1. Grootzakelijk
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Onze duurzame activiteiten

Onze duurzame activiteiten waarmee we bijdragen aan de energietransitie

Als Europees energiebedrijf willen en kunnen we een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Zo investeren we fors in een duurzame energie­voorziening, zoals windparken, zonne-energie en batterijtechnologie. En met de aanleg van warmtenetwerken werken we mee aan een aardgasvrije toekomst.

Voor de wind met onze windparken

Al ruim 35 jaar windparken

Het waait veel in ons land en daar maken we slim gebruik van. Deze natuurlijke bron van energie wekken we op met steeds efficiëntere windmolens. En dat doen we al best lang: ruim 35 jaar bouwen we al windparken in Nederland.

Zo heeft de N.V. Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (PGEM), later opgegaan in Nuon, al in 1986 35 windmolens neergezet. Deze windmolens werden destijds neergezet naast de toenmalige Flevocentrale, nu bekend als de Maximacentrale. Windenergie stond toen nog in de kinderschoenen in Nederland. In de periode van 1986 tot en met 2020 hebben wij (en onze rechtsvoorgangers) onze rol als één van de grootste investeerders in hernieuwbare energie voortgezet.

Intussen hebben we meer dan 200 windmolens staan, zowel op het land als in het water. En de productie van Nederlandse windenergie neemt nog steeds toe. Want samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we volop ontwikkelen, bouwen en investeren in nog meer windparken.

Windparken in ontwikkeling

Omdat Nederland een klein land is met veel inwoners, is het vinden van ruimte voor nieuwe windparken soms lastig. Daarom kijken we naar het moderniseren van onze bestaande windparken en naar de mogelijkheden op zee. Daarnaast ontwikkelen we ook hybride energieparken. 

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Eén van onze grootste windparken op land is met 82 windmolens het Prinses Ariane windpark (voorheen windpark Wieringermeer) in Noord-Holland.
  • Momenteel zijn we ons grootste subsidievrije windpark op zee, Hollandse Kust Zuid, aan het bouwen. Het 225 km2 grote park, met in totaal 140 windmolens, moet in 2023 volledig operationeel zijn.
  • Daarnaast hebben we sinds 2021 met Haringvliet Zuid een hybride energiepark met 6 windmolens, batterijen en 115.000 zonnepanelen op Goeree-Overflakkee.

Prinses Alexia Windpark

Prinses Alexia Windpark

Dit park is ons 'windenergielaboratorium'. Hier staan één van onze modernste windmolens en hebben we de gelegenheid om te onderzoeken. Het windpark leverde ook als eerste windpark blindvermogen aan Tennet, waarmee de spanning op het net constant blijft.

Windpark Slufterdam

Windpark Slufterdam

Met een gemiddelde windsnelheid van 8,9 m/s is de Slufterdam een van de beste windlocaties op land in Nederland. Daar maken we graag slim gebruik van door het huidige windpark samen met een andere energieleverancier met 14 moderne windmolens op te schalen.

Prinses Ariane Windpark

Windpark Wieringermeer

In samenwerking met ECN en Windcollectief hebben we de oude windmolens in de Wieringermeer vervangen door nieuwere en efficiëntere windmolens, die drie keer zoveel duurzame energie leveren. Dit is één van de grotere windparken op land in Nederland.

De CO2-uitstoot van onze windmolens verkleinen

Windenergie maakt een snelle groei door en wij onderzoeken de opties om de CO2-voetafdruk van onze windmolens verder te verkleinen. In deze video komt u hier meer over te weten.

De zon als duurzame bron

Gecombineerde opwek van zonne- en windenergie

De zon is een belangrijke duurzame energiebron, waar consumenten en bedrijven steeds vaker gebruik van maken. Als de zon veel schijnt, waait het vaak minder. En als het lekker waait, schijnt de zon meestal niet. Van die wetenschap hebben we in Wales slim gebruik gemaakt. We hebben hier als pilot een zonnepark geïnstalleerd bij Parc Cynog Wind Farm. En die combinatie werkte opvallend goed.

Zelfs zo goed, dat we dit nu ook in Nederland hebben gerealiseerd. In de Van Pallandtpolder op Goeree-Overvlakkee heeft Vattenfall energiepark Haringvliet Zuid gebouwd. Het park bestaat uit zes windmolens, een veld met 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met batterijen voor de opslag van de opgewekte elektriciteit.

Daarnaast zijn er zonneparken in ontwikkeling in Almere, Sas van Gent, Goirle en Echteld. De parken krijgen gezamenlijk een capaciteit van 47 megawatt en zullen in 2023 worden gebouwd.

De zon als duurzame inkomstenbron

Vattenfall ondersteunt zakelijke klanten met een dakoppervlakte van meer dan 500 m2 bij het bouwen van zonnedaken. Dit doen we met advies op maat. Denk hierbij aan technisch advies en ondersteuning bij het aanvragen van SDE-subsidie (subsidie die duurzame energieproductie stimuleert).

Ook voor agrarische ondernemers bieden we de mogelijkheid een duurzame inkomstenbron te creëren. Door zonnepanelen op uw grond te plaatsen, draagt u bij aan een beter klimaat en kunt u een vast rendement op uw investering realiseren. Met een zonneakker realiseert u een vaste en duurzame inkomstenbron. Met tien hectare zonnepanelen kunt u al circa 9.000 MWh elektriciteit per jaar leveren. Dat is voldoende stroom voor 2.600 huishoudens.

Vandersanden Group

Vandersanden Group

De daken van de Vandersanden Group fabrieken in Spijk en Hedikhuizen zijn voorzien van twee zonnedaken met een flink vermogen van 4 MWp. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1.000 gezinnen. Hiermee verduurzamen zij een kwart van hun totale elektriciteitsverbruik.

