1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen verzekeren: hier let je op

Zonnepanelen verzekeren, waar moet ik op letten?

Zonnepanelen verzekeren tegen brand, schade of diefstal? Meestal valt de verzekering van jouw zonnepanelen onder je opstalverzekering, maar dit verschilt per situatie. Op deze pagina lees je waarop je moet letten bij het verzekeren van zonnepanelen.

Het verzekeren van zonnepalen in 2 situaties

Situatie 1: je bent eigenaar van je huis en van je zonnepanelen

Waarschijnlijk zijn jouw zonnepanelen gewoon verzekerd binnen je opstalverzekering. Check dit nog even bij je verzekeraar, dan weet je het zeker. Niet alle opstalverzekeringen dekken schade aan zonnepanelen. Vaak dekt een opstalverzekering schade door:

  • Diefstal
  • Hagel
  • Storm
  • Brand
  • Bliksem

Goed om te weten: het kan zijn dat door het plaatsten van zonnepanelen je huis meer waard wordt en de premie van jouw verzekering iets stijgt. Tip: vraag dit na bij je verzekeraar.

Verzekeren zonnepanelen op een plat dak

Je opstalverzekering dekt schade aan zaken die aan het huis vastzitten. Dat heet aard- en nagelvast. Als je zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen, zitten ze meestal niet aard- en nagelvast. Toch dekken sommige opstalverzekeraars dan schade aan zonnepanelen, bijvoorbeeld als ze verzwaard zijn met ballast. Niet alle verzekeraars doen dit, dus we raden je aan dit na te vragen zodat je zeker weet hoe het zit met het verzekeren van jouw zonnepanelen.

Dekt je opstalverzekering schade aan jouw zonnepanelen niet of onvoldoende? Dan kan je een andere opstalverzekering of een aparte verzekering voor jouw zonnepanelen overwegen.

Situatie 2: Je huurt je woning, maar bent eigenaar van de zonnepanelen

In dat geval regel je het verzekeren van jouw zonnepanelen waarschijnlijk in je inboedelverzekering. De opstalverzekering staat namelijk op naam van de eigenaar van de woning. Wij raden je aan bij jouw verzekeraar te informeren hoe de dekking van zonnepanelen geregeld is. Welk soort schade dekt je verzekering? Ga je meer premie betalen?

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen?

Jouw zonnepanelen kunnen schade oplopen door een natuurramp. Bijvoorbeeld bij een aardbeving of als er een orkaan over het land raast. Helaas vergoeden de meeste verzekeraars schade door natuurrampen niet. Ook een hevige storm of extreme hagel kunnen onder een natuurramp vallen. Dit verschilt per verzekering. Dus ook hier het advies om na te vragen bij je verzekeraar hoe het precies zit met het verzekeren van zonnepanelen.

Schade voorkomen door veilige installatie

Ook al zijn jouw zonnepanelen verzekerd: dé manier om schade aan jouw zonnepanelen te voorkomen, is door installatie met hoogwaardig materiaal. Natuurlijk is de installatie van jouw zonnepanelen bij ons in goede handen. Onze partners zijn gecertificeerd en werken volgens alle regelgeving en normeringen, ook bij installatie op een plat dak. Ze houden rekening met het voorkomen van stormschade en plaatsen de panelen op voldoende afstand van de dakrand. 

Nog geen zonnepanelen? Wij helpen je graag met jouw keuze. 

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen voor jou zijn, maken we graag een berekening voor je. Met de Dakcheck weet je binnen een paar minuten wat je nodig hebt. Wij geven een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kan opwekken en hoeveel geld je per maand bespaart. Zo helpen we je met jouw keuze voor de beste zonnepanelen voor je dak.

Doe de Dakcheck

3 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Drie redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen