1. Thuis
 2. Stroom
 3. Elektrische verwarming

Elektrische verwarming wint steeds meer terrein

Je huis verwarmen met een cv-ketel op aardgas gaat waarschijnlijk veranderen. Maar ook nu al kun je kiezen voor een verwarming op elektriciteit. Omdat je helemaal van het gas af wilt. Of omdat je op koude plekken in huis een extra elektrisch verwarmingstoestel wilt voor nog meer behaaglijke warmte.

Je kunt je huis (extra) verwarmen op elektriciteit

Wil je graag je huis verwarmen met elektriciteit in plaats van met gas? Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis op stroom te verwarmen. Met elektrische verwarming van je vloeren bijvoorbeeld. Vloerverwarming dus. Maar ook elektrische radiatoren en infrarood verwarming. We zetten hieronder verschillende mogelijkheden op een rijtje. Maar laat je ten alle tijden wel goed voorlichten door je installateur.

Hou je van stralingswarmte of convectiewarmte?

 1. Bij convectiewarmte wordt de lucht in een ruimte continu verwarmd.
  Als een warme deken. Er is daarbij wel steeds een luchtstroom in de kamer. Uit de verwarming komt warme lucht en die stijgt op. Wanneer de lucht daalt en afkoelt, komt die weer terug in de verwarming. En er vervolgens weer uit als warme lucht. De hele ruimte wordt zo gelijkmatig verwarmd.

 2. Stralingswarmte betekent dat een verwarmingstoestel rechtstreeks warmte 'aanstraalt' aan personen en dingen in de ruimte. Je voelt een behaaglijke warmte van het stralingspaneel komen. Er is bijna geen luchtcirculatie. Bij infrarood oplossingen, zoals terrasverwarming, spreekt men ook wel van 'spotverwarming'.

Wat en hoeveel je wilt verwarmen bepaalt je keuze

 • Belangrijk bij elektrisch verwarmen is het bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt voor elke ruimte. Hier spelen de mate van isolatie en de grootte van de ruimte mee.
 • Heb je vooral graag warme voeten als je zit te werken? Denk dan eens aan een verwarmd vloerkleed (karpet verwarming).
 • Wil je alleen een gedeelte van een ruimte extra verwarmen? Bekijk dan of een infrarood paneel interessant voor je is.

Deze apparaten zorgen voor verwarming op elektriciteit

 1. Warmtepompen verwarmen je huis met lage temperatuur-cv-water. Alleen dan niet met gas als energiebron maar stroom. Als je je cv-ketel vervangt voor een volledig elektrische warmtepomp, daalt volgens Milieu Centraal je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo'n 50%. Is je huis nog niet, of matig geïsoleerd? Dan kan je een hybride warmtepomp nemen. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De cv-ketel gaat pas aan als het buiten erg koud wordt en helpt zo je warmtepomp een handje. In dit geval gebruik je nog wel gas, maar wel een stuk minder dan wanneer je alleen een cv-ketel hebt (bron: Milieu Centraal). Belangrijk is wel dat je huis goed geïsoleerd is. Lees meer over warmtepompen

 2. Airco verwarming is een eenvoudiger alternatief voor de cv-warmtepomp. In plaats van alleen koelen kan deze lucht-lucht airco installatie ook een kamer verwarmen. Volgens het warmtepomp principe van het toestel. Er kunnen meerdere binnen-units worden aangesloten op één buiten split unit.

 3. Infrarood verwarming als hoofdverwarming is goedkoper en makkelijker te installeren dan een warmtepompinstallatie, maar verbruikt ongeveer dubbel zoveel energie om je woning te verwarmen (bron: Milieu Centraal). De infraroodstralen geven doelgericht warmte af. En dat levert een prettige warmte op. Het effect neemt wel na 3 meter sterk af. Dus je moet wel zorgen voor een doordachte plaatsing en voldoende woningisolatie. Er zijn uitgebreide toepassingen van infrarood verwarming. Van terrasverwarming tot energiezuinige verwarmingspanelen. En zelfs glas met verwarming. Lees meer over infrarood verwarming

 4. Elektrische vloerverwarming is met name een geschikt voor ruimtes in je huis die je niet continu gebruikt. Zoals in een badkamer of een gedeelte van je keuken. Toch raden we het niet aan als je zuinig met je energieverbruik om wilt gaan. Elektrische vloerverwarming is een systeem met elektrische kabels of matten onder je tegelvloer. Het is makkelijk en goedkoop om aan te leggen, maar het verbruikt veel energie (bron: Milieu Centraal). Wil je toch gebruik maken van elektrische vloerverwarming? Dan is het belangrijk om er slim en zuinig mee om te gaan.

 5. Elektrische convectoren zorgen voor snelle verwarming in een ruimte en koelen ook snel weer af. Ze worden in de vloer verwerkt of in een kast. Daardoor heb je geen radiatoren in het zicht maar alleen roosters. 

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Verwarmen op stroom of gas?

Momenteel verwarmt het grootste deel van de Nederlandse huishoudens thuis nog met aardgas. Toch lijkt hier snel verandering in te komen. Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, wil Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Om dat te behalen moeten 1,5 miljoen bestaande woningen in 2030 van het aardgas af zijn. En in 2050 alle woningen. Dat gaat stap voor stap en wijk voor wijk. Elke gemeente in Nederland is hiervoor plannen aan het maken: de transitievisie warmte. Daarin staat welke wijk wanneer aan de beurt is en welke vervangende warmtebron er gaat komen.

Wil jij al stappen maken richting een aardgasvrij huishouden? Kijk dan wat jij kan doen om je huis duurzamer te verwarmen.

Nu 100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

Het afgelopen jaar ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

Meer over fossielvrij leven

Laat je adviseren over zuinige verwarming op stroom

Welke manier van elektrisch verwarmen van je huis is het meest zuinig of rendabel in jouw situatie? Laat je adviseren! Er zijn diverse specialisten op gebied van elektrisch verwarmen. Zij kunnen je gericht helpen om de juiste keuze, in jouw situatie te maken. Soms is dat advies niet gratis. Maar je weet dan wel zeker dat de gekozen oplossing de juiste is. Gebaseerd op jouw situatie en jouw persoonlijke wensen.

Bekijk ook deze onderwerpen over stroom