1. Over Vattenfall
 2. We helpen je op weg

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het.

Alles begint met inzicht

Of je nu met ons meegroeit of zelf sneller wil gaan, elke eerste stap begint met inzicht. De stappen die je zelf zet op weg naar een fossielvrij leven maken we graag overzichtelijk. We beginnen met inzicht in je energieverbruik, zodat je grip krijgt op je kosten. En je krijgt praktische tips en adviezen zodat je daar begint, waar het telt. Want groots is natuurlijk mooi, maar klein is net zo belangrijk.

Zo krijg je grip op je energieverbruik en op je kosten

Voor inzicht in je verbruik

 • Log in op Mijn Vattenfall
  In Mijn Vattenfall heb je altijd inzicht in je energieverbruik. Met een slimme meter kun je je verbruik zelfs per uur inzien.
 • Iedere maand een energierapport
  Als je een slimme meter hebt, ontvang je elke maand een energierapport. Met, als je wilt, daarin de verbruikskosten over die maand.
 • Download onze Energie-app
  Deze app vertelt hoeveel energie je verbruikt. En als je zonnepanelen hebt, ook hoeveel je opwekt en teruglevert. Je krijgt praktische bespaartips en snel antwoord op je vragen via onze chatbot Nina; ook zij zit in de app.

Inzicht in bespaarkansen

Zonne- en windenergie zijn fossielvrij, maar de schoonste energie is nog altijd de energie die we niet gebruiken. Dus vertellen we je wat je thuis kunt doen om je energieverbruik laag te houden.

 • De gratis Energiescan
  Terwijl je met je eigen mobiele telefoon of tablet door je huis loopt, kijkt onze energieadviseur met je mee naar kansen om energie te besparen. Je krijgt na afloop meteen een persoonlijk advies met handige tips hoe je thuis meer energie kunt besparen. Als je wilt, kijken we ook mee naar je kantoor aan huis.
 • Onze Duurzaam Wonen Check
  De Duurzaam Wonen Check vertelt je precies wat je het beste kunt doen om thuis te besparen. Of je nu een koophuis hebt of huurt, je krijgt meteen een persoonlijk advies: je laat weten hoe je woont, wij geven je ons advies en we vertellen je meteen hoeveel energie je daarmee kunt besparen.

Zo houd je grip op je kosten

 • Online Termijnbedragadvies
  In Mijn Vattenfall vertellen we je welk termijnbedrag op dit moment bij je past. Het termijnbedrag is het bedrag dat we telkens aan het begin van je nieuwe contractjaar inschatten en dat je iedere maand aan ons betaalt. Om je door het jaar heen goed advies te kunnen geven, lezen we je verbruik van dat moment af van je slimme meter. Daarmee berekenen we of je termijnbedrag daar nog steeds bij past. Ben je in de loop van het jaar veel meer energie gaan verbruiken en is je termijnbedrag daarom nu aan de lage kant? Of ben je juist veel minder thuis en is je bedrag dus eigenlijk te hoog? We vertellen je met welk bedrag je goed zit. Aan jou de keuze of je ons advies overneemt of niet.
 • Ons Seintje
  Als je wilt, sturen we je een paar keer per jaar een mailtje met ons advies voor je termijnbedrag. Als je een slimme meter hebt, zie je meteen of het afgesproken bedrag nog klopt met je echte verbruik. Dat voorkomt verrassingen op je jaarafrekening.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

Het afgelopen kalenderjaar ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Samenwerken aan besparen en verduurzamen

Wij zorgen dat je van elke stap weet wat het oplevert. Hoeveel bespaar je? Wat levert het je financieel op? En omdat we je situatie kennen, weten we welke oplossing het beste past. Of dat nou een warmtepomp is, radiatorfolie of een set ledlampen met mooie korting in ons Exclusief spaarprogramma.

Zo werken we samen aan besparen en verduurzamen. Kleine stappen, grote stappen: elke stap is er eentje. Je bepaalt altijd zelf wat bij je past en waar je voor kiest. Het betaalt zich uit: voor jou, voor het klimaat en voor ons allemaal.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Wil je weten hoe duurzaam je stroom is opgewekt? We vertellen je er alles over in ons stroometiket. Hierop zie je de energiebronnen van onze producten Groen uit Nederland, VastePrijsStroom en Stroom en ons Modelcontract. Plus de CO2-uitstoot daarvan. Zo weet je precies hoe het zit.

Bekijk ons stroometiket

We werken aan fossielvrije warmte

Stadsverwarming

Als je huis is aangesloten op stadswarmte heb je geen cv-ketel meer nodig. Je krijgt kant-en-klare, comfortabele warmte van een van onze warmtenetten die we steeds verder willen verduurzamen.

Warmtepomp

Een andere mogelijkheid om je huis duurzaam te verwarmen is met een warmtepomp. Deze gebruikt geen gas, maar haalt de warmte uit de lucht, de bodem of het water. Met die warmte verwarmt de pomp je huis, zelfs als het buiten vriest. Er zijn verschillende warmtepompen. Als je wilt, kun je een kleinere pomp ook combineren met een cv-ketel. Je bent dan niet van het gas af, maar je verlaagt je gasverbruik wel. De meeste warmtepompen vragen wel om kostbare aanpassingen zoals vloerverwarming en isolatie. De hogetemperatuurwarmtepomp die wij op dit moment ontwikkelen, vervangt zonder grote aanvullende aanpassingen de cv-ketel en is daarmee bereikbaar voor veel meer huishoudens. Een warmtepomp werkt op stroom. Gebruik daarom groene stroom, eventueel in combinatie met zonnepanelen.

Wil je weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp? De adviseurs van onze partner Feenstra hebben het zo voor je uitgezocht.

Groen gas

Als je niet te veel geld wilt uitgeven, niet in de buurt van een warmtenet woont maar wel fossielvrij wilt verwarmen, raden we je groen gas aan: het fossielvrije alternatief voor aardgas.

Ook onderweg staan we voor je klaar

We zorgen dat elektrisch rijders makkelijk en betaalbaar hun auto opladen. Thuis, op het werk en onderweg. Hoe je ook wilt laden, we hebben altijd een scherp aanbod voor je. 

Ik wil voordelig elektrisch rijden

Meer over onze ambitie