit van 47 megawatt en zullen in 2023 worden gebouwd.

De zon als duurzame inkomstenbron

Vattenfall ondersteunt zakelijke klanten met een dakoppervlakte van meer dan 500 m2 bij het bouwen van zonnedaken. Dit doen we met advies op maat. Denk hierbij aan technisch advies en ondersteuning bij het aanvragen van SDE-subsidie (subsidie die duurzame energieproductie stimuleert).

Ook voor agrarische ondernemers bieden we de mogelijkheid een duurzame inkomstenbron te creëren. Door zonnepanelen op uw grond te plaatsen, draagt u bij aan een beter klimaat en kunt u een vast rendement op uw investering realiseren. Met een zonneakker realiseert u een vaste en duurzame inkomstenbron. Met tien hectare zonnepanelen kunt u al circa 9.000 MWh elektriciteit per jaar leveren. Dat is voldoende stroom voor 2.600 huishoudens.

Vandersanden Group

Zonnedaken Vandersanden Group

De daken van de Vandersanden Group fabrieken in Spijk en Hedikhuizen zijn voorzien van twee zonnedaken met een flink vermogen van 4 MWp. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1.000 gezinnen. Hiermee verduurzamen zij een kwart van hun totale elektriciteitsverbruik.

Johan Cruijff ArenA

Zonnedak Johan Cruijff ArenA

De John Cruijff ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De ArenA loopt voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie. Het zonnedak brengt de ArenA in de top van Europese zonnestadions.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonne­collectoren 10 procent van de jaarlijkse warmte­behoefte van de wijk. En zorgen voor 40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Voorop in elektrisch vervoer

Beheer en exploitatie van openbare oplaadpunten

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch vervoer. Wij zorgen ervoor dat u veilig, eenvoudig en duurzaam kunt opladen. Of u nu thuis, op het werk of in de stad bent. Wij werken nauw samen met gemeenten, leasebedrijven, autofabrikanten en andere partners om elektrisch rijden in Nederland een verdere impuls te geven. In opdracht van gemeenten, bedrijven en particuliere klanten plaatsen en beheren wij oplaadpunten.

Samenwerking Heijmans

In Nederland beheren we samen met Heijmans ruim 2.200 laadpunten waar maandelijks zo’n 9.500 elektrische rijders gebruik van maken, onder andere in Amsterdam en Utrecht. De stroom van de laadpalen komt van duurzame bronnen, zoals windenergie van Windpoort in het Noordelijk Havengebied.

Snelladen bij McDonald's

Om in de groeiende behoefte aan elektrische mobiliteit in Nederland te voorzien verenigen McDonald’s en Vattenfall hun expertise. De samenwerking stelt elektrische rijders in staat om in het hele land hun auto binnen een half uur te kunnen opladen met groene stroom, snelladen dus. De stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windmolens.

Elektrisch rijden: alles wat we doen in één filmpje

Bij InCharge doen we er alles aan om elektrisch rijden zo makkelijk mogelijk te maken. Bent u benieuwd hoe we dat doen? En wat u daaraan hebt? Bekijk dan de video.

Duurzame stadswarmte

Milieuvriendelijk en efficiënt

Stadswarmte is een milieuvriendelijke en efficiënte manier om energie te leveren. Afhankelijk van de bron van de warmte, is de CO2-uitstoot van stadswarmte 50 tot 80% lager dan die van individuele HR-ketels per woning. Omdat stadswarmte een belangrijke rol speelt bij de transformatie naar een meer duurzame energieproductie, kijken we volop naar nieuwe mogelijkheden voor de opwek van duurzame warmte. 

Steeds meer Stadswarmte

Momenteel leveren we in diverse steden en regio’s in Nederland stadswarmte aan ruim 130.000 woningen en 1.900 grootverbruikers. Wij streven ernaar onze bestaande warmtenetten uit te breiden met 10% per jaar.

We werken hierbij nauw samen met gemeenten om hen te ondersteunen in hun duurzaamheidsambities, vaak door partner te zijn bij gebiedsgerichte aanpak. Zo hebben de Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall/ Westpoort Warmte in 2021 een mantelovereenkomst ondertekend om de komende jaren duizenden woningen aardgasvrij te maken.

Zo duurzaam kan Warmte zijn

Noorderwarmte

Noorderwarmte

We werken samen met het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) aan Noorderwarmte, een verbinding tussen het AEB en Amsterdam Westpoort en Noord. Daarmee kunnen we deze delen van Amsterdam voorzien van schone warmte. Het warmtenet levert 70 tot 80% minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels, gelijk aan 60 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

Warmtenet Nijmegen

Warmtenet Nijmegen

Samen met de gemeente Nijmegen, netwerkbedrijf Alliander, de provincie Gelderland en ARN hebben we ervoor gezorgd dat afvalenergie­centrale ARN restwarmte levert aan de nieuwbouw in het Waalfront en de Waalsprong. Bijzonder milieuvriendelijk: één afvalzak levert al voldoende energie voor 7 douchebeurten. Streven is nog zeker 10.000 woningen aan te sluiten.

Warmtebuffer Diemen

Warmtebuffer Diemen

Opslag van warmte uit de twee warmtekracht­centrales in Diemen. De stadswarmte is bedoeld voor het verwarmen van huishoudens in Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet verplicht continu te draaien. Dit levert dat per jaar gemiddeld 1% CO2-reductie op. Dat komt neer op een besparing van bijna 14.000 ton CO2 per jaar.

Andere duurzame initiatieven

Samen op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven

We staan altijd open voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid. En gaan graag de samenwerking aan met bedrijven die daarvoor innovatieve oplossingen bieden. Zo werken we intensief samen met GreenBattery. Samen leveren we de Groene batterij: het alternatief voor dieselaggregaten. Deze stille, schone en duurzame batterij, die zich oplaadt met wind- en zonne-energie, kunnen organisaties inzetten als tijdelijke stroomvoorziening bij evenementen en bouwwerkzaamheden.

Op den duur willen we ervoor zorgen dat we met deze nieuwe duurzame oplossing ook de pieken en dalen in het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld bij stijgende productie van duurzame energie, kunnen opvangen. Dat kan door de Groene batterij bijvoorbeeld op een slimme manier aan het elektriciteitsnet te koppelen.

"Per batterij-systeem voorkomen we zo het verbruik van 62.000 liter diesel en de uitstoot van 159.000 kg CO₂ per jaar."

Han Huiskamp, Eigenaar van GreenBattery

GreenBattery maakt evenement duurzaam

Bekijk hoe onze mobiele batterij, de GreenBattery, voor groene energie zorgde tijdens het culinaire evenement Chefs at the Parc.

Samen werken aan een fossielvrij leven

Fossielvrij leven binnen één generatie

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.

Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)

Stroometiket 2021

In het stroometiket van 2021 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2021

Platinum status voor Vattenfall

Na de gouden CSR Rating in 2018 en 2019 (ook geldig over 2020) en de platinum CSR Rating van 2021, heeft Vattenfall nu ook in 2022 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

2019 ecovadis gold.jpg EcoVadis platinum 2021Platinum 2022

De platinum ranking betekent dat wij tot de top 1% behoren van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie.