Btw terugvragen voor je zonnepanelen

Wist je dat je de betaalde btw voor zonnepanelen kunt terugvragen? Omdat je met je eigen opwek ook teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst jou als ondernemer. Het terugvragen van btw kan honderden euro’s schelen. Mooi meegenomen toch? We vertellen je er graag meer over.

Nieuws: de btw op zonnepanelen wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar afgeschaft. Er ligt een voorstel voor een wetswijziging klaar. Lees hier de laatste update over de btw op zonnepanelen

Btw terugvragen

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst jou als 'kleine ondernemer'. Dat zit zo: je wekt energie op die je teruglevert aan het net. Daarmee ben je ook een (kleine) energieleverancier en dus: ondernemer.

Je kunt de 21% btw die je betaalt voor aanschaf en installatie van  zonnepanelen terugvragen. Omdat je wordt gezien als ‘kleine ondernemer’, moet je over jouw eigen energieopwek wel de btw betalen. Je bent immers je eigen energieleverancier. Om dit eenvoudiger te maken, rekent de belastingdienst met een ‘forfait’-bedrag van €20,- per 1000Wp vermogen van je zonnepanelen. Dit forfait wordt in mindering gebracht op de btw die je terugvraagt. Na het eerste jaar kan je dan vrijstelling voor btw aanvragen, waardoor je geen administratie hoeft te voeren en geen btw meer afdraagt.

  • Let op: voor de belastingdienst moet alles op dezelfde naam staan: dus de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract moeten op naam staan van de persoon die de btw terugvraagt. Staat de factuur op jouw naam en het contract op naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen.

Wij verzorgen je btw-teruggave

Koop je je zonnepanelen via ons bij onze collega's van Feenstra? Dan helpen wij je bij het terugvragen van de btw. Onze partner De Centrale BTW Teruggave vraagt dan voor jou de btw terug en verzorgt de gehele aanvraag bij de Belastingdienst. Dat kost je verder niks, het hoort bij onze service.

Regel je de teruggave van de btw liever zelf? Ook dan helpen we je graag op weg met een stappenplan.

Was je er vroeg bij met zonnepanelen? Dan krijg je ook btw terug.

Heb je jaren geleden al zonnepanelen aangeschaft? Dan loont het de moeite om te checken of je ook recht hebt op btw-teruggaaf. Via de rechter is besloten dat 'vroege investeerders' ook moeten kunnen profiteren van dit belastingvoordeel. De btw-teruggave kan je tot wel 900,- opleveren! 

Lees meer over de btw-teruggaveservice

Zonnepanelen Check doen

Weet je al of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? En wat zonnepanelen jou en het milieu kunnen opleveren? Met onze snelle Zonnepanelen Check krijg je direct een advies op basis van jouw dak. Daarna kun je een offerte aanvragen of bellen voor een persoonlijk advies.

Zonnepanelen Check

Interessant artikel?

Lees meer over zonnepanelen