1. Home
 2. Stroom
 3. Elektrische verwarming

Elektrische verwarming wint steeds meer terrein

Je huis verwarmen met een cv-ketel op gas gaat uiteindelijk verdwijnen. Maar ook nu al kun je kiezen voor een verwarming op elektriciteit. Omdat je helemaal van het gas af wilt. Of omdat je op koude plekken in huis een extra elektrisch verwarmingstoestel wilt voor nog meer behaaglijke warmte.

Je kunt je huis (extra) verwarmen op elektriciteit

Ben je op zoek naar een cv verwarming op elektriciteit in plaats van op gas? Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis op stroom te verwarmen. Met elektrische verwarming van je vloeren bijvoorbeeld. Vloerverwarming dus. Maar ook elektrische radiatoren en infrarood verwarming. We zetten hieronder verschillende mogelijkheden op een rijtje. Maar laat je ten alle tijden wel goed voorlichten door je installateur.

Hou je van stralingswarmte of convectiewarmte?

 1. Bij convectiewarmte wordt de lucht in een ruimte continu verwarmd.
  Als een warme deken. Er is daarbij wel steeds een luchtstroom in de kamer. Uit de verwarming komt warme lucht en die stijgt op. Wanneer de lucht daalt en afkoelt, komt die weer terug in de verwarming. En er vervolgens weer uit als warme lucht. De hele ruimte wordt zo gelijkmatig verwarmd. Maar dat kost wel wat meer energie dan met een stralingspaneel. Een conventionele elektrische radiator geeft voor 70% convectiewarmte af.

 2. Stralingswarmte betekent dat een verwarmingstoestel rechtstreeks warmte 'aanstraalt' aan personen en dingen in de ruimte. Je voelt een behaaglijke warmte van het stralingspaneel komen. Er is bijna geen luchtcirculatie. En het is ook nog eens 20 tot 30 % zuiniger. Bij infrarood oplossingen, zoals terrasverwarming, spreekt men ook wel van 'spotverwarming'.

Wat en hoeveel je wilt verwarmen bepaalt je keuze

 • Belangrijk bij elektrisch verwarmen is het bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt voor elke ruimte. Hier spelen de mate van isolatie en de grootte van de ruimte mee.
 • Heb je vooral graag warme voeten als je zit te werken? Denk dan eens aan een verwarmd vloerkleed (karpet verwarming).
 • Wil je alleen een gedeelte van een ruimte extra verwarmen? Bekijk dan of een infrarood paneel interessant voor je is.

Deze apparaten zorgen voor verwarming op elektriciteit

 1. Warmtepompen zorgen voor het opwarmen van een lage temperatuur cv-installatie. Alleen dan niet met gas als warmtebron maar stroom. Het is van de elektrische toestellen de meest zuinige en duurzame optie. En warmtepomp verbruikt ongeveer 30% minder energie dan een hr-ketel. Belangrijk is wel dat je huis goed geïsoleerd is. Lees meer over warmtepompen

 2. Airco verwarming is eenvoudiger alternatief voor de cv-warmtepomp. In plaats van alleen koelen kan deze lucht-lucht airco installatie ook een kamer verwarmen. Volgens het warmtepomp principe van het toestel. Er kunnen meerder binnen-units worden aangesloten op één buiten split unit. De installatie is kleinschaliger en goedkoper toe te passen maar zorgt toch voor een veel lager energieverbruik.

 3. Infrarood verwarming verbruikt ongeveer twee keer meer energie dan een warmtepompinstallatie. Maar is wel goedkoper en eenvoudiger te installeren. De infraroodstralen geven doelgericht warmte af. En dat levert een prettige warmte op. Het effect neemt wel na 3 meter sterk af. Dus je moet wel zorgen voor een doordachte plaatsing en voldoende woningisolatie. Er zijn uitgebreide toepassingen van infrarood verwarming. Van terrasverwarming tot energiezuinige verwarmingspanelen. En zelfs glas met verwarming. Lees meer over infrarood verwarming

 4. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor ruimtes in je huis die je niet continu gebruikt. Zoals in een badkamer of een gedeelte van je keuken. Het is een systeem met elektrische kabels of matten onder je tegelvloer. Als je een goed geïsoleerd huis hebt, kun je dit ook als hoofdverwarming gebruiken. Door de behaaglijke, deels stralingswarmte is het iets duurder in gebruik dan infrarood panelen. Maar nog wel zuiniger dan de ouderwetse elektrische radiator.

 5. Elektrische convectoren zorgen voor snelle verwarming in een ruimte en koelen ook snel weer af. Ze worden in de vloer verwerkt of in een kast. Daardoor heb je geen radiatoren in het zicht maar alleen roosters. Zo verwarmen is ongeveer twee keer duurder dan met een hr-ketel verwarming.

 6. Elektrische radiatoren worden veel als bijzet toestel gebruikt. Voor permanente verwarming kun je het vergelijken met een cv-radiator. Maar verwarmen is dan wel twee duurder dan met een hr-ketel verwarming. Met de afzonderlijke thermostaten kan je per radiator zelf de gewenste temperatuur instellen.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Verwarmen op stroom of gas: wat is goedkoper?

Elektrisch verwarmen is op de klassieke manier over het algemeen duurder dan verwarmen met een hr-ketel op aardgas. Uiteindelijk is de verwachting dat de prijs en overheidsheffingen voor gas zullen stijgen. Dan wordt een verwarming op elektriciteit steeds aantrekkelijker.

Met een airco- of warmtepomp verwarming kun je tot 30% goedkoper uit zijn. Heb je een energiezuinig huis met goede isolatie? Dan warmt je huis het duurzaamst op met een warmtepompinstallatie. Technisch gezien is de installatie van airco- of infrarood verwarming een goedkopere optie. Maar laat je wel goed informeren door de vakhandel en installateur.

Je kunt CO2-neutraal verwarmen in combinatie met onze groene stroom uit Nederland of met voldoende eigen zonnepanelen. Bij een overschot aan zelf opgewekte zonnepanelen elektriciteit kun je zo duurzaam elektrisch bijverwarmen. Door het afbouwen van de salderingsregeling kan dat na 2024 financieel wel elk jaar minder interessant worden.

Met een kleiner budget kun je ook denken aan het alleen of extra verwarmen van speciale plekken in huis. Bijvoorbeeld met infrarood panelen in de hoek van de kamer waar je zit te werken of studeren.

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Zo helpen we je

Laat je adviseren over zuinige verwarming op stroom

Welke manier van elektrisch verwarmen van je huis is het meest zuinig of rendabel in jouw situatie? Laat je adviseren! Er zijn diverse specialisten op gebied van elektrisch verwarmen. Zij kunnen je gericht helpen om de juiste keuze, in jouw situatie te maken. Soms is dat advies niet gratis. Maar je weet dan wel zeker dat de gekozen oplossing de juiste is. Gebaseerd op jouw situatie en jouw persoonlijke wensen.

Bekijk ook deze onderwerpen over stroom