Johan Cruijff ArenA

Zonnedak Johan Cruijff ArenA

De John Cruijff ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De ArenA loopt voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie. Het zonnedak brengt de ArenA in de top van Europese zonnestadions.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonne­collectoren 10 procent van de jaarlijkse warmte­behoefte van de wijk. En zorgen voor 40 tot 50% minder CO2-uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Elektrisch laden met InCharge

Beheer en exploitatie van openbare oplaadpunten

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch vervoer. Wij zorgen ervoor dat u veilig, eenvoudig en duurzaam kunt opladen. Of u nu thuis, op het werk of in de stad bent. Wij werken nauw samen met gemeenten, leasebedrijven, autofabrikanten en andere partners om elektrisch rijden in Nederland een verdere impuls te geven. In opdracht van gemeenten, bedrijven en particuliere klanten plaatsen en beheren wij oplaadpunten.

Samenwerking gemeenten

Vanaf juli 2022 start Vattenfall InCharge samen met meerdere partners met het proactief plaatsen van ruim 1.300 laadpalen per jaar in 67 gemeenten in Gelderland en Overijssel. Hiermee wordt in deze provincies de uitrol versneld en het aantal laadpunten voor elektrisch vervoer fors uitgebreid. De plaatsing gebeurt grotendeels proactief, dus voordat de behoefte ontstaat, maar ook op basis van aanvragen.

Snelladen bij McDonald's

Om in de groeiende behoefte aan elektrische mobiliteit in Nederland te voorzien verenigen McDonald’s en Vattenfall hun expertise. De samenwerking stelt elektrische rijders in staat om in het hele land hun auto binnen een half uur te kunnen opladen met groene stroom, snelladen dus. De stroom is volledig afkomstig van Nederlandse windmolens.

“We zijn ontzettend blij, want zo kunnen we onze gasten met een elektrische auto een supersnelle lader bieden.”

zegt Bas Klaassen, Director Development Real Estate & Construction van McDonald’s.

Elektrisch rijden: alles wat we doen in één filmpje

Bij InCharge doen we er alles aan om elektrisch rijden zo makkelijk mogelijk te maken. Bent u benieuwd hoe we dat doen? En wat u daaraan hebt? Bekijk dan de video.

Stadswarmte als alternatief voor aardgas

Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig

Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar huizen of bedrijven. Stadsverwarming is een alternatief voor losse cv-ketels op aardgas. Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig.

Steeds meer stadswarmte

Momenteel leveren we in diverse steden en regio’s in Nederland stadswarmte aan ruim 130.000 woningen en 1.900 grootverbruikers. We werken  nauw samen met gemeenten om hen te ondersteunen in hun duurzaamheidsambities, vaak door partner te zijn bij gebiedsgerichte aanpak. Zo hebben de Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en Vattenfall/Westpoort Warmte in 2021 een mantelovereenkomst ondertekend om de komende jaren duizenden woningen aardgasvrij te maken.

Zo duurzaam kan Warmte zijn

Warmtenet Nijmegen

Warmtenet Nijmegen

De hoofdbron van de Nijmeegse stadswarmte is de afvalenergiecentrale van ARN in Weurt. Bewoners met stadswarmte zorgden voor 8.515 ton minder CO2-uitstoot dan wanneer ze aardgas zouden verbruiken. Deze hoeveelheid kun je vergelijken met de CO2-besparing die 4 windmolens op land van 3 MW realiseren.

Warmtenet Amsterdam Zuid

Warmtenet Amsterdam

Het warmtenet van Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost vormt samen met het warmtenet van Diemen en Almere één integraal warmtenet. De duurzame bronnen die we op korte termijn al willen gebruiken voor het warmtenet zijn in ontwikkeling. Daarbij blijft het einddoel onveranderd: volledig CO2-vrije warmte in 2040.

Warmtebuffer Diemen

Warmtebuffer Diemen

Opslag van warmte uit de twee warmtekracht­centrales in Diemen. De stadswarmte is bedoeld voor het verwarmen van huishoudens in Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet verplicht continu te draaien. Dit levert dat per jaar gemiddeld 1% CO2-reductie op. Dat komt neer op een besparing van bijna 14.000 ton CO2 per jaar.

Andere duurzame initiatieven

Samen op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven

We staan altijd open voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid. En gaan graag de samenwerking aan met bedrijven die daarvoor innovatieve oplossingen bieden. Zo werken we intensief samen met GreenBattery. Samen leveren we een groene batterij als het alternatief voor dieselaggregaten. Deze stille, schone en duurzame batterij, die zich oplaadt met wind- en zonne-energie, kunnen organisaties inzetten als tijdelijke stroomvoorziening bij evenementen en bouwwerkzaamheden.

Op den duur willen we ervoor zorgen dat we met deze nieuwe duurzame oplossing ook de pieken en dalen in het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld bij stijgende productie van duurzame energie, kunnen opvangen. Dat kan door de batterij op een slimme manier aan het elektriciteitsnet te koppelen.

"Per batterij-systeem voorkomen we zo het verbruik van 62.000 liter diesel en de uitstoot van 159.000 kg CO₂ per jaar."

Han Huiskamp, Eigenaar van GreenBattery

GreenBattery maakt evenementen duurzaam

Bekijk hoe de GreenBattery voor groene energie zorgde tijdens het culinaire evenement Chefs at the Parc.

Samen werken aan een fossielvrij leven

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk

Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)

Stroometiket 2022

In het stroometiket van 2022 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2022

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall heeft na 2021 en 2022 ook in 2023 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

 EcoVadis platinum 2021Platinum 2022EcoVadis 2023

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